Neoficialiais duomenimis, laivas papildys Rusijos laivų grupuotę prie Sirijos krantų, praneša newsru.com.

Apie fregatos išplaukimą informavo šaltinis Krymo jėgos struktūrose. „Naujausia Juodosios jūros laivyno fregata su raketomis „Admirolas Grigorovičius“ šiandien išplaukia iš bazės ir plaukia į Viduržemio jūrą, kur papildys Rusijos laivų prie Sirijos krantų grupuotę“, – teigė šaltinis.

Jo teigimu, fregatos pasirodymas taps gana žymiu Rusijos karinio jūrų laivyno Viduržemio jūros grupuotės pastiprinimu. „Laivas universalus, gali paleisti raketas dideliu atstumu tiek į vandens, tiek į sausumos taikinius“,– sakė šaltinis.

Šaltinis pabrėžė, kad „Admirolas Grigorovičius“ bus integruota į bendrą Rusijos grupuotės priešraketinės gynybos sistemą.

„Laivo ekipažui tai bus puiki darbo karinės tarnybos metu praktika“, – pabrėžė šaltinis. Anot jo, Juodosios jūros laivyno poligone jūrininkai jau išmoko atspindėti puolimus iš oro, taip pat – darbą su jūros aviacija bei su priešlaiviniais sraigtasparniais.

Šaltinis taip pat informavo, kad fregata „Admirolas Grigorovičius“ išplaukė iš Sevastopolio ir jos laukia ilgas kelias. Jis teigė, kad fregata per dvi paras prisijungs prie Rusijos karinio jūrų laivyno Viduržemio jūroje nuolatinės operatyvinės (laivų) grupės.

Fregata „Admirolas Grigorovičius“ 2016 m. birželį atplaukė į Sevastopolį ir tapo Juodosios jūros laivyno dalimi. Tai tolimos jūrų zonos projekto 11356 sargybinis laivas. Šios serijos sargybinių laivų vandens talpa yra 4 000 tonų, greitis – 30 mazgų, plaukiojimo autonomiškumas – 30 parų. Fregata ginkluota sparnuotomis raketomis „Kalibr-NK“, zenitiniu raketų kompleksu „Štil-1“, artilerine sistema „A-190“ 100 mm kalibro, zenitine artilerija, reaktyvinių bombų svaidykle, torpedomis, jos denyje gali tilpti sraigtasparnis „Ka-27“ (arba „Ka-31“).

Spalio 28 d. rašyta, kad iš Sevastopolio Sirijos krantų link išplaukė Juodosios jūros laivyno sargybinis laivas „Smetlivyj“. Gynybos ministerijos pranešime rašyta, kad laivas plaukia į Graikijos uostą Pirėją. Rašyta, kad ekipažas dalyvaus Rusijos metų renginiuose Graikijoje, kurie vyks nuo spalio 31 d. iki lapkričio 1 d. Pirėjuje ir Atėnuose. Laivas turėjo būti Graikijos uoste iki lapkričio 2 d.

Spalio 31 d. laikraštis „The Times“, remdamasis žvalgybos duomenimis, rašė, kad Rusija ruošiasi didelio masto kariniam Alepo puolimui ir planuoja pasinaudoti politine tyla JAV, kuri įsivyraus per prezidento rinkimus. Operacija ruošiama prezidento Basharo al Assado interesais, jos tikslas – arba nutraukti bet kokį pasipriešinimą, nepriklausomai nuo esamos žalos, arba sukurti tokią sudėtingą situaciją, kad piliečiai priverstų sukilėlius išeiti, rašoma leidinyje, remiantis žvalgybos duomenų analize.

Laikraštyje rašyta, kad vienintelis Rusijos lėktuvnešis „Admirolas Kuznecovas“ spalio 15 d. pradėjęs plaukti į Viduržemio jūros akvatoriją su smogiamąja laivų grupe, gali dalyvauti puolime. Leidinio duomenimis, operacija prasidės jau šią savaitę ir turi baigtis iki 2017 m. sausio vidurio.

„The Sunday Times“ šaltinis spalio 30 d. pranešė, kad prie Rusijos laivų grupės, vadovaujamos „Admirolo Kuznecovo“, prisijungė trys povandeniniai laivai, ginkluoti sparnuotomis raketomis „Kalibr“. Laikraščio duomenimis, NATO karo vadai baiminasi, kad jie gali smogti į taikinius Sirijoje.

Pastarosiomis savaitėmis ne kartą skambėjo spėjimai, kad Rusija ruošiasi didelei Alepo užgrobimo operacijai, dalyvaujant jos laivų grupuotei. NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas išsakė nuogąstavimą, kad eskadrilė gali būti panaudota „kaip platforma suduoti Sirijai aviasmūgį“.