„Jūsų narystė NATO pasiųs aiškų signalą apie stabilumą ir saugumą visame regione, kuris yra klestėjimo pagrindas“, – Juodkalnijos premjerui Duško Markovičiui sakė J.Stoltenbergas Aljanso būstinėje Briuselyje.

„Narystė NATO sustiprins Juodkalnijos suverenumą“, – pridūrė jis, greičiausiai užsimindamas apie neseniai šalį sukrėtusius neramumus, sukeltus vienos prorusiškos grupės, protestuojančios prieš prisijungimą prie Aljanso.

NATO susitarimą dėl prisijungimo su Juodkalnija pasirašė praėjusiais metais ir sudarė sąlygas šiai šaliai tapti 29-ąja Aljanso nare. Šis žingsnis buvo atliktas tvyrant didelei įtampai tarp Vakarų ir Rusijos.

Maskva pasmerkė savo ruožtu šį žingsnį ir pavadino jį dar vienu pavyzdžiu, kaip NATO skverbiasi į jos “kiemą”. Be to, Rusija kursto Juodkalnijos opoziciją, pareikalavusią narystės Aljanse klausimą išspręsti referendumu.

Anot J.Stoltenbergo, NATO ir Juodkalnija artimai bendradarbiavo jau daugelį metų, ir jis sakė „laukiantis, kad tas bendradarbiavimas pakiltų į naują lygį, Juodkalnijai tapus visateise nare“.

Kol kas Juodkalnijos priėmimui į NATO gretas pritarė 21 iš 28 Aljanso narių, o Prancūzija tai turėtų padaryti ketvirtadienį, sakė jis.

Paklaustas apie JAV ratifikaciją ir nerimą, kad prezidento Donaldo Trumpo labiau skeptiškas požiūris į NATO gali lemti šio klausimo vilkinimą, J. Stoltenbergas sakė dėl to nesijaudinantis.

„Esu tikras, kad priėmimo protokolą ratifikuos Senatas. Jam jau pritarė Senato užsienio reikalų komitetas, tvirtai palaikomas abiejų partijų“, – pabrėžė jis.

D. Markovičius taip pat sakė esąs tikras, kad problemų nekils.

„Sakyčiau, įtampą dėl JAV ratifikacijos kursto prieš ją nusiteikusieji, bet esame absoliučiai įsitikinę, kad ji įvyks labai greitai“, – sakė jis.

Jugoslavijai priklausiusios Kroatija ir Slovėnija jau yra NATO narės.