Ambasada, kurios ambasadorius Andrejus Karlovas buvo nušautas pernai gruodžio 19 dieną, pabrėžia, kad toks žiuri sprendimas yra „demoralizuojantis“ ir rodantis „visišką etikos ir moralės vertybių degradavimą“.

„Teroro siaubo propaganda nepriimtina“, – sakoma ambasados pareiškime, paskelbtame jos oficialioje „Facebook“ paskyroje.

Naujienų agentūros „The Associated Press“ fotografo Burhano Ozbilici nuotrauka, kurioje įamžintas Rusijos ambasadoriaus Turkijoje žudikas, pelnė 2017-ųjų Pasaulio spaudos fotografijos (World Press Photo, WPP) pagrindinį apdovanojimą.

Nuotraukoje matomas 22-ejų metų turkų policininkas Mevlutas Mertas Altintasas su ginklu rankoje, stovintis šalia ką tik jo nušauto Rusijos ambasadoriaus, dalyvavusio rusų fotografijos parodos atidaryme Ankaroje gruodžio 19 dieną.

Žiuri pabrėžė fotografo drąsą ir simbolinį šios nuotraukos rezonansą, bet žiuri nuomonės išsiskyrė. Komisijos pirmininkas Stuartas Franklinas britų dienraščiui „The Guardian“ parašė, kad „šios nuotraukos užkėlimas ant pjedestalo yra kvietimas tiems, kurie mąsto apie tokių spektaklių rengimą“.

Rusijos senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Konstantinas Kosačiovas sakė, kad šios nuotraukos parinkimas yra „už moralės ribų“, nurodė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Kyla pasibjaurėjimas tais, kurie priima tokius klaikius sprendimus už moralės ribų, ir siaubo jausmą, kai supranti, kiek dar teroristų gali įkvėpti ir pati fotografija, ir „aukštas“ žiuri įvertinimas“, – sakė jis.

M.M.Altintasą nušovė Turkijos saugumiečiai, o šalies vadovai tvirtino, kad jis priklausęs grupuotei, kuriai vadovauja JAV gyvenantis musulmonų pamokslininkas Fethullah Gulenas. Pastarąjį Ankara kaltina dėl liepos 15 dieną surengto mėginimo nuversti valdžią.

Rusijos tyrėjų grupė po šios žmogžudystė buvo nusiųsta į Ankarą dalyvauti tyrime. Gatvė, kurioje yra Rusijos ambasada, jau pavadinta Andrejaus Karlovo vardu.