35 Rusijos diplomatai, dirbę ambasadoje Vašingtone ir konsulate San Fransiske, buvo sekmadienį išskraidinti iš Vašingtono.

„Lėktuvas pakilo, visi viduje“, – valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ anksčiau citavo Rusijos ambasados Vašingtone pranešimą.

Kartu su diplomatais specialiai iš Rusijos atsiųstu lėktuvu taip pat buvo išskraidinti jų šeimų nariai – iš viso 96 keleiviai.

Šis išsiuntimas buvo dalis sankcijų Rusijai, paskelbtų JAV prezidento Baracko Obamos ketvirtadienį, skaičiuojant paskutinėmis jo administracijos darbo savaites.

„Galime patvirtinti, kad 35 Rusijos diplomatai, paskelbti nepageidaujamais asmenimis, ir jų šeimų nariai paliko Jungtines Valstijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Valstybės departamento atstovas.

Diplomatams, įvardytiems žvalgybos operatyviniais agentais, ketvirtadienį buvo nurodyta palikti šalį per 72 valandas.

Pasak JAV žvalgybos, Kremlius inicijavo kibernetines atakas, per kurias buvo pavogti JAV Demokratų partijos ir jos kandidatės į prezidentus Hillary Clinton rinkimų štabo darbuotojų elektroninių laiškų – esą siekiant sudaryti geresnes galimybes Baltuosius rūmus užimti Donaldui Trumpui.

B.Obama taip pat nurodė uždaryti dvi Rusijos įstaigas Niujorke ir Merilande, kurios, anot Jungtinių Valstijų, buvo naudojamos „su žvalgyba susijusiems tikslams“.

Be to, buvo paskelbtos ekonominės sankcijos Rusijos saugumo agentūroms – Federalinei saugumo tarnybai (FSB) ir Vyriausiajai žvalgybos valdybai (GRU). Sankcijos taip pat numatytos keturiems konkretiems GRU pareigūnams, įskaitant šios institucijos vadovą Igorį Korobovą.

Maskva ne kartą neigė jai mestus kaltinimus.

Prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad atsakydamas į šį žingsnį JAV diplomatų neišsiųs, o toks sprendimas aiškinamas kaip ženklas, kad Kremliaus vadovas lauks D.Trumpo pastangų pagerinti smarkiai pašlijusius dvišalius ryšius, kai išrinktasis prezidentas bus inauguruotas sausio 20 dieną.

D. Trumpas reiškė abejones dėl JAV žvalgybos išvadų ir tvirtino žinantis su šia padėtimi susijusių „dalykų, kurių nežino kiti žmonės“.

Šis milijardierius populistas neslepia, kad sieks glaudesnių ryšių su V.Putinu.