Federalinė saugumo tarnyba (FSB) ketvirtadienį pranešė, kad Leonidas Parchomenka rinko informaciją apie Rusijos Juodosios jūros laivyną Ukrainos karinei žvalgybai. Tarnyba nurodė, kad jis buvo suimtas antradienį ir yra įtariamas išdavyste.

Ukrainos pareigūnai savo ruožtu tokį pareiškimą pavadino provokacija.

„Rusijos FSB eilinį kartą surengė provokaciją pasinaudojusi duomenų baze, kuri yra Kryme. Kalbama apie buvusių kariškių, kurie tarnavo arba Ukrainos ginkluotosiose pajėgose, arba Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyne, asmenines bylas. Šįkart provokacijos auka tapo buvęs Juodosios jūros laivyno kariškis. Iš tikrųjų apie tą žmogų nieko nežinome“, – ketvirtadienį naujienų agentūrai „Interfax“ sakė gynybos ministerijos atstovas Andrijus Lysenka.

„Panašių bylų apie atskleistus šnipus, diversantus, kurie neva priklauso Ukrainos gynybos ministerijos pagrindinei žvalgybos valdybai, bus ir daugiau, nes pusiasalio teritorijoje liko beveik 10 tūkst. į atsargą išėjusių ir jokio ryšio su karine tarnyba neturinčių buvusių karių asmeninės bylos“, – pridūrė A.Lysenka.

Santykiai tarp kaimynių visiškai atšalo po to, kai Rusija aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį ir pradėjo remti prorusiškus sukilėlius Rytų Ukrainoje.

Praėjusią savaitę Rusijos pareigūnai pranešė suėmę kelis ukrainiečius, kaltinamus planavus vykdyti diversijos veiksmus Kryme. Tuo tarpu Ukraina savaitgalį areštavo du rusų kariškius iš Krymo, kurie anksčiau tarnavo Ukrainos kariuomenėje, ir apkaltino juos išdavyste.