„Tame fone, kai Kremlius ruošiasi paskutiniam V. Putino perrinkimui po 18 mėnesių, su korupcija kovojantis aktyvistas Aleksejus Navalnas pasirodė esąs optimalus „kanalas“ konkuruojančių grupuočių abipusiam pilstymuisi purvais, tuo metu kai jos pešasi dėl savo įtakos sferų išsaugojimo“, – rašoma straipsnyje.

„A. Navalno kritikai teigia, kad jis – tiesiog marionetė dideliame žaidime, tačiau keturiasdešimtmetis teisininkas tvirtina, kad kol informacija demaskuoja valdininkiją, nesvarbu, iš kur ji nuteka. Ir kuo didesnė kova įsiplieskia eigoje, tuo geriau“, – rašo leidinys.

„Jie pradėjo ėsti vienas kitą“, – pareiškė A. Navalnas.

Aleksejus Navalnas

Naujausias vidaus kovos raundas prasidėjo šią vasarą dėl didžiausių metų aktyvų – „Bašneft“ kontrolinio akcijų paketo – pardavimo, rašo leidinys. „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas šį mėnesį pagaliau pasiekė, kad tai atitektų jam, tačiau tik po aršios kovos su ministru pirmininku Dmitrijumi Medvedevu ir pirmuoju vyriausybės vadovo pavaduotoju Igoriu Šuvalovu, kurie norėjo, kad „Rosneft“ nedalyvautų aukcione, teigiama straipsnyje.

Šios kovos įkarštyje A. Navalnas publikavo informaciją apie tai, kad I. Šuvalovas įsigijo dešimt gretimų butų tame pačiame name, ir apie tai, kad jis švaisto milijonus savo šunų skraidinimui į konkursus privačiu lėktuvu. Paskui pasirodė publikacija apie I. Sečino žmonos liukso klasės jachtą ir jo statomą vilą elitiniame Maskvos rajone, kuri kainuoja 60 milijonų dolerių. Paskui A. Navalnas pranešė apie tai, kad D. Medvedevas už savo bičiulio labdaros fondo pinigus statosi namą, rašo leidinys.

Politologui Glebui Pavlovskiui visa ši atskleista informacija parodo tik tai, kad valstybinė kovos su korupcija kampanija yra ne daugiau kaip būdas nukreipti dėmesį nuo pagrindinio įvykio – tarp kariaujančių grupuočių vykstančios kovos dėl išgyvenimo, kurioje A. Navalnas laikomas naudingu, pažymi H. Meyeris.

„Nors gerbėjai šalies viduje skelbia jį Hilary Clinton rinkimų štabą purtančio „Wikileaks“ įkūrėjo Juliano Assange’o rusiškuoju analogu, A. Navalnas teigia, kad jis niekaip nesusijęs su kompromituojančios informacijos organizavimu ir kad jo fondo darbas iš esmės skiriasi: jis paremtas atvirais šaltiniais ir piliečių tyrimais, o ne hakerių gautais duomenimis“, – teigiama straipsnyje.

Korupcijos problemos ekspertas Vladimiras Rimskis iš fondo „Indem“ mano, kad atsakomųjų demaskavimų grėsmė iš JAV pusės didina tikimybę, kad Amerika turi slaptų V. Putino artimiausios aplinkos finansinės veiklos detalių, kurios politiniu požiūriu gali būti pavojingesnės nei bet kas, ką atskleidžia A. Navalnas.

„Jeigu JAV prisikas iki kažko panašaus, tai gali būti katastrofa“, – pažymi jis.

Pasak A. Navalno, šiuo metu jis džiaugiasi, kad ir toliau yra krislas V. Putino akyje.

Praėjusią savaitė jis išplatino informaciją tema, kuri Rusijoje yra tabu – apie prezidento šeimą, konkrečiai apie tai, kad jo dukters Katerinos Tichonovos vadovaujamas fondas iš valstybinių korporacijų gauna milijonus dolerių.

„Taisyklė numeris vienas – nepripažinti savo kaltės, ir nebūti pagautam, – įsitikinęs V. Rimskis. – Visi norėtų, kad A. Navalnas užsičiauptų“.