Trečiadienį paskelbtoje Informacijos departamento metinėje ataskaitoje sakoma, kad kibernetinėje erdvėje didžiausią grėsmę Estijai kelia Rusija.

„Estija yra priešiškos kibernetinės veiklos taikinys tiek kaip ES, tiek kaip NATO narė, – pabrėžiama dokumente. – Nors kokią nors kritiškai svarbią Estijos infrastruktūrą paralyžiuojanti ir valstybės lygmeniu koordinuota kibernetinė ataka 2017 metais mažai tikėtina, aišku, kad Estija išlieka priešiškos kibernetinės veiklos taikinys.“

„Atsižvelgiant į kibernetines atakas, 2016 metais sukėlusiais sumaištį JAV, taip pat į kaimyninės Latvijos patirtį, susijusią su jos pirmininkavimu ES Tarybai 2015 metais, 2017-ųjų antroje pusėje Estijoje irgi tikėtinas užsienio kibernetinių nusikaltėlių papildomas suaktyvėjimas“, – pridūrė agentūra.

Informacijos departamentas pabrėžė, kad praeitais metais ne kartą buvo užfiksuota mėginimų surengti kibernetinių atakų prieš Estijos vyriausybinės įstaigas. Pavyzdžiui, parlamento, Užsienio reikalų ir Ekonomikos ir ryšių ministerijų pareigūnams buvo siuntinėjami apgaulingi elektroniniai laiškai, turintys įtikinti atskleisti programišiams privačius duomenis.

Taip pat buvo pastebimai padidėjęs nedraugiškų valstybių kibernetinės žvalgybos tarnybų dėmesys Estijoje dislokuotiems NATO daliniams.

„Rusijos specialiosios tarnybos naudoja informacijos internetu mainus kaip platformą planuoti ir vykdyti tikslines sukčiavimo atakas. Nors programišiai dangstosi grupuotėmis, tokiomis kaip „Cozy Bear“, „Fancy Bear“ arba „CyberBerkut“, neabejotina, kad visų šių veiksmų tikslas – tarnauti Rusijos informacinio saugumo interesams. Kad sustiprintų savo padėtį pasaulinėje arenoje, Rusija zonduoja ir bando tiek savo varžovų, tiek sąjungininkų kibernetinę infrastruktūrą“, – sako Informacijos departamentas.