D. Trumpo penktadienį paskelbtas potvarkis laikinai neįsileisti į JAV asmenų daugiausiai iš musulmoniškų šalių ir laikinai sustabdyti visų pabėgėlių priėmimą sukėlė tūkstančius protestų pagrindiniuose JAV oro uostuose ir pasipiktinimą pasaulyje.

„Dideles problemas oro uostuose sukėlė „Delta“ kompiuterių sutrikimai, protestuotojai ir senatoriaus Schumero ašaros“, – paskelbė jis socialiniame tinkle „Twitter“, kalbėdamas apie Senato demokratų lyderį Chucką Schumerą (Čaką Šumerą), kuris sekmadienį emocingai pažadėjo kovoti prieš šį D. Trumpo potvarkį.

D.Trumpas nesureikšmino to, kad iš 325 tūkst. žmonių, nuo įsakymo paskelbimo atvykusių į Jungtines Valstijas, 109 buvo sulaikyti. Jis pridūrė, jog naujasis krašto saugumo sekretorius Johnas Kelly (Džonas Kelis) tikina, kad „viskas vyksta gerai, problemų visai nedaug. PADARYKIME AMERIKĄ VĖL SAUGIĄ!“

„Nėra nieko malonaus ieškoti teroristų prieš tai, kai jie atvyksta į mūsų šalį, – pridūrė D. Trumpas kitoje žinutėje. – Tai sudarė didelę dalį mano kampanijos. STEBĖKIME PASAULĮ!“.

D. Trumpas mažiausiai 120-ai dienų sustabdė JAV pabėgėlių priėmimo programą, įvedė neriboto laiko draudimą atvykti pabėgėliams iš karo nuniokotos Sirijos, taip pat Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams uždrausta į šalį įvažiuoti 90 dienų.

Vėliau Baltieji rūmai šiuos draudimus kiek sušvelnino ir išaiškino, kad jie nebus taikomi tiems asmenims, kurie turi leidimą nuolat gyventi Jungtinėse Valstijose.