„Pergalė!!!!!!“ pareiškė tviteryje Amerikos piliečių laisvių sąjunga (ACLU), kurios teisininkai padavė vyriausybę į teismą, reikalaudami sustabdyti D. Trumpo penktadienį pasirašytą įsakymą. Taip ACLU džiaugėsi, kai tik JAV apygardos teisėja Ann Donnelly (En Doneli) paskelbė sprendimą, stabdantį D. Trumo įsako vykdymą.

„Mūsų teismai šiandien dirbo taip kaip reikia – kaip tvirtovė prieš vyriausybės piktnaudžiavimą arba nekonstitucinę politiką ir įsakymus“, – pareiškė ACLU.

Remiantis D. Trumpo įsaku, visa JAV pabėgėlių perkėlimo programa stabdoma mažiausiai 120 dienų, kol bus nustatytos naujos griežtos patikrinimo taisyklės.

Konkrečiai pabėgėliams iš Sirijos bus draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, kol prezidentas pats paskelbs, kad jie nebekelia pavojaus.

Septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams 30 dienų nebus išduodamos vizos – nesvarbu, ar jie norėtų emigruoti į Ameriką, ar tik joje apsilankyti.

Toks sprendimas, kurį nedelsiant vykdyti JAV tarnybos, sukėlė didelio masto protestų didžiuosiuose oro uostuose visoje šalyje. Niujorko Johno F. Kennedy oro uoste kai kurie iš 2 tūkst. demonstrantų skandavo „Įleiskite juos, įleiskite juos!“

A. Donnelly sprendimas suteikti laikiną leidimą būti šalyje, o ne priimti sprendimą dėl D. Trumpo įsako konstitucingumo, kelia nerimą dešimtims žmonių, kurie buvo sulaikyti JAV oro uostuose po D. Trumpo veiksmų.

Tikslus skaičius žmonių, kuriuos palies JAV prezidento sprendimas, nėra žinomas, tačiau teisėja nurodė valdžiai patekti sąrašus visų tų, kurie yra sulaikyti JAV oro uostuose nuo prezidento įsako įsigaliojiomo.

Išsiųsdami šiuos keliautojus į jų gimtąsias šalis padarytume jiems „didžiulę ir nepataisomą žalą“, savo nutartyje rašo A. Donnelly, kurią paskyrė D. Trumpo pirmtakas demokratas Barackas Obama.

A. Donnely sprendimas rodo, kad „kai prezidentas D. Trumpas priima įstatymus ar vykdomuosius įsakus, kurie yra nekonstituciniai ir neteisėti, teismai apgina visų teises“, po teismo posėdžio sakė ACLU direktorius Anthony Romero.

Tačiau kova dar nebaigta, pridūrė kitas ACLU advokatas Lee Gelerntas, nes kitas posėdis šiuo klausimu yra numatytas kitą mėnesį.

„Mažiausiai ką galėjome padaryti, tai užtikrinti, kad jie nebus sugrąžinti į pavojų. Pagrindinis šio vakaro tikslas buvo užtikrinti, kad niekas nebus pasodintas į lėktuvą ir išsiųstas atgal“, – sakė jis.