Užpuolikas, kuris, kaip pranešama, buvo su Kalėdų senelio kostiumu, prie įėjimo į „Reina“ – vieną prašmatniausių miesto naktinių klubų – nušovė policininką ir civilį, o tada siautėjo viduje, sekmadienį pranešė turkų pareigūnai.

Policija paskelbė įtariamojo paiešką, jo ieško gausios policijos pajėgos.

Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu sakė, kad užpuolikas pabėgo ir kad vyksta didelio masto paieška. Ministras išreiškė viltį, kad įtariamasis „greitai bus sučiuptas“.

S. Soylu televizijai sakė, kad 21 aukos tapatybė jau nustatyta ir kad tai 16 užsieniečių bei penki turkai. Dar 69 sužeisti žmonės gydomi ligoninėje.

„Užpuolikas brutaliausiu ir negailestingiausiu būdu taikėsi į nekaltus žmones, kurie tik atėjo čia švęsti Naujųjų metų ir pasilinksminti“, – įvykio vietoje Bosforo sąsiaurio pakrantėje sakė Stambulo gubernatorius Vasipas Sahinas.

Daug klube buvusių žmonių apimti panikos puolė į vandenį, pranešė televizija NTV, kuri nurodė, kad vyksta jų gelbėjimo darbai.

Naujienų agentūra „Dogan“ paskelbė, kad buvo du Kalėdų seneliais apsirengę užpuolikai, tačiau tai dar nepatvirtinta.

Televizijos reportažuose buvo matyti klubo lankytojai, tarp jų – vyrai su kostiumais ir moterys su kokteilinėmis suknelėmis, ištikti šoko ir einantys iš klubo.

V. Sahinas sakė, kad ataka prasidėjo sekmadienį 1 val. 15 min. (0 val. 15 min. Lietuvos laiku), šimtams žmonių klube europinėje miesto dalyje, Ortakojaus rajone, sutikus 2017-uosius metus.
„Tai, kas šiandien įvyko, yra teroro ataka“, – sakė gubernatorius.

„Dogan“ pranešė, jog kai kurie liudininkai tvirtino užpuolikus „kalbėjus arabiškai“, o NTV pranešė, kad policijos specialiosios pajėgos vis dar tikrina klubą.

Atsakomybės kol kas niekas neprisiėmė.

„Žmonės lipo per žmones“

Baiminantis, kad Naujųjų metų sutiktuvės gali tapti ekstremistų taikiniu, nuo Sidnėjaus iki Paryžiaus, nuo Rio de Žaneiro iki Londono buvo sustiprintas saugumas.

Televizijos pranešimuose sakoma, kad Stambule budėjo mažiausiai 17 tūkst. policininkų, kurių kai kurie, kaip Turkijoje įprasta, dirbo su priedanga – persirengę Kalėdų seneliais.

„Vos tik mums įsitaisius, prie durų pasirodė daug dulkių ir dūmų. Nuaidėjo šūviai. Kai pasigirdo tie garsai, daug merginų nualpo, – naujienų agentūrai AFP sakė profesionalus futbolininkas Sefa Boydasas. – Jie sako, kad žuvo 35–40 žmonių, bet tikriausiai daugiau, nes kai aš ėjau, žmonės lipo per žmones.“

„Dogan“ pranešime sakoma, kad tame elitiniame klube, kuris garsėja dar ir tuo, kad į jį sunku patekti, nes apsaugininkai įleidžia tik geriausiai apsirengusius žmones, atakos metu buvo mažiausiai 700 lankytojų.

Turkijoje būta daug atakų, dėl kurių kaltinami kurdų kovotojai bei IS džihadistai; 2016-aisiais tokių išpuolių buvo daugiau nei bet kuriais kitais metais per visą šalies istoriją.

Gruodžio 10 dieną Stambule 44 žmonės žuvo per dviejų bombų sprogimus po futbolo rungtynių. Atsakomybę už išpuolį prisiėmė „Kurdistano laisvės sakalai“ (TAK), kurie yra laikomi radikalia uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) atšaka.

Birželio mėnesį 47 žmonės žuvo per trijų mirtininkų ataką Stambulo Ataturko oro uoste, dėl kurios valdžia kaltina IS.

