Sankcijos buvo įvestos buvusio JAV prezidento Baracko Obamos 2015 metais vykdomuoju įsaku ir dar kartą sustiprintos gruodžio mėnesį. Gruodį įvestos sankcijos dėl informacinių technologijų platinimo FST ketvirtadienį buvo panaikintos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas atmetė kaltinimus, neva sušvelninus sankcijas. „Aš nieko nešvelninu", kritikams atsikirto D. Trumpas, rašo usatoday.com.

Baltųjų Rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris taip pat ginčijo teiginius, kad sankcijos švelninamos. „Nieko nešvelniname. Mano supratimu, tai įprastos procedūros, kurių imasi Iždo departamentas įvedus sankcijas", – sakė S. Spiceris.

„Tai gana įprasta Iždo departamento praktika sugrįžti prie jų po to, kai sankcijos yra įvedamos ir peržvelgti, ar tam tikri atskiri punktai yra iš tiesų būtini atskirose industrijose, produktuose ar paslaugų sferose“, – teigė atstovas spaudai.

S. Spiceris pabrėžė, kad šis žingsnis nereiškia jokio esminio pokyčio santykiuose su Rusija. Savo ruožtu buvęs FSB generalinis direktorius ir dabartinis Valstybės Dumos narys Nikolajus Kovaliovas naujienų agentūrai TASS sakė, kad šis ėjimas signalizuoja teigiamus poslinkius santykiuose tarp Vašingtono ir Maskvos.

„Nesušvelninus šių sankcijų nebūtų galimybės žengti sekančio žingsnio. Šie veiksmai rodo D. Trumpo administracijos nuoseklumą“, – sakė N. Kovaliovas.

Sankcijos gruodžio mėnesį buvo įvestos po to, kai B. Obama apklatino Rusjią kišantis į JAV prezidento rinkimus siekiant paveikti jų baigtį.