Abu jie buvo Rusijos Dūmos deputatai, rašo „The Daily Beast“.

D. Voronenkovas – atsargos pulkininkas, karinės prokuratūros veteranas. Ji – klasikinė Rusijos gražuolė, Marijos teatro primadona. Ši pora puikiai gyveno Vladimiro Putino valdomoje Rusijoje, tačiau vėliau sistema juos sukramtė ir išspjovė.

Dabar jie yra informatoriai ir bėgliai, kuriuos medžioja Rusijos federalinės saugumo tarnyba (FSB). Pora rado prieglobstį Ukrainoje. Ir jie teigia esantys pasirengę teisme atvirai papasakoti apie V. Putino sistemos darbelius.

Nors jie sako, kad neturi duomenų apie Rusijos ryšius su naujuoju JAV prezidentu Donaldu Trumpu ar jo aplinkos žmonėmis, jų turima informacija, teikiama ukrainiečiams, gali netiesiogiai padėti išsiaiškinti daugiau apie JAV prezidento ir jo aplinkos ryšius su Rusijos žvalgyba. Kaip sako analitikai, visas vaizdas susidėlioja sudėjus atskiras dėlionės dalis. Ir kartais tuščios vietos pasako daugiau nei jose turinčios būti dalys.

Denisas Voronenkovas ir Marija Maksakova

„Amerikiečiai turi suvokti, kad V. Putinas ir jo aplinka mano, kad jis suka Žemę savo koja, kaip futbolo kamuolį, – leidiniui „The Daily Beast“ duotame išskirtiniame interviu sakė D. Voronenkovas. – FSB kibernetinės pajėgos pasauliniu lygiu yra gana galingos. Dabar jie ne tik jūsų klausosi (jie klausėsi ir įrašinėjo mano pokalbius aštuonerius metus). Jie taip pat puola kitas šalis.“

Pulkininkas D. Voronenkovas sako, kad jis ir jo žmona neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik praėjusių metų pabaigoje pabėgti iš Rusijos po to, kai FSB ėmė kaltinti juos dėl kelių tariamų nusikaltimų, susijusių su vienu ginčytinu nekilnojamo turto sandoriu. Rusijoje labai populiaru nepalankų ramybės drumstėją apkaltinti korupcija, kuri šalyje tiesiog klesti.

Niekas nesustabdė dviejų Dūmos deputatų, kai jie 2016 metų spalį susirinko daiktus ir kirto šalies sieną, nes jų teisinė neliečiamybė galiojo iki gruodžio pradžios. Tačiau jie nenuvyko į Vokietiją, kurios pilietybę turi M. Masakova. Arba į Izraelį, kur tuokėsi. Jie nuvyko į Ukrainą, kur sutiko bendradarbiauti su vietos valdžia, kurią Kremlius vadina „chunta“ ir kurioje esą yra daug „Obamos marionečių“.

Pulkininkas D. Voronenkovas sako, kad jis ir jo žmona neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik praėjusių metų pabaigoje pabėgti iš Rusijos po to, kai FSB ėmė kaltinti juos dėl kelių tariamų nusikaltimų, susijusių su vienu ginčytinu nekilnojamo turto sandoriu. Rusijoje labai populiaru nepalankų ramybės drumstėją apkaltinti korupcija, kuri šalyje tiesiog klesti.

Sėdėdamas prie židinio Kijevo centre esančio „Hyatt“ viešbučio vestibiulyje D. Voronenkovas kalbėjo emocingai ir nuolat tikrino žinutes savo mobiliajame telefone.

„Nusikaltėlių grupuotė FSB tarnyboje man pasiūlė susimokėti 3 mln. JAV dolerių kyšį, kad būtų nutraukta prieš mane sufabrikuota byla“, – sakė D. Voronenkovas. Ir jis konkrečiai nurodė žmogų, kuris už to stovi. Tai FSB generolas Olegas Feoktistovas.

Denisas Voronenkovas ir Marija Maksakova

Buvęs Rusijos deputatas teigia, kad nėra Rusijos priešas. Jis teigia mylįs savo šalį, tačiau teigia kitus vardus paskelbsiantis teisme. Po to, kai Rusijos valdžia 2003 metais „pavogė“ naftos kompaniją „Jukos“ ir pasodino į kalėjimą jos įkūrėją Michailą Chodorkovskį, „V. Putinas davė visai O. Feoktistovo komandai leidimą persekioti ir plėšti verslininkus“, sakė D. Voronenkovas.

Jo teigimu, FSB 2014 metais perėmė įmonių ir įkalino tūkstančius žmonių, apkaltintų ekonominiais nusikaltimais. D. Voronenkovas galėjo numanyti, kad jo laukia toks pat likimas. „Tik 0,5 proc. Rusijos teismų nuosprendžių yra išteisinamieji. Net Josifo Stalino laikais tokių buvo 20 proc. O V. Putino sistema atrodo kaip naciai“, – sakė jis.