Vienas įžūliausių išpuolių buvo mažiau nei prieš dvi savaites: ne tarnyboje buvęs policininkas meno galerijoje Ankaroje nužudė Rusijos ambasadorių.

Sukrėsti išpuolio Stambule liudininkai

Turkijoje per Naujųjų metų sutiktuves Stambule 22-ejų Mehmetas Dagas ėjo pro klubą „Reina“, kuriame vienas ginkluotas vyras nužudė mažiausiai 39 žmones ir sužeidė beveik 70.

M. Dagas matė, kaip užpuolikas šauna į policininką ir greta jo stovėjusį žmogų.

„Patyriau šoką“, – sakė jis, matęs, kaip užpuolikas po to šauna į apsaugą ir įeina į klubą.
„Kai jis įėjo, mes nežinojome kas ten vyksta; girdėjome šūvių garsus, o po dviejų minučių – sprogimo garsą“, – pasakojo M. Dagas.

M. Dago mobiliuoju telefonu nufilmuotame vaizde, kurį gavo naujienų agentūra „The Associated Press“, matyti prie klubo ant žemės gulintis policininkas, paskui – moteris.

M. Dagas sako tai moteriai, kuri guli kraujo klane veidu žemyn, „mano sese, tuoj bus geriau“ ir iškviečia greitąją pagalbą. Vaizdo įraše matomos greitosios pagalbos mašinos, Stambulo tilto šviesos, girdimi iš klubo sklindantys šūviai.

Turkijos vidaus reikalų ministras Suleymanas Soylu sumažino žuvusiųjų užsieniečių skaičių iki 15. Pasak jo, penkių nušautų turkų tapatybė nustatyta, trys ar keturi buvo įdarbinti šiame klube. „Tai žudynės, nežmoniškas žiaurumas“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, užpuolikas iš klubo tikriausiai išėjo „kitaip apsirengęs“ negu įeidamas. Manoma, kad jis veikė vienas.

Sveikatos ministras Recepas Akdagas sakė, kad keturių sužeistųjų „būklė yra labai sunki“, tarp sužeistųjų esama ir užsieniečių.

„Tragiška 2017-ųjų pradžia“

„Jokia teroro ataka nesugriaus mūsų vienybės, nesunaikins mūsų brolybės ir nesusilpnins Turkijos veiksmingos kovos su terorizmu“, – „Twitter“ pareiškė teisingumo ministras Bekiras Bozdagas.

Turkijos, kurios gyventojų daugumą sudaro musulmonai, religinių reikalų agentūra „Diyanet“ pasmerkė Naujųjų metų nakties ataką Stambule ir pareiškė, jog tai, kad ji buvo naktiniame klube, „nesiskiria nuo (atakos) turguje ar garbinimo vietoje“.

Turkija dar nėra atsigavusi po liepos mėnesį surengto nesėkmingo perversmo bandymo, dėl kurio vyriausybė kaltina JAV gyvenantį musulmonų dvasininką Fethullah Guleną ir po kurio valdžia ėmėsi negailestingai šalinti įtariamus jo sekėjus iš valstybinių institucijų.

„Tragiška 2017-ųjų pradžia Stambule“, – „Twitter“ parašė NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Baltieji rūmai pasmerkė atakos „barbariškumą“, o Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Nedas Price'as sakė, jog Vašingtonas dar kartą patvirtino savo paramą NATO sąjungininkei Turkijai „mums drauge pasiryžus stoti prieš visas terorizmo formas ir jas įveikti“.

JAV ambasada perspėjo savo piliečius, kad ekstremistų grupės tęsia „agresyvias pastangas rengti atakas rajonuose, kur gyvena ar dažnai lankosi JAV piliečiai ir emigrantai“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, Naujuosius sutikęs Stambule, yra informuotas apie šį išpuolį, nurodė vietos žiniasklaida.

Ši kruvina ataka buvo įvykdyta Turkijos kariuomenei Sirijoje, pasienio rajone, jau keturis mėnesius kariaujant su „IS“ džihadistais ir kurdų kovotojais.

Kaip įprasta Turkijoje, vaizdus iš tragedijos vietos platinti draudžiama.

Siekta sukelti sumaištį

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sekmadienį per Naujųjų metų sutiktuves į naktinį klubą įsiveržęs ir 39 žmones nužudęs ginkluotas užpuolikas siekė sukelti sumaištį Turkijoje.
„Aš karštai smerkiu šį teroro išpuolį Stambulo Ortakiojaus rajone pirmosiomis 2017-ųjų valandomis“, – sakoma R. T. Erdogano pareiškime, paskelbtame prezidentūros tinklalapyje.

„Jie stengiasi sugriauti dvasinę mūsų šalies būklę, sukeli chaosą, tyčia siaubingais išpuoliais taikydamiesi į mūsų tautos taiką, į civilius“, – nurodoma pareiškime.

Išpuolis prasidėjo pačioje Naujųjų metų pradžioje: užpuolikas nušovė policininką ir civilį prie įėjimo į naktinį klubą „Reina“, vieną prašmatniausių naktinio pasilinksminimo vietų, ir įėjęs vidų ėmė šaudyti nepasirinkdamas aukų.

2016-aisiais Turkija Stambule ir kitose šalies vietose patyrė virtinę kurdų kovotojų ir „Islamo valstybės“ ekstremistų surengtų teroro aktų, palikusių šimtus negyvų žmonių.

Tačiau prezidentas pažadėjo, kad Turkija ir toliau kovos su terorizmu.

„Turkija yra pasiryžusi iki galo tęsti kovą su terorizmu ir padarys viską, ko reikia, kad būtų užtikrintas mūsų piliečių saugumas ir taika regione“, – pabrėžė R. T. Erdoganas.

Jis pažymėjo, kad Turkija imsis bet kokių priemonių – nuo karinių, ekonominių ir politinių iki socialinių – prieš „teroro organizacijas“ ir jas remiančias šalis, bet nepaaiškino, kokias grupuotes ar valstybes jis turi omenyje.

URM neturi duomenų apie nukentėjusius Lietuvius

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad Naujųjų metų naktį Stambule įvykusiame teroristiniame išpuolyje būtų nukentėję lietuviai. Ministerija pasmerkė išpuolį, kuriame žuvo mažiausiai 39 žmonės.

„Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per išpuolį būtų nukentėję Lietuvos piliečiai. Iki šiol nėra aiškios 18-os žuvusių asmenų tapatybės“, – teigiama ministerijos pranešime.

Pranešime nurodoma, kad Užsienio reikalų ministerija griežtai smerkia sausio 1-osios naktį Stambulo naktiniame klube įvykdytą teroristinį išpuolį.

Anot pranešimo, ataka nukreipta ne tik prieš Turkiją, bet siekiama įbauginti visą tarptautinę bendriją. Lietuva remia Turkiją kovoje su terorizmu.

Lietuvos vadovai smerkia išpuolį Stambule

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Saulius Skvernelis pasmerkė Naujųjų metų naktį Stambulo naktiniame klube įvykdyta teroro išpuolį.

Prezidentūros pranešime teigiama, kad, pasak D.Grybauskaitės, „Lietuva smerkia niekaip nepateisinamą smurtą prieš nekaltus žmones ir reiškia savo solidarumą su Turkijos piliečiais“.
Šalies vadovė pareiškė užuojautą Turkijos prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui ir palinkėjo stiprybės aukų šeimoms ir artimiesiems bei susitelkimo ir vienybės Turkijos žmonėms.

Premjeras Saulius Skvernelis, pasak Vyriausybės pranešimo, „smerkia bet kokias teroro atakas prieš taikius gyventojus“.

Ministras pirmininkas pareiškė užuojautą Turkijos premjerui Binali Yildirimu. Jis pažymėjo, kad ataka yra nukreipta ne tik prieš Turkiją – terorizmas neturi sienų. Anot jo, Lietuva solidarizuojasi su Turkija ir patvirtina savo pasiryžimą kartu su tarptautine bendruomene bendromis pastangomis kovoti su terorizmo iššūkiais.

Ataką pasmerkė ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.