Pareigūnai sakė, kad naujosios priemonės yra atsakas į neseniai Irano atliktą balistinės raketos bandymą ir jo palaikymą Jemene veikiantiems husių sukilėliams, pastaruoju metu smogusiems vienam Saudo Arabijos karo laivui.

Naujos sankcijos nereiškia, kad JAV nebesilaikys sutarties, įpareigojančias atšaukti suvaržymus, susijusios su Irano branduoline programa, nurodė pareigūnai.

Vis dėlto D. Trumpas neslėpė paniekos sutarčiai, kuriai jo pirmtakas Barackas Obama pritarė 2015 metų liepą, o pareigūnai sakė, kad penktadienį paskelbtos priemonės bus ne paskutinės.

„Iranas žaidžia su ugnimi – jie neįvertina, koks „malonus“ jiems buvo prezidentas Obama. Bet ne aš!“ – D. Trumpas rašė savo „Twitter“ žinutėje.

Faktą, kad D. Trumpo administracija Teherano atžvilgiu laikysis daug griežtesnės pozicijos negu B. Obama, taip pat pabrėžė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas.

„Dienos, kai būdavo užsimerkiama prieš Irano priešiškus ir karingus veiksmus Jungtinių Valstijų ir pasaulio bendruomenės atžvilgiu, baigėsi, – sakė jis. – Toks elgesys atrodo besitęsiantis, nors b. Obamos administracija suteikė Iranui labai palankią sutartį. Šios (naujosios) sankcijos nukreiptos prieš tokį elgesį.“

Gali smogti Izraeliui arba JAV karinėms bazėms Persijos įlankoje

Savo ruožtu Irano revoliucinė gvardija šeštadienį išbandys daugiau raketų per savo pratybas, Teheranui įtūžus dėl ankstesnę dieną JAV paskelbtų sankcijų.

Irano vidutinio nuotolio raketos gali nuskrieti 2 tūkst. km ir smogti Izraeliui arba JAV karinėms bazėms Persijos įlankoje.

Tačiau Revoliucinė gvardija nurodė, kad šeštadienį per pratybas bu leidžiamos tik labai mažo nuotolio raketos, galinčios nuskrieti iki 75 km.

Pasak kariškių, šie manevrai šiaurės rytinėje Semnano provincijoje turi pademonstruoti Revoliucinės gvardijos „visišką pasirengimą atremti grėsmes“ ir Vašingtono „žeminančias sankcijas“.

„Per pratybas bus naudojamos įvairios šalies gamybos radarų ir raketų sistemos, vadovavimo ir kontrolės centrai, taip pat kibernetinio karo sistemos“, – sakoma gvardijos tinklapyje.

Atsakomieji veiksmai

Iranas piktai reagavo į šias priemones ir pažadėjo įvesti „teisinių apribojimų“ amerikiečiams, kuriuos Teheranas laiko susijusiais su „kraštutinių teroristinių grupuočių“ kūrimu ir palaikymu.

„Reaguodamas į naują Jungtinių Amerikos Valstijų žingsnį ir imdamasis atsakomųjų veiksmų (Iranas) įves teisinių apribojimų kai kuriems Amerikos asmenims ir bendrovėms, atliekantiems vaidmenį kuriant ir palaikant regione kraštutines teroristines grupuotes“, – perspėjo Užsienio reikalų ministerija.

URM pridūrė, kad asmenų ir bendrovių, kuriems bus taikomi šie suvaržymai, sąrašas bus paskelbtas vėliau.

JAV žvalgybos ir Iždo departamento pareigūnai nuolat stebi Irano tinklų veiklą, ieškodami įrodymų apie ekstremistų finansavimą arba modernių ginklų pirkimus.

Tačiau J. Mattisas sakė, kad Vašingtonas kol kas neplanuoja didinti Artimuosiuose Rytuose laikomų karių skaičiaus.

Vienas gynybos pareigūnas sakė, kad JAV karinės jūrų pajėgos pasiuntė prie Jemeno krantų vieną eskadrinį minininką, reaguodamos į sukilėlių ataką prieš Saudo Arabijos fregatą.

Minininkas „USS Cole“, iki šiol dalyvavęs Persijos įlankoje vykdytose operacijose, dabar patruliuoja prie Bab al Mandebo sąsiaurio – vieno judriausių pasaulyje laivybos maršrutų, jungiančio Raudonąją jūrą ir Indijos vandenyną.

Teheranas sako, kad jo raketų bandymai nepažeidžia Jungtinių Tautų rezoliucijų, nes ši ginkluotė yra išskirtinai gynybinio pobūdžio, nepritaikyta branduolinėms kovinėms galvutėms nešti.

Penktadienį užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas sakė, kad Iranas „niekada nepradės karo“, kad ir kokių patiria grėsmių, „bet galime kliautis tik savo pačių gynybos priemonėmis“.

Ginčas dėl raketų – tik viena iš virtinės problemų, temdančių Teherano ir Baltųjų rūmų santykius.

Iranas yra viena iš septynių musulmoniškų šalių, kurių piliečiams D.Trumpas savo įsaku uždraudė atvykti į Jungtines Valstijas. Teheraną šis žingsnis supykdė.

Minėtas D.Trumpo įsakas, sukėlęs sumaištį visame pasaulyje, penktadienį buvo įšaldytas vieno federalinio teisėjo sprendimu, bet Teheranas anksčiau ėmėsi atsakomųjų žingsnių ir uždraudė JAV imtynininkų komandai dalyvauti vėliau šį mėnesį šiitiškoje respublikoje vyksiančiame tarptautiniame turnyre.