Tiek skeptiškas S. Gabrielio požiūris į sankcijas, tiek šis konkretus vizitas sulaukė kritikos iš koalicijos partnerių krikščionių demokratų bei iš opozicinės Žaliųjų partijos.

Tai jau trečias Vokietijos socialdemokratų lyderio vizitas į Rusiją per pastaruosius pustrečių metų nuo santykių krizės pradžios. Maskvoje S. Gabrielis viešėjo dvi dienas. Vizito programoje be dvišalių ekonominių santykių – ir Rusijos santykiai su Europos Sąjunga.

Vokietijos ūkio ministerijos duomenimis, prekybos apimtys tarp vokiečių ir rusų šįmet ir toliau traukėsi: pirmajame 2016 metų pusmetyje, lyginant su tuo pačiu pereitų metų laikotarpiu, jos buvo 13,7 procentų mažesnės. Vokietijos eksportas šiuo laikotarpiu sumažėjo 3,5 procentų ir smuktelėjo nuo 10,5 iki 10,1 milijardo eurų.

Vokiečių firmos vertina teigiamai

Vokiečių firmos S. Gabrielio vizitą į Maskvą vertina kaip teigiamą signalą griežtų sankcijų atmosferoje. „Tai ženklas, kad nežiūrint politinės įtampos Vokietija ir Rusija nori kalbėtis“, – džiaugėsi vokiečių-rusų užsienio prekybos rūmų (AHK) Maskvoje vadovas Matthias Scheppas.

„Vokiečių verslininkai pageidautų daugiau palaikymo iš Berlyno“, – sakė M. Scheppas Vokietijos spaudos agentūrai dpa. Konkurentus iš Prancūzijos ir Italijos, pasak jo, jų vyriausybės labiau remia, tarkime, tokiose srityse kaip dalyvavimas mugėse ar rusų ekonominiuose forumuose.

Vokiečių-rusų užsienio prekybos rūmams apklausus 800 AHK narių, paaiškėjo, jog 60 procentų Vokietijos įmonių reikalauja panaikinti sankcijas Rusijai, o 21 procentas – sušvelninti jas, atsižvelgiant į pažangą Ukrainos konflikte.

Pasak M. Scheppo, V. Putinas jau daug kartų pabrėžė, kaip labai jam rūpi ekonominis bendradarbiavimas su Vokietija. „Rusijos ekonomikos modernizavimui vokiečių firmos ir toliau lieka svarbios“, – sakė M. Scheppas. Ilgalaikėje perspektyvoje sankcijos, jo manymu, esančios neproduktyvios.

S. Gabrielis ir toliau laikosi G. Schröderio laikų Rytų politikos

O ir pats socialdemokratų lyderis S. Gabrielis ne sykį kritikavo bausmes Rusijai. Gegužės mėnesį Rostoke vykusiose Rusijos dienose jis pasisakė už laipsnišką ES sankcijų Rusijai sušvelninimą. Ne visiems socialdemokratams tokia jų lyderio pozicija yra priimtina. Dalis jų netgi susibūrė į darbo grupę.

Socialdemokratų lyderis S. Gabrielis ne sykį kritikavo bausmes Rusijai. Gegužės mėnesį Rostoke vykusiose Rusijos dienose jis pasisakė už laipsnišką ES sankcijų Rusijai sušvelninimą.

„Mūsų tikslas – aiškiai atriboti socialdemokratiją nuo tarptautinę teisę laužančios, agresyvios Kremliaus politikos ir pabrėžti mūsų solidarumą su kaimynais bei sąjungininkais Rytų Europoje,“ – skelbė grupė savo kreipimesi, ragindama partiečius išsivaduoti iš Gerhardo Schröderio laikų politikos.

Tokia Rytų politika esanti nesuderinama su socialdemokratijos principais, – savaitraščiui „Die Zeit“ sakė vienas iš darbo grupės iniciatorių