A. Lukašenka mano, kad Rusijos vadovybėje yra žmonių, kurių pozicija Baltarusijos atžvilgiu nesutampa su prezidento Vladimiro Putino pozicija.

„Pastaruoju metu situacija klostosi nekaip. Tačiau dar kartą pabrėžiu: jėgos ten skirtingos“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas. Be to V. Putinas, pasak A. Lukašenkos, „kažką tikriausiai žino, tačiau nesiryžo pasakyti“.

Kremlius atsakė į A. Lukašenkos pretenzijas

Pasienio zonų su Baltarusija paskelbimą nekorektiška sieti su tarptautinių įsipareigojimų pažeidimu, naujienų tarnybai pareiškė Rusijos prezidentas.

„Manome, kad sieti tokį žingsnį su tarptautinių įsipareigojimų pažeidimu yra nekorektiška, ir negalime sutikti su Aleksandru Grigorjevičiumi [Lukašenka]“, – skelbiama spaudos tarnybos.

Anksčiau Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka apkaltino Rusiją, kad ši, paskelbdama apie pasienio zonų sukūrimą, nevykdo tarpvalstybinių susitarimų, įskaitant ir tuos, kurie susiję su valstybes skiriančiomis sienomis, rašo tvrain.ru.

„Baltarusijos prezidentas taip pat kritiškai atsiliepė apie pasienio režimo įvedimą. Bet taip nėra. Jokio pasienio režimo nebuvo įvesta. Kalbama tik apie pasienio zonų paskelbimą netoli sienose esančiuose rajonuose“, – buvo pasakyta Kremliuje.

Baltarusija iš Eurazijos bendrijos ir sąjunginės valstybės su Rusija trauktis neplanuoja

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka išsigalvojimu pavadino teiginius, jog šalies planuoja trauktis iš Eurazijos ekonominės bendrijos ir sąjunginės valstybės su Rusija.

„Kalbant apie pareiškimus dėl Eurazijos ir Sąjunginės valstybės – tai visiškas išsigalvojimas“, – susitikime su žiniasklaida penktadienį kalbėjo A. Lukašenka.

Jis politiniu išpuoliu pavadino Rusijos sprendimą įvesti sienos su Baltarusija kontrolę.

„Kas čia dar per pasienio zona 30-ies kilometrų. Manau, kad tai – grynai politinis išpuolis. (...). Štai tokie nesukoordinuoti žingsniai tik blogina mūsų santykius. Taip elgtis negalima!“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Jo žodžiais, sienos su Baltarusija kontrolę nurodžiusi įvesti Rusijos federalinė saugumo tarnyba pažeidė Baltarusijos ir Rusijos sienos sutartį.

Šis Maskvos sprendimas veikiausiai susijęs su Baltarusijos prezidento sausio 9-ąją pasirašytu įsaku, nustatančiu bevizį režimą daugumos Europos valstybių ir kai kurių kitų šalių piliečių trumpalaikiam atvykimui.

„Mes tokiam sprendimui turime teisę. Mes – suvereni, nepriklausoma šalis. Maža to, tokį sprendimą mes suderinome“, – pridūrė A .Lukašenka.

Baltarusijai nereikalinga Rusijos karinė bazė

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka penktadienį pareiškė, kad jo šaliai nereikalinga Rusijos karinė bazė, taip pat pareiškė, kad Minskas nesibaimina, jog Maskva gali nuspręsti okupuoti savo kaimynę.

„Kalba - karinė bazė. Ir dar Rusijoje apie tai girdžiu. Baikit - kam reikalingi 10 lėktuvų, kuriuos Rusija norėjo nutupdyti ... Bobruiske? - A. Lukašenka sakė žurnalistams per didelę spaudos konferenciją.

„Ką šiuolaikiniame kare prieš NATO duotų, tarkim, lėktuvas? Dešimt minučių kovos: jis pakilo ir jo nebeliko. Mūsų laikais karas kitoks. Štai Sirijoje galima skraidyti, kai nėra priešlėktuvinės gynybos sistemos, - aiškino A. Lukašenka. - Kam reikalingas aerodromas priešakiniame kovos veiksmų teatre? Neduok dieve, (prasidės) karas - dvi raketos į kilimo ir tūpimo taką, ir nei vienas lėktuvas nepakils. Kam juos (lėktuvus) čia siųsti? Taigi, kam mums ši bazė, remiantis kariniu požiūriu?

Baltarusijos lyderis taip pat užsiminė, kad Maskvos pasiūlymas įkurti karinę bazę šalies teritorijoje yra "ne karinis pasiūlymas".

"Na, o koks? Pagalvokite patys", - pridūrė jis.

Minsko ir Maskvos santykiai pastaruoju metu pašlijo, kai A.Lukašenka gruodį nurodė nustatyti bevizį režimą 80 šalių, tarp jų visų Europos Sąjungos narių ir JAV, piliečių trumpalaikėms kelionėms. Maskva atsakydama šią savaitę paskelbė įvesianti sienos su Baltarusiją kontrolę.

Tačiau A. Lukašenka per spaudos konferenciją sakė, kad jo šalis nesiruošia vykdyti antirusiškos politikos arba siekti įstoti į NATO.

"Mes - ne Ukraina, nesame nusiteikę antirusiškai, į NATO nesiveržiame", - teigė jis.

Prezidentas pabrėžė, kad abiejų šalių politiniai nesutarimai neturėtų peraugti į priešiškumą tarp tautų.

"Nenorėčiau, kad šis konfliktas viršuje nusileistų iki apačios", - sakė A. Lukašenka.

Jis taip pat pareiškė, kad Baltarusija neturi jokių nuogąstavimų, kad Rusija gali nuspręsti ją užimti.

"Niekas mūsų neokupuoja, - sakė A. Lukašenka. - Jokio karo nebus, bet mes ginsime savo šalį ir nepriklausomybę."

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (406)