„Išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas per savo rinkimų kampaniją pareiškė, kad yra didelis NATO gerbėjas“, – sakė J. Stoltenbergas, atvykęs į Briuselį deryboms su ES gynybos ministrais.

„Aš esu tikras, kad jis bus prezidentas, ... kuris laikysis visų Jungtinių Valstijų įsipareigojimų Aljansui, nes stipri NATO yra svarbi ne tik Europai, bet ir JAV“, – sakė jis.

D.Trumpo netikėta pergalė per praeitą savaitę įvykusius prezidento rinkimus sukėlė didelį nerimą Europai, nes jis anksčiau kėlė klausimą dėl beveik 70 metų senumo Vašingtono saugumo garantijų ir pareiškė, kad NATO sąjungininkėms padėtų tik tokiu atveju, jei jos susimokėsiančios.

Siųsdamas aiškų įspėjimo signalą J. Stoltenbergas sekmadienį Didžiosios Britanijos laikraščiui „The Observer“ sakė, kad „eiti pavieniui nėra priimtinas pasirinkimas... dabar netinkamas laikas abejoti partneryste tarp Europos ir Jungtinių Valstijų“.

Tačiau antradienį NATO vadovas pažymėjo, kad abi šalys turi tokį patį požiūrį, o D.Trumpas taip pat paragino padidinti gynybos lėšas Europoje.

„Visiškai su juo sutinku; tokia buvo JAV lyderių žinutė jau daug metų“, – nurodė J. Stoltenbergas.

„Gerai yra tai, kad dabar matome, jog europiečiai iš tikrųjų daugiau investuoja į gynybą... taigi prisideda prie geresnio naštos pasidalijimo“, – sakė jis.

Ukrainos krizė nutraukė NATO ilgametį nusiraminimą ir biudžeto gynybos mažinimą, o lyderiai sutiko pradėti didžiausią karinių galių stiprinimą nuo Šaltojo karo pabaigos ir įsipareigojo gynybai skirti du procentus savo šalių BVP.

Pirmadienį JAV prezidentas Barackas Obama irgi pareiškė esantis tikras, kad D.Trumpas laikysis JAV saugumo įsipareigojimų ir pasakys Europai, jog nebus „jokio susilpninimo, kalbant apie Amerikos įsipareigojimus išlaikyti stiprius ir griežtus NATO santykius“.