J. Stoltenbergas taip pat sakė, kad sekmadienį vyksta į Stambulą. Tai bus jau antras jo vizitas Turkijoje nuo rugsėjo, kai NATO bandė parodyti Ankarai paramą po nepavykusio liepos mėnesio perversmo.

„Tiesa, kad kai kurie turkų pareigūnai dirba NATO valdymo struktūroje, ir kai kurie jų pasiprašė prieglobsčio valstybėse, kuriose dirba“, – Briuselyje sakė J. Stoltenbergas, kai buvo paklaustas apie šią problemą.

Pasak J. Stoltenbergo, sprendimą dėl prieglobsčio suteikimo „įvertins“ ir priims kiekviena iš NATO sąjungininkių, kuriose pareigūnai paprašė prieglobsčio, kadangi tai yra jų nacionalinė prerogatyva. Konkrečių šalių NATO vadovas neįvardino.

„Didelių pakeitimų matėme NATO vadovybės struktūroje – buvo pakeisti Turkijos darbuotojai“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

„Tikiuosi, kad Turkija užpildys visus šiuos postus NATO vadovybės struktūroje, – pridūrė jis. – Turkija turi priimti nacionalinį sprendimą, kas užims Turkijai numatytus postus NATO“.

Graikijos pareigūnai pranešė, kad po nesėkmingo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą aštuoni turkų kariuomenės pareigūnai pabėgo į Graikijos šiaurinį Aleksandrupolio miestą.

Po nepavykusio pučo Turkijoje buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, suimta dešimtys tūkstančių žmonių. Pasak kritikų, buvo pradėtas susidorojamas ne tik su įtariamais nesėkmingo grupės kariškių mėginimo nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą organizatoriais, bet ir visais, išdrįsusiais kritikuoti prezidentą.

ES ir JAV pareigūnai išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos parlamentarų ir žurnalistų suėmimų, augant nerimui dėl Turkijos nepaprastosios padėties įstatymų taikymo.

J. Stoltenbergas sakė, kad Turkijoje jis dalyvaus NATO šalių parlamentų narių susitikime.