Grupuotės „Šaltai Boltai“ („Kliukis Pliunkis“) narys Aleksandras Glazastikovas ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AP, kad programišiai susitarė su FSB, kad prieš viešinant pavogtą medžiagą ji pirmiausiai bus pateikiama agentūrai, o ši savo ruožtu pasirūpins savo informatorių saugumu.

Tačiau galiausiai reikalai pasisuko į bloga, ir „Šaltai Boltai“ vadeiva bei du kiti asmenys atsidūrė už grotų.

Estijoje politinio prieglobsčio pasiprašęs A. Glazastikovas sakė, kad jo grupė nesusijusi su kibernetinėmis atakomis, įvykdytomis pernai per JAV prezidento rinkimų kampaniją, kai buvo pavogta Demokratų partijos veikėjų elektroninių laiškų.

Ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos administracija kaltino Rusiją surengus kibernetinių atakų ir dezinformacijos kampaniją, kad padėtų laimėti respublikonų kandidatui Donaldui Trumpui.

Kremlius savo ruožtu šiuos kaltinimus griežtai neigia.

„Mūsų visiškai nedomina Vakarų šalys, Jungtinės Valstijos. Niekas, išskyrus Rusiją“, – teigė A. Glazastikovas.

Jis nesakė, ar su jo grupe susisiekę FSB pareigūnai buvo tie patys asmenys, kuriuos gruodį suėmė Maskva ir apkaltino šnipinėjus Jungtinėms Valstijoms.

Šie areštai, apie kuriuos pranešė Rusijos žiniasklaida, pakurstė gandus, kad tie pareigūnai yra susiję su kibernetinėmis atakomis prieš JAV Demokratų nacionalinį komitetą.

Ketvirtadienį duotas A. Glazastikovo interviu neatskleidė jokios naujos informacijos apie Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, bet suteikė retą galimybę pažvelgti į neskaidrų Rusijos politiko pasaulį, kuriame programišiai pasitelkiami kaip ginklas besivaržančių Kremliaus klanų ir žvalgybos agentūrų galios žaidimuose.

AP pašnekovas sakė, kad „Šaltai Boltai“ lyderis Vladimiras Anikejevas įkūrė šią grupę, tikėdamasis, kad jo skelbiama informacija padės ginti viešąjį interesą.

A. Glazastikovas teigė prisidėjęs prie programišių, nes jam nusibodęs darbas reklamos agentūroje.

Ši grupė greitai išgarsėjo, viešindama vyriausybės pareigūnų, artistų arba su Kremliumi susijusių verslo magnatų laiškus, atskleidžiančius jų nesąžiningumą ir cinizmą.

Vėliau „Šaltai Boltai“ pradėjo naudotis savo šlovę ir šantažuoti savo aukas, kad nebūtų paskelbta kompromituojanti medžiaga.

A. Glazastikovas sakė manantis, kad Rusijos pareigūnų kantrybė trūko 2015 metais, kai programišiai paskelbė Gynybos ministerijos statybos departamento vadovo laiškų ir dokumentų, o vėliau paskelbė atvirą laiškią, kuriame pasišaipė iš karinės kontržvalgybos vadovo, kad jis nesugeba užtikrinti paslapčių saugumo.

„Žaidėme su ugnimi: po to laiško kontržvalgyba labai mumis susidomėjo“, – pripažino A. Glazastikovas interviu, ketvirtadienį paskelbto Rusijos televizijos „Dožd“.

Pasak jo, neįvardyti asmenys, galbūt Gynybos ministerijos pareigūnai, nupirko iš kariuomenės statybos departamento vadovo pavogtus dokumentus už maždaug 100 tūkst. JAV dolerių.

Be to, į grupuotę taip pat nusitaikė FSB, besivaržanti dėl įtakos su kitomis žvalgybos agentūromis.

A. Glazastikovas sakė „Dožd“, kad iš sužinojo V.Anikejevo, jog FSB per tarpininkus susisiekė su „Šaltai Baltai“ vadovu ir jį perspėjo: „Vaikinai, mes viską apie jus žinome. Nesuimsime jūsų, bet norėtume žinoti, ką darote.“

A. Glazastikovo teiginių nei Gynybos ministerija, nei FSB kol kas nekomentavo.

Pasak A. Glazastikovo, V. Anikejevas palaikė ryšius su kompiuteriniais įsilaužėliais, vagiančiais asmeninius duomenis, taip pat derėdavosi su nukentėjusiais asmenimis ir kibernetinių atakų užsakovais.

A. Glazastikovas sakė manantis, kad nuo 2014 metų jo organizacija uždirbo maždaug 2 mln. dolerių, bet didelė dalis šių pinigų buvo išleista „veiklos išlaidoms“.

Jis tvirtino asmeniškai uždirbęs mažiau negu 100 tūkst. dolerių.

Pasak A. Glazastikovo, V. Anikejevas neminėjo jokių FSB pareigūnų, su kuriais jam teko bendrauti, vardų.

Jis pridūrė nežinantis, ar tie agentai buvo FSB kibernetinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, suimti gruodį ir apkaltinti valstybės išdavyste.

Rusijos žiniasklaida nurodė, kad tarp suimtųjų buvo FSB Informacinio saugumo centro (CIB) vadovo pavaduotojas pulkininkas Sergejus Michailovas ir jo pavaldinys majoras Dmitrijus Dokučiajevas.

Kaip teigiama Rusijos žiniasklaidos pranešimuose, S. Michailovo areštas veikiausiai turėjo tapti perspėjimu kitiems žvalgybos pareigūnams.

A. Glazastikovas sakė, kad V. Anikejevas prašė jo grįžti į Rusiją, bet jis nesutikęs, nes įtarė, kad grupuotės lyderis yra suimtas ir tą prašymą pasiuntė spaudžiamas pareigūnų.

Kitas „Šaltai Baltai“ narys Konstantinas Tepliakovas sutiko sugrįžti ir buvo suimtas.

Vėliau buvo oficialiai paskelbta, kad V. Anikejevas suimtas.
A. Glazastikovas sakė nepažinojęs kito šios organizacijos nario Aleksandro Filinovo, kuris irgi buvo suimtas.

A. Filinovas ketvirtadienį pasirodė Maskvos teisme, pratęsusiame jo areštą iki balandžio.