D. Trumpas išreiškė „tvirtą palaikymą NATO“, bet taip pat paragino europiečius labiau prisidėti, sakoma Baltųjų rūmų pranešime. Be to, prezidentas „sutiko prisidėti prie NATO lyderių susitikimo Europoje gegužės pabaigoje“.

„Šalys susitarė toliau glaudžiai derinti veiksmus ir bendradarbiauti, sprendžiant visus įvairius NATO patiriamus saugumo iššūkius“, – nurodė Baltieji rūmai.

Jungtinės Valstijos labiausiai prisideda prie NATO finansavimo, o D.Trumpas anksčiau ragino kitas nares padidinti savo indėlį.

„Lyderiai aptarė kaip paskatinti visus NATO sąjungininkus vykdyti savo įsipareigojimus dėl išlaidų gynybai“, – sakoma sekmadienį paskelbtame pranešime.

Europos lyderiai susirūpinę dėl D.Trumpo reiškiamos aštrios kritikos NATO atžvilgiu. Naujasis JAV vadovas yra pavadinęs Aljansą atgyvenusiu, nors jis tebėra pagrindinė prezidento Vladimiro Putino vadovaujamos Rusijos atgrasymo priemonė.

Kaip nurodoma Baltųjų rūmų pranešime, D.Trumpas ir J.Stoltenbergas taip pat aptarė „konflikto palei Ukrainos sieną taikaus sprendinio potencialą“.

Kijevas ir Vakarų šalys kaltina Rusiją teikiant pagalbą Rytų Ukrainoje įsitvirtinusiems separatistams ir siunčiant kitapus sienos savo pajėgas, nors Maskva tokius pareiškimus griežtai neigia.

D.Trumpo draugiškas požiūris į V.Putiną buvo dėmesio centre nuo pat jo pergalės per JAV prezidento rinkimus pernai lapkritį.

D.Trumpas atėjo į valdžia, kai JAV ir Rusijos santykiai yra smarkiai pašliję, o Amerikos žvalgybos agentūros kaltina Kremlių organizavus Demokratų partijos elektroninių laiškų kibernetinį šnipinėjimą siekiant padidinti respublikonų kandidato pergalės galimybes.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)