Tai yra viena skaudžiausių aviacijos katastrofų, kada nors nutikusių šioje šalyje.

Oro bendrovės „Pakistan International Airlines“ (PIA) reiso PK661 laineris sudužo ir užsidegė atsitrenkęs į kalno šlaitą, kai sugedo vienas iš dviejų lėktuvo turbosraigtinių variklių. Jis skrido iš šiaurinio kalnų miesto Čitralo į sostinę Islamabadą. Žuvo visi lėktuvu skridę asmenys.

„Žuvusiųjų palaikai bus sraigtasparniais nugabenti į Islamabadą... DNR tyrimams ir atpažinimui“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ajubo medicinos komplekso darbuotojas Muhammadas Abbasas iš Abotabado.

„Visi palaikai buvo pažeisti“, – sakė jis.

Gelbėtojai, tarp kurių buvo ir kaimo gyventojų, visą naktį ieškojo apdegusių ir apanglėjusių žmonių palaikų tarp sudužusio lėktuvo liekanų, kurių buvo rasta kelių šimtų metrų spinduliu nuo sudužimo vietos Abotabado rajone Chaibero Pachtunchvos provincijoje.

Vienas AFP reporteris, buvęs netoli nelaimės vietos Sadha Batolni kaime, sakė, kad dalis lėktuvo tebeliepsnojo praėjus net penkioms valandoms po sudužimo.

„Palaikai taip apdegė, kad net negalėjome atskirti, ar tai vyrai, ar moterys“, – AFP sakė vienas neprisistatęs kaimo gyventojas.

„Į maišus sudėjome viską, ką galėjome rasti... ir nunešėme juos iki greitosios pagalbos automobilių“, – pridūrė jis.

Šeši žuvusieji jau buvo atpažinti pagal pirštų atspaudus, nurodė kitas Ajubo medicinos komplekso darbuotojas Ali Bazas.

Informacija apie atpažintus keleivius buvo iškabinta lauke ant lavoninės sienos.

Orlaivis paskelbė pavojaus signalą trečiadienį 16 val. 14 min. vietos (13 val. 14 min. Lietuvos) laiku. Vėliau su juo buvo prarastas ryšys, ir lėktuvas sudužo.

PIA pirmininkas Azamas Saigolas sakė, kad prieš devynerius metus pagamintas lėktuvas per vėliausią išsamią apžiūrą spalį buvo „techniškai tvarkingas“.

„Dabar svarbiausia surasti visų žuvusiųjų kūnus“, – pridūrė jis ir pažadėjo, kad bus atliktas išsamus reiso PK661 tyrimas.

Lėktuvas „buvo besirėžiąs į kaimą“

Vienas neprisistatęs vyresnysis gelbėjimo tarnybos pareigūnas, buvęs įvykio vietoje, pridūrė: „Kaimiečiai mums sakė, kad lėktuvas prieš suduždamas drebėjo. Jis buvo besirėžiąs į kaimą, tačiau pilotas sugebėjo nukreipti lėktuvą kalvų link.“

Tarp žuvusiųjų buvo trys užsieniečiai, nurodė pareigūnai, o Austrijos užsienio reikalų ministerija vėliau patvirtino, kad žuvo du šios šalies piliečiai. Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad tarp aukų taip pat buvo vienas kinas.

Tarp sudužusio lėktuvo keleivių buvo ir Junaidas Jamshedas (Džunaidas Džamšedas), anksčiau buvęs populiarus pakistaniečių popmuzikos atlikėjas, vėliau tapęs musulmonų pamokslininku, nurodė Čitralo oro uosto vadybininkas ir vietos policijos pareigūnas.

Socialiniuose tinkluose gerbėjai liūdėjo dėl jo netekties ir prisiminė buvusį pagrindinį pirmosios Pakistano popmuzikos grupės atlikėją. Šios grupės daina „Dil Dil Pakistan“ netgi tapo neoficialiu šalies himnu.

Trečiadienį įvykusi nelaimė buvo ketvirta didžiausia Pakistano aviakatastrofa pagal žuvusiųjų skaičių.

Daugiausiai žmonių per lėktuvo katastrofą žuvo 2010 metais, kai besileidžiantis lėktuvas „Airbus 321“ atsitrenkė į kalvą ir žuvo visi 152 jame buvę žmonės.