Paaiškėjus, kad D.Trumpo patarėjai praėjusiais metais per jo rinkimų kampaniją palaikė ryšius su Rusijos žvalgybos pareigūnais, respublikonas milijardierius ėmėsi atsargumo priemonių.

Ankstų rytą socialiniame tinkle „Twitter“ parašytoje virtinėje žinučių 70-metis prezidentas apkaltino savo šalies žvalgybos bendruomenę nutekinus informacijos, ir tiesiogiai nurodė, kad už tai atsakingos Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) bei Federalinis tyrimų biuras (FTB).

„Ši nesąmonė dėl ryšių su Rusija yra tiktai bandymas pridengti daugelį klaidų, padarytų pralaimėjusios Hillary Clinton kampanijos“, – rašė jis vienoje žinutėje.

„Tikrasis skandalas – kad įslaptintą informaciją, tarsi saldainį, nelegaliai atidavė „žvalgyba“. Labai neamerikietiška!“ – išrėžė jis.

Per spaudos konferenciją su Baltuosiuose rūmuose viešinčiu Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu D.Trumpas paprašė žurnalistų supratingumo, taip siekdamas išvengti sudėtingų klausimų apie jo patarėjų ryšius su Maskva.

Be to, jis išbarė žiniasklaidos atstovus, kad šie netinkamai pristatė žinią apie jo nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno pasitraukimą iš pareigų.

„Manau, kad žiniasklaida – mano vadinama netikra žiniasklaida – daugeliu atvejų su juo elgėsi labai, labai neteisingai“, – sakė D.Trumpas.

„Manau, tikrai liūdna, kad su juo buvo elgiamasi taip blogai“, – pridūrė jis.

D.Trumpas pareikalavo M.Flynno atsistatydinti pirmadienį, kai keliomis savaitėmis anksčiau pasiklausius jo pokalbių paaiškėjo, jog jis klaidingai tvirtino, kad su Rusijos ambasadoriumi Vašingtone neaptarinėjo sankcijų politikos klausimų.

Nuo tada D.Trumpo administraciją ėmė krėsti nauji pranešimai apie aukšto rango rusų pareigūnų ryšius su respublikono patarėjais ir padėjėjais per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją.

Tarp jų buvo ir D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas Paulas Manafortas (Polas Manafortas), anksčiau dirbęs politiniu konsultantu Ukrainoje, teigė dienraštis „The New York Times“. Pats P.Manafortas šiuos pranešimus vadina absurdiškais.

„Palaukim ir pažiūrėkim“

Tuo tarpu Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas naujausius Maskvai metamus kaltinimus neigia.

„Netikėkite laikraščių pranešimais – dabar labai sunku atskirti juos nuo melagysčių ir klastočių“, – žurnalistams sakė D.Peskovas.

„Jei jūs sutinkate, palaukim ir netikėkim anonimiška informacija, kuri yra jokiu faktu nepagrįsta informacija“, – teigė jis.

Šie pranešimai supykdė demokratus ir sukėlė nerimo respublikonų lyderiams dėl D.Trumpo noro pagerinti santykius su Maskva.

„Ši besitęsianti istorija yra puikus įrodymas, kodėl neturėtume pasitikėti Rusija“, – sakė Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Paulas Ryanas.

Kongreso respublikonai ir demokratai dabar ragina pradėti tyrimą ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų nutiko. Tačiau jų požiūris, koks turėtų būti šio tyrimo mastas ir komisijos įgaliojimai, smarkiai skiriasi.

Demokratė senatorė Elizabeth Warren pareiškė, kad „D.Trumpas skolingas amerikiečiams išsamią ataskaitą“ apie savo administracijos narių ryšius su Maskva prieš rinkimus ir po jų.

Senato respublikonų lyderis Mitchas McConnellas sakė, kad „labai tikėtina“, jog M.Flynnui teks duoti parodymus žvalgybos komitetui.

