Pareigūnai įvardijo įtariamąjį, šaudžiusį į žmones Fort Loderdeilio oro uoste. Jo paleistų kulkų taikiniais tapo net keliasdešimt žmonių. Penkiems iš jų šūviai buvo mirtini. Įtariamasis šaudynių kaltininkas – 26-erių metrų JAV pilietis Estebanas Santiago, praneša „The Independent“.

Įtariamasis šiuo metu sulaikytas ir yra federalinių pareigūnų žinioje. Jis nesužeistas. Pranešama, kad dar lapkričio mėnesį FTB pareigūnams jis sakė girdintis galvoje balsus. Tada jis taip pat teigė, kad vyriausybė kontroliuoja jo mintis ir verčia žiūrėti su ISIS susijusius vaizdo įrašus.

Pernai sausį dėl grasinimų savo buvusiai draugei jis buvo apkaltintas smurto šeimoje vykdymu.

Kaip praneša leidinys „The Daily Beast“, tada jis pro duris įsilaužė į jos namus ir pradėjo moterį smaugti.

Penktadienį, sausio 6 d., po pietų, E. Santiago buvo sulaikytas Floridos oro uosto bagažo skyriuje. Tai įvyko netrukus po to, kai jis, kaip įtariama, pradėjo šaudyti, taikydamasis į atsitiktinių žmonių galvas.

Kaip naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė jo brolis Bryanas Santiago, įtariamasis gimtojoje savo valstijoje, Aliaskoje, buvo gydomas dėl psichologinių problemų.

B. Santiago sakė nežinąs, kokio pobūdžio tai buvo gydymas, ir su broliu šia tema niekada nesikalbėjęs.

JAV senatorius Billas Nelsonas sakė, kad įtariamasis oro uoste turėjo karinį pasą, tik neaišku, ar jis buvo galiojantis.

Įtariamasis gimė Naujajame Džersyje. Kai jam buvo dveji metai, šeima persikėlė į Puerto Riką.

Jis tarnavo Nacionalinių apsaugos pareigūnų gretose ir metus turėjo praleisti Irake. Tai įvyko 2010-aisiais metais. Kaip tik tuo laikotarpiu jam buvo įteiktas apdovanojimas (dalyvavimo kariniuose veiksmuose ženklelis). Jis ėjo vairuotojo ir mechaniko pareigas.

2016-ųjų metų rugpjūtį E. Santiago baigė tarnybą Aliaskos nacionalinės apsaugos karių gretose. Jis ištarnavo beveik dvejus metus. Anksčiau jis yra tarnavęs ir JAV armijos atsargos pajėgose.

Kitaip nei pranešta anksčiau, šaudynių dieną įtariamasis neskrido iš Kanados.

Pasak Kanados ambasados atstovės Christine Constantin, gali būti, kad jis per Mineapolį skirdo iš Ankoridžo. Kad pakliūtų į Fort Loderdeilį, jis turėjo persėsti į kitą „Delta“ oro linijų lėktuvą.

Liudininkų teigimu, įtariamasis šaulys skrydžio metu su kažkuo susiginčijo, bet incidentas nebuvo toks rimtas, kad nusileidus lėktuvui vyrą būtų reikėję sulaikyti.

Lėktuvui nusileidus Fort Loderdeilyje, jis, kaip teigiama, iš krepšio išsitraukė ginklą, tualete jį užsitaisė ir pradėjo šaudyti į atsitiktinius bagažo skyriuje buvusius žmones. Šaudydamas jis nieko nesakė.

Kai nustojo šaudyti, nes turėjo vėl užsitaisyti ginklą, jis, kaip teigiama, buvo sulaikytas policijos pareigūnų. Sulaikymas vyko be incidentų.

Kokį būtent ginklą naudojo išpuolį surengęs įtariamasis, nepranešama.

Žinoma tik tiek, kad tai buvo pusiau automatinis šaunamasis ginklas.
22.00 val. vietos laiku pareigūnai reporteriams pranešė, kad tyrimas ką tik pradėtas: dar reikia nustatyti žuvusiųjų tapatybę ir pranešti jų artimiesiems apie įvykusią tragediją.

Teisėsaugos pareigūnai pranešė CNN, kad lapkričio mėnesį E. Santiago lankėsi Ankoridžo FTB skyriuje. Čia jam buvo pateikta keletas klausimų. Į juos atsakydamas E. Santiago sakė girdįs balsus, kartais raginančius jį prisidėti prie ISIS.

Tada vietos policija nugabeno E. Santiago į vietinę ligoninę. Jis savanoriškai užsiregistravo ligoninėje dėl psichinės būklės įvertinimo. FTB patikrino, su kuo E. Santiago palaiko ryšius, bet tyrimo netęsė.