Baltųjų rūmų atstovas vėlų ketvirtadienio vakarą pareiškė, kad prašymas pateiktas po to, kai FTB Baltuosius rūmus informavo nemanantis, kad tokia žiniasklaidos formuluotė yra teisinga.

Baltųjų rūmų pareigūnai kreipėsi pagalbos į FTB ir kitas agentūras, tiriančias klausimą su Rusija, norėdami pabrėžti, kad tokie pranešimai yra klaidingi, jog iš tikrųjų nebuvo jokių ryšių, teigia JAV pareigūnai.

Informaciją apie D. Trumpo aplinkos ryšius su Rusija vasario 14 dieną išplatino „The New York Times“ ir CNN.

Tiesioginis Baltųjų rūmų ir FTB kontaktas neįprastas dalykas, nes tokie kontaktai jau daug metų ribojami. Toks Baltųjų rūmų pateiktas prašymas yra procedūrų, ribojančių komunikaciją su FTB dėl vykstančių tyrimų, pažeidimas.

Vėlų ketvirtadienio vakarą Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris pareiškė nesutinkąs su tuo, kaip CNN įvardijo Baltųjų rūmų FTB pateiktą prašymą.

„Mes tikrai nenorime nutildyti šios istorijos. Mes tiesiog jų paprašėme sakyti tiesą“, – teigia S. Spiceris. FTB nuo komentarų susilaiko.

Baltųjų rūmų ir FTB diskusijos prasidėjo nuo FTB vadovo pavaduotojo Andrew McCabe ir Baltųjų rūmų administracijos vadovo Reince‘o Priebuso susitikimo, kuris įvyko praėjus dienai po minėtosios istorijos pasirodymo internete, teigia JAV teisėsaugos pareigūnai.

Baltieji rūmai nedelsiant ėmėsi šią informaciją neigti, sakydami, kad A. McCabe tą ankstyvą rytą paskambino R. Priebusui ir pareiškė, kad „The New York Times“ straipsnyje viskas, ką FTB žino apie D. Trumpo aplinkos ir rusų ryšius, yra labai išpūsta ir neatitinka realybės.

Vėliau Baltųjų rūmų pareigūnas pateikė pakoreguotą įvykių versiją ir patvirtino, kad tai, ką pasakojo teisėsaugos pareigūnai, yra tiesa.

Tas pats Baltųjų rūmų pareigūnas pareiškė, kad R. Priebusas vėliau susisiekė su A. McCabe ir FTB vadovu Jamesu Comey‘iu, prašydamas FTB bent jau pasikalbėti su žurnalistais minėtosios istorijos klausimais. Vienas teisėsaugos pareigūnas sako, kad A. McCabe konkrečių bylos detalių neaptarinėjo, tačiau neatskleidė, ką tiksliai A. McCabe sakė A. Priebusui.

J. Comey‘is atmetė FTB pateiktą prašymą pateikti pranešimų komentarą, teigia šaltiniai, nes tariami D. Trumpo aplinkos ir amerikiečių žvalgybai žinomų rusų ryšiai – tebevykstančio tyrimo klausimas.

Baltieji rūmai išplatimo savą paneigimą. R. Priebusas „The New York Times“ straipsnį pavadino „absoliučia nesąmone“.

„The New York Times“ skelbia straipsnį, nenurodydami jokio tikslaus šaltinio ir teigia, kad D. Trumpo kampanija nuolat palaikė ryšius su Rusijos šnipais, o tai, patys suprantate, ne kas kita, o išdavikiški kaltinimai.

„Šituo klausimu domisi geriausi specialistai. Galiu jus patikinti, turiu tam teisę, kad aukščiausio rango žvalgybos bendruomenės pareigūnai mane patikino, kad toks informavimas – netikslus, faktai buvo išpūsti arba paprasčiausiai pramanyti. Jie nieko verti“, – praeitą savaitgalį R. Priebusas sakė „Fox News Sunday“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)