Ačehas yra vienintelė daugiausiai gyventojų turinčios musulmoniškos pasaulio valstybės provincija, kurioje galioja šariato įstatymai. Nuplakimas žmonėms gresia už visą virtinę pažeidimų, pradedant lošimu, alkoholio vartojimu ir baigiant homoseksualiais santykiais.

Minima moteris buvo tarp 13 žmonių – septynių vyrų ir šešių moterų, 21-30 metų amžiaus, – kurie pirmadienį buvo nuplakti prie mečetės provincijos sostinėje Banda Ačehe.

Šešios poros buvo nubaustos už tai, kad pažeidė islamo įstatymus, kuriais draudžiamas intymumas tarp nesusituokusių žmonių, pavyzdžiui, prisilietimai, apsikabinimai ir bučiniai.

Vienas vyras buvo nuplaktas už lengvesnį nusižengimą, kuris apibūdinamas kaip laiko leidimas su priešingos lyties atstove slaptoje vietoje, galintis sudaryti sąlygas svetimavimui.

Vienai 22 metų moteriai, kuri turėjo būti nuplakta, bausmės vykdymas buvo laikinai atidėtas, nes ji yra nėščia, bet Ačeho vicemeras Zainalas Arifinas pažadėjo: „Bausmė bus įvykdyta, kai ji pagimdys.“

Pareigūnas išreiškė viltį, kad šios bausmės pasitarnaus kaip atgrasomoji priemonė: „Mes tikimės, kad ateityje Banda Ačehe nebebus žmonių, pažeidinėjančių įstatymą.“

Ačehe nuplakama vis daugiau žmonių; ypač pastaruoju metu padaugėjo taip baudžiamų moterų.

Sumatros saloje esančiame Ačehe šariato teisę imta taikyti 2001 metais, kai provincijai buvo suteikta speciali autonomija, – taip centrinė vyriausybė Džakartoje pamėgino nuslopinti seną separatistinį sukilimą.

Islamo įstatymai buvo sugriežtinti provincijai 2005 metais sudarius taikos susitarimą su centrine vyriausybe.

Daugiau kaip 90 proc. indoneziečių vadina save musulmonais, bet didžioji dauguma jų praktikuoja nuosaikią islamo formą.