A.Merkel, kuri Turkijoje lankosi pirmą kartą po nepavykusio liepos mėnesio perversmo, siekia išsaugoti šalių partnerystę po virtinės pastarųjų mėnesių krizių.

Jos vizitas, kuris sulaukė kritikos ir Turkijoje, ir Vokietijoje, surengtas Ankarai ruošiantis balandį organizuoti referendumą dėl konstitucinių pataisų, kurios suteiktų daugiau galių R.T.Erdoganui.

„Savo ruožtu aš pabrėžiau, kad tokiose didelę įtaką turinčiose pataisose turi būti užtikrintas valdžių padalijimas ir žodžio laisvė“, – kalbėjo A.Merkel po susitikimo su R.T.Erdoganu prezidentūroje Ankaroje.

Vokietijos kanclerė sakė taip pat išreiškusi susirūpinimą dėl spaudos laisvės ir Vokiečių žurnalistų akreditacijos Turkijoje – keli iš jų negavo leidimo dirbti šalyje 2017 metais.

„Mes nuodugniai aptarėme žurnalistų laisves“, – nurodė ji.

A.Merkel siūlymu referendumą dėl konstitucinių pataisų galėtų stebėti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) delegacija, kad „būtų užtikrinta tai, ko nori žmonės“.

R.T.Erdoganas atsakė, kad naujoji konstitucija ir toliau užtikrins valdžių pasidalijimą, bus užtikrintos ne tik prezidentūros, bet ir kitų institucijų galios.

„Įstatymų leidžiamoji valdžia išlieka. Kaip ir vykdomoji ir teismų. Apie jų likvidavimą ... nėra nė kalbos“, – pareiškė Turkijos vadovas.

Turkijos prezidentas kritikuoja A. Merkel

Po susitikimo su R.T.Erdoganu A.Merkel kalbėjo apie būtinybę Turkijai ir Vokietijai dar daugiau bendradarbiauti kovoje su terorizmu, taip pat ir su „islamistiniu teroru“ ir Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais.

„Mes kruopščiai aptarėme... kovos klausimus: su islamistiniu teroru, su bet kokia teroro forma, taip pat PKK terorizmu“, – prezidentūroje Ankaroje sakė A.Merkel, šalia kurios sėdėjo Turkijos vadovas.

„Mes sutinkame, mes norime bendradarbiauti, mus visus tai paveikė. Mes susitarėme dėl artimesnio bendradarbiavimo ateityje“, – pareiškė ji.

Šalia Vokietijos kanclerės sėdėjusio R.T.Erdogano veidas jai kalbant buvo akmeninis.

Daugelis musulmonių pasisako prieš islamo tapatinimą su terorizmu. Jie tvirtina, kad tie, kurie sako savo nusikaltimus darantys islamo vardu, iš tiesų neturi nieko bendra su šia taikia religija.

„Posakis „islamistinis teroras“ labai liūdina musulmonus, – atsakė R.T.Erdoganas, griežtai žvelgdamas į A.Merkel. - Toks posakis yra nekorektiškas, nes islamo negalima asocijuoti su teroru. Islamas reiškia taiką“.

Būtų „liūdna“, sakė jis, jeigu šis junginys būtų vartojamas dėl nusikaltimų, padarytų vadinamosios „Islamo valstybės“ ekstremistų grupuotės, kuri kaltinama visa virtine nusikaltimų Turkijoje per praėjusius metus.

„Nevartokime jo, prašau. Kol jis bus vartojamas, mes turėsime priešintis. Kaip prezidentas musulmonas aš negaliu to toleruoti“, – pridūrė R.T.Erdoganas.