Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) išplatino pareiškimą, jog gavo informacijos apie „užsienio slaptųjų tarnybų planus nuo gruodžio 5-osios vykdyti didelio masto kibernetines atakas“.

Pasak FSB, tokiomis atakomis būtų siekiama „destabilizuoti Rusijos finansų sistemą, įskaitant virtinės didelių bankų veiklą“.

FSB nurodė, jog imasi „būtinų priemonių“, kad „neutralizuotų grėsmę Rusijos ekonominiam ir informaciniam saugumui“.

Lapkričio mėnesį Maskvoje įsikūrusi kibernetinio saugumo gigantė „Kaspersky“ pranešė, kad per didžiulę kibernetinę ataką buvo užpulti mažiausiai penki iš Rusijos didžiausių bankų.

„Kaspersky“ nurodė, kad per šias atakas buvo naudojami įrenginiai 30-yje valstybių, tarp jų – JAV.
Didžiausias Rusijos skolintojas, valstybės kontroliuojamas „Sberbank“, pripažino, kad į jo kompiuterius buvo įsilaužta, bet pažymėjo, kad banko operacijos nebuvo sutrikdytos.

Rusija pati kaltinama dėl kelių didelių kibernetinių atakų. Spalio mėnesį Vašingtonas oficialiai apkaltino Maskvą bandymu „kištis“ į 2016 metų prezidento rinkimus internetinėmis atakomis prieš JAV politines institucijas.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel antradienį sakė, jog kibernetinės atakos iš Rusijos pasidarė tokios dažnos, kad dabar jau yra „kasdienio gyvenimo dalis“.

Britų žvalgybos agentūra MI5 taip pat yra perspėjusi, kad Rusija darosi vis agresyvesnė ir naudojasi kibernetinėmis atakomis propaguodama savo politiką užsienyje.

FSB nenurodė, kurių šalių slaptosios tarnybos dalyvavo planuojant kibernetines atakas prieš Rusijos bankus, bet pareiškė įtarimą, kad atakų metu būtų buvę naudojamasi serveriais ir „valdymo centrais“ Nyderlanduose, priklausančiais Ukrainos kompanijai „BlazingFast“.