Vien tik sostinėje Bukarešte į gatves išėjo mažiausiai 50 000 žmonių, pranešė Rumunijos naujienų agentūra „Mediafax", remdamasi žinybomis. „Bijokite, šalis kyla", - skandavo demonstrantai. Po 10 000 žmonių susirinko į mitingus Kluže Napokoje ir Sibiu. Mažesnės demonstracijos vyko dar mažiausiai 20 miestų.

Panašiame protesto mitinge prieš savaitę Bukarešte dalyvavo ir prezidentas Klausas Iohannis, nepritariantis vyriausybės planams. Jis nori inicijuoti referendumą, kuriame rumunai balsuotų dėl tolesnės kovos su korupcija.

Naujoji premjero Sorino Grindeanu vadovaujama vyriausybė siekia, kad už piktnaudžiavimą valdžia asmuo nebūtų baudžiamas, jei padaryta žala yra mažesnė už 200 000 lėjų (50 000 eurų). Kritikų teigimu, taip norima apsaugoti valdančiajai koalicijai priklausančių socialistų (PSD) pirmininką Liviu Dragnea, kuris teisiamas dėl padarytos 100 000 lėjų žalos.

Be to, norima suteikti malonę nusikaltėliams, kurie nuteisti mažesne nei penkerių metų laisvės atėmimo bausme. Ir tai pasitarnautų nuteistiesiems už korupciją, teigia kritikai.