Rusijos pareigūnų išdaviku vadinamas D. Voronenkovas jau buvo susitikęs ir su Ukrainos prezidento administracijos atstovais ir prokurorais ir kovo pradžioje ketina liudyti buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus tėvynės išdavystės byloje.

V. Janukovyčius ragino Kremlių atsiųsti į Ukrainą kariuomenę ir žudyti Ukrainos žmones. Jis yra nusikaltėlis, ir jeigu V. Putinas remia V. Janukovyčių, neketinu remti V. Putino“,– pareiškė D. Voronenkovas.

Buvusio Ukrainos prezidento teismo salėje nebus, nes jis gyvena Rusijoje. Manoma, kad teismo procesas atskleis duomenų apie su juo siejamų asmenų veiklą. Įskaitant ir amerikiečio politinio patarėjo Paulo Manaforto, kuris iki savo atsistatydinimo praėjusią vasarą buvo D. Trumpo rinkimų kampanijos vadovas. Tačiau D. Voronenkovas ir vėl kartoja, kad apie P. Manafortą nieko nežino.
Tuo tarpu žinia, kad Ukrainos valdžia suteikė D. Voronenkovui Ukrainos pilietybę, daugeliui sukėlė klausimų, dėl ko tokio jis susitarė su Ukrainos vadovais.

Denisas Voronenkovas

„Noriu žinoti, kodėl mūsų valdžia neteisia D. Voronenkovo“, – su matomu susierzinimu dienraščiui „The Daily Beast“ sakė ukrainiečių žurnalistė Anastasija Magazova. Būdamas Rusijos parlamento nariu jis balsavo už Krymo aneksiją, sakė ji. Be to, savo tviterio paskyroje jis gyrė „Novorosijos“ „valstybę“ Ukrainos rytuose.

Prieglobsčio suteikimas D. Voronenkovui ir M. Maksakovai „buvo politinis sprendimas“, – „The Daily Beast“ sakė Ukrainos parlamento deputatas Mustafa Najemas. D. Voronenkovas yra laikomas puikiu įrankiu būsimame V. Janukovyčiaus teismo procese. Juk tai buvęs Rusijos deputatas, pasirengęs liudyti prieš Kremlių.

Maskva, pagal NKVD ir KGB tradiciją, kurią dar prieš šimtą metų pradėjo Vladimiras Leninas, pasmerkė D. Voronenkovą ir M. Masakovą kaip „tautos priešus“.

Rusijos deputatas Vitalijus Milonovas, liūdnai pagarsėjusio prieš gėjus nukreiptos propagandos įstatymo autorius, M. Masakovą pavadino „politine prostitute“. Politike tapusi operos dainininkė griežtai pasisakė prieš jo įstatymą ir gynė seksualinių mažumų teises. Ji taip pat buvo vienintelė deputatė, kuri nebalsavo už įstatymą, uždraudusį amerikiečiams įsivaikinti rusų našlaičius.

„Rusijoje tampa pavojinga net socialiniuose tinkluose skelbti kritiškus įrašus, tačiau D. Voronenkovas ir M. Maksakova, labai protingos viešos figūros Rusijos politiniame elite, kritikavo tam tikrą sistemos politiką, kol ši sistema juos išstūmė“, – sakė ilgametė M. Maksakovos draugė ir Kremliaus ekspertė Olga Kryštanovskaja.

Tačiau iš pradžių ši pora puikiai jautėsi Kremliaus grietinėlės susibūrimuose. Dar visai neseniai D. Voronenkovas spaudė ranką V. Putino Didžiosios Rusijos politikos ideologui Vladislavui Surkovui. Pora taip pat fotografavosi su Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovu Sergejumi Naryškinu.

Kai kas Kijeve svarsto, ar tik jie nėra dvigubi agentai, atsiųsti kažkokiam svarbesniam vaidmeniui? Ir net jei ukrainiečiai gali jais pasitikėti, ar jie gali pasitikėti ukrainiečiais?

„Nėra garantijos, kad mūsų valdžia neatiduos šios poros Rusijai, mainais į kokius nors kaltinius. Tačiau dėl kažkokios priežasties D. Voronenkovas yra įsitikinęs, kad Ukrainoje jis yra saugus“, – sakė nepriklausomo Ukrainos televizijos kanalo „Hromadske TV“ žurnalistė Jekaterna Sergackova.

Neseniai darytoje šeimyninėje nuotraukoje M. Maksakova išdidžiai apsikabinusi savo vyrą ir paauglį sūnų (Suvorovo karo akademijos studentą). Abu vyrai vilki karinę uniformą. Visi jie atrodo, kaip šeima iš patriotinio plakato.

Tačiau buvęs D. Voronenkovo kolega Rusijos Dūmoje V. Milonovas sakė: „Jis prarado savo orumą ir nebeturi teisės vadintis Rusijos karininku. Tai išdavystė! Šis vyras sutepė uniformą“.

Savo ruožtu D. Voronenkovas sako, jog netiki, kad Ukrainos valdžia išsiųs jį ir jo žmoną atgal į Rusiją. „Tai sugadintų Ukrainos tarptautinę reputaciją“, – sakė jis.