Praėjus dviem mėnesiams nuo to, kai pasaulį sukrėtė jo pergalė, trečiadienį, sausio 11 dieną, vykusi chaotiška pirmoji išrinktojo prezidento spaudos konferencija labai priminė jo rinkimų kampaniją: nesiskaitymas, oponentų puolimas, įsimintini posakiai („Beje, aš taip pat esu nemažas mikrobofobas“), naujienų srautas (jis paskelbė kandidatą į vyriausybės postą), o kai kurie sudėtingiausi klausimai buvo nutylėti ar ignoruojami, įskaitant galimus jo etinius ir finansinius konfliktus bei naujienų pranešimus dėl tariamų D. Trumpo kampanijos ir Rusijos vyriausybės ryšių.

D. Trumpas aiškiai leido suprasti, kad nepateiks savo mokesčių deklaracijos, bent jau ne dabar („Vieninteliai, kuriems svarbi mano mokesčių deklaracija, yra korespondentai“). Jis neperduos savo turtų ar kompanijos anoniminiam valdymui („Kaip prezidentas, neturiu jokių su interesų konfliktais susijusių įsipareigojimų“). Jis neketina pasmerkti V. Putino („Jeigu V. Putinui patinka D. Trumpas, manau, kad tai vertingas dalykas, ne kliuvinys“). Sieną su Meksika jis pradės statyti kaip galima greičiau, net jei Meksika iš pradžių už ją ir nemokės („Koks skirtumas? Noriu, kad siena būtų pradėta statyti“).

Trumpai tariant, jis nebus panašus į nei vieną ligi šiol buvusį JAV prezidentą.

Praėjus maždaug 20 minučių nuo spaudos konferencijos pradžios, D. Trumpas pateikė glaustą atsakymą, puikiai derantį prie jo taip ir nepakitusios retorikos, kurią mes girdime nuo to dienos, kai prieš daugiau nei 18 mėnesių jis nusileido paauksuotu eskalatoriumi jam pačiam priklausančio „Trump Tower“ fojė paskelbti, kad kandidatuos į šalies prezidento postą.

„Aš nugalėjau, – deklaravo jis. – Aš tapau prezidentu“.

Ilgos trečiadienio spaudos konferencijos atkarpos buvo skirtos žiniasklaidos puolimui ir D. Trumpo galvoje vis dar šviežios jo rinkimų kampanijos sąskaitų suvedimui.

Du veiksmai po 20 minučių, su 15 minučių teisininkams būdinga pertrauka – tiek buvo skirta klausimui, kodėl D. Trumpas savo milijardus dolerių kainuojančios verslo imperijos nepaleidžia iš savo šeimos kontrolės.

„Neturėtų būti tikimasi, kad išrinktasis prezidentas D. Trumpas sunaikins kompaniją, kurią pastatė“, – pareiškė jo advokatė Sheri Dillon.

Sh. Dillon sakė, kad neįmanoma visų D. Trumpo turtų nei parduoti, kas sukurtų savus konfliktus, nei visiškai atsisakyti jų, kai jo vardas yra šio prekės ženklo esmė. „Prezidentas D. Trumpas negali nežinoti, kad jam priklauso „Trump Tower“, – sakė advokatė.

Pats D. Trumpas pasakojo, kad savaitgalį „Man buvo pasiūlytas dviejų milijardų dolerių sandoris Dubajuje su labai labai nuostabiu žmogumi“. Pasak išrinktojo prezidento, jis atmetė pasiūlymą, ir pridūrė, kad tai nėra reikalaujama, bet kilniadvasiška iš jo pusės.

„Iš tikrųjų, galėčiau tuo pat metu valdyti savo verslą ir vadovauti vyriausybei“, – neabejojo D. Trumpas.

D. Trumpas nusprendė perduoti kontrolę dviem suaugusiems savo sūnums, Donaldui Jaunesniajam ir Ericui, kurie stovėjo nuošalyje kartu su savo seserimi Ivanka, kuri perduoda savo kompanijos valdymą ir persikelia į Vašingtoną.

Ir nors trečiadienį pagrindinis vaidmuo turėjo tekti D. Trumpo išsinarpliojimo iš tarptautinio nekilnojamo turto verslo detalėms, daugiausia dėmesio sulaukė nauji pranešimai apie ryšius tarp D. Trumpo rinkimų kampanijos ir Rusijos, bei įtarimai dėl kompromituojančios medžiagos.

D. Trumpas daugiausiai kalbėjo apie tai, kad žvalgybos bendruomenė nutekino šias detales, o žiniasklaida jas paskelbė.

Visa tai tėra suklastota žinia. Tai apgavystė. To nebuvo, – tikino išrinktasis prezidentas. – Tai padarė mūsų oponentai. Tai buvo grupė oponentų, kurie susibūrė. Nesveiki žmonės, jie susibūrė ir sukurpė tą nesąmonę…“

Vėliau trečiadienį Nacionalinės žvalgybos vadovas Jamesas Clapperis sakė kalbėjęs su D. Trumpu ir išreiškė apgailestavimą dėl to, kad ši informacija nutekėjo. „Išreiškiau savo didelį nerimą dėl nutekėjusios informacijos, kuri pasirodė spaudoje, ir mudu abu sutikome, kad tai labai ėsdina ir griauna mūsų nacionalinį saugumą“, – teigė J. Clapperis.

Kai Jimas Acosta iš CNN pamėgino užduoti klausimą, D. Trumpas jį nutraukė. „Jūsų organizacija siaubinga, – plūdosi išrinktasis prezidentas. – Nebūkite grubus… Neketinu suteikti jums klausimo. Jūs klastojate naujienas“.

D. Trumpas netgi užsiminė apie tam tikrus tariamus baisius veiksmus, minimus žvalgybos dokumento pirminėje versijoje, kurie yra nepatvirtinti ir buvo pilnai įkelti į „BuzzFeed“.

„Beje, aš taip pat esu nemažas mikrobofobas“, – sakė jis, neigdamas kaltinimus.

D. Trumpas sakė žinantis, kad „kameros yra keisčiausiose vietose“, ir kad jis įspėjo kolegas netinkamai nesielgti. „Verčiau būkite atsargūs, kitaip žiūrėsite į save vakarinėje televizijoje“, – D. Trumpas tvirtino įspėjęs juos.

Ir nors jis pirmą kartą pripažino Rusijos vaidmenį įsilaužiant į jo 2016 metų oponentų duomenis („Manau, kad tai buvo Rusija“), jis dėl to visgi apkaltino įsilaužimo aukomis tapusius demokratus. „Demokratų nacionalinis komitetas buvo visiškai atviras įsilaužimams“, – pareiškė D. Trumpas.

Kalbėdamas apie savąją kampaniją ir tai, kad Respublikonų partija kampanijos metu nenukentėjo, jis pareiškė: „Manau, įgijau pripažinimą“. Esą, jis darbuotojams davęs nurodymus: „Pasakiau, kad noriu stiprios apsaugos nuo įsilaužimų“.

D. Trumpas taip pat pateikė svarbių naujienų, kurios vos neprapuolė visame spektaklyje, tarp jų ir specialų pranešimą, kad veteranų reikalų sekretoriumi taps Davidas Shulkinas, o antrąją savo prezidentavimo savaitę jis tikisi paskirti naująjį Aukščiausiojo Teismo teisėją.

D. Trumpas gyrė atskiras bendroves už darbo skelbimus, kas puikiai dera prie jo darbo vietų kūrimo naratyvo – „Ford“, „United Technologies“ ir „Fiat-Chrysler“ – ir užslėptai pagrasino toms, kurios to nepadarė, pavyzdžiui, „General Motors“.

„Aš būsiu didžiausias darbo vietų kūrėjas, kokį Dievas kada nors yra sukūręs“, – gyrėsi išrinktasis prezidentas, kartodamas populiarią kampanijos frazę.

Apsišaudymai V. Putino klausimu buvo labiausiai įtempti visoje spaudos konferencijoje. D. Trumpas gyrė Rusijos vadovą už tai, kad trečiadienį jis patvirtino iš tikrųjų neturintis kompromituojančios medžiagos prieš išrinktąjį JAV prezidentą.

„Gerbiu tą faktą, kad jis tai pasakė“, – pareiškė D. Trumpas.

Taip pat jis gynė savo įrašą socialiniame tinkle „Twiiter“, kurį parašė trečiadienį. Jame slaptos medžiagos nutekinimą jis prilygina nacių Vokietijos veiksmams. „Tai kažkas, ką nacių Vokietija būtų padariusi ir padarė“, – teigė D. Trumpas.

Jis sakė, kad V. Putinas „to nedarytų“, nes „Rusija kur kas labiau gerbs mūsų šalį, kai aš jai vadovausiu“, nors jis ir neatmetė galimybės, kad santykiai tarp dviejų šalių nepagerės.

D. Trumpas išsisuko nuo paskutinio klausimo apie tai, ar jo kampanija rinkimų metu turėjo kokių kokių nors ryšių su Rusijos vyriausybe.

„Perkrovimo mygtuko nėra“, – toks buvo paskutinis D. Trumpo atsakymas.

Jis kalbėjo apie Rusiją. Tačiau taip pat jis galėjo kalbėti apie save.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (449)