Tuo tarpu į darbo sekretoriaus postą D.Trumpo siūlytas Andrew Puzderas trečiadienį nuo komentarų susilaikė.

66 metų greitojo maisto restoranų tinklo vadovas sulaukė aršios kritikos už savo nusiteikimą prieš minimalaus atlyginimo pakėlimą. Be to, jis buvo pasamdęs dokumentų neturintį migrantą, o paviešinus vieną seną vaizdo įrašą, jo buvusi žmona apkaltino jį smurtavus prieš ją.

A.Puzderas tuos kaltinimus neigė, o vėliau buvusi sutuoktinė juos atsiėmė.

Vis dėlto A.Puzderas vėliau trečiadienį paskelbė, kad atsiima savo kandidatūrą į Darbo departamento vadovo postą.

„Klausimas dėl pasitikėjimo“

Sausį JAV žvalgybos agentūros paskelbė išslaptintą ataskaitą, kurioje sakoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai inicijavo pastangas kištis į JAV prezidento rinkimų kampaniją ir sudaryti sąlygas D.Trumpo pergalei.

Joje buvo pakartota praėjusį mėnesį atskleista informacija, kad M.Flynnas, kariuomenės atsargos generolas leitenantas ir buvęs Gynybos žvalgybos agentūros (DIA) vadovas, gruodžio 29-ąją penkiskart telefonu kalbėjosi su Rusijos ambasadoriumi JAV Sergejumi Kisliaku.

Šie pokalbiai įvyko tą pačią dieną, kai ankstesnio prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracija paskelbė papildomų sankcijų Maskvos atžvilgiu už numanomą Rusijos kišimąsi į JAV rinkimų procesą.

Šiems pokalbiams iškilus į dienos šviesą, M.Flynnas, šnekėdamas su viceprezidentu Mike‘u Pence‘u (Maiku Pensu) ir kitais Baltųjų rūmų pareigūnais, neigė aptaręs Vašingtono sankcijų strategiją su Rusijos ambasadoriumi S.Kisliaku. M.Pence‘as savo ruožtu per interviu su televizija sausio 15-ąją pakartojo M.Flynno teiginį.

Sausio 26-ąją generalinio prokuroro pareigas einanti Sally Yates (Seli Jeits) informavo Baltųjų rūmų teisininką, kad žvalgybos pasiklausyti pokalbiai rodo, jog M.Flynnas melavo apie temas, aptartas su S.Kisliaku, antradienį prisipažino Baltųjų rūmų atstovai.

Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris teigė, kad D.Trumpas nedelsiant buvo informuotas apie pokalbius, kurių buvo klausomasi. Tačiau M.Pence‘as to nežinojo dar dvi savaites.

Baltųjų rūmų atstovas Marcas Lotteris sakė, kad viceprezidentas neišsamios informacijos gavo tik vasario 9-ąją iš žiniasklaidos pranešimų.

Baltieji rūmai stengiasi pabrėžti, kad M.Flynnas, kalbėdamas su S.Kisliaku nesivadovavo D.Trumpo nurodymais, tačiau kyla klausimų, kodėl prezidentas taip ilgai delsė atleisti savo nacionalinio saugumo patarėją.

Pasak S.Spicerio, Baltųjų rūmų teisininkas „nustatė, kad nėra nieko nelegalaus – veikiau yra klausimas dėl pasitikėjimo“.

„Besivystantis ir silpnėjantis pasitikėjimo lygis yra (priežastis), paskatinusi prezidentą paprašyti, kad generolas Flynnas atsistatydintų“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas.

M.Flynnas – jau trečias D.Trumpo padėjėjas, atsistatydinęs iškilus klausimų dėl jų ryšių su Rusija nuo nekilnojamojo turto magnato kampanijos užimti Baltuosius rūmus pradžios.

Anksčiau pasitraukė D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas P.Manafortas ir preliminarus kandidato patarėjas užsienio politikos reikalams Carteris Page'as.