NATO vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų Europoje vadas generolas Curtisas Scaparroti antradienį Kosove susitiko su vietos valdžios atstovais ir Vakarų šalių ambasadoriais.

Maždaug 4,5 tūkst. karių iš 31 šalies buvo dislokuoti Kosove nuo 1999 metų po 78 dienas trukusios NATO operacijos, kuria buvo siekiama sustabdyti kruviną serbų susidorojimą su etniniais albanų kilmės separatistais. Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos paskelbė 2008 metais, tačiau Belgradas iki šiol nepripažino šios valstybės.

„Mes liksime čia su lanksčiu, ryžtingu buvimu, o pakeitimus darysime tik tada, kai tai leis saugumo situacija. Misija „Kosovo pajėgos“ išlieka stipri ir patikima jėga, galinti vykdyti misiją tiek ilgai, kiek tai bus būtina“, – sakė C. Scaparroti.

Jis taip pat reiškė nerimą dėl Rusijos pastangų daryti įtaką regionui „ypač žiniasklaidoje per dezinformaciją, politinę įtaką ir panašiai“.

Anksčiau šį mėnesį NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas lankėsi Kosove ir paragino jį ir Serbiją normalizuoti santykius. Įtampa tarp Prištinos ir Belgrado pastaruoju metu vėl augo po įvairių incidentų gausos.

Rusijos palaikoma Serbija taip pat siekė išlaikyti įtaką Kosovo šiaurėje, kur gyvena didžiausia dalis serbų bendruomenės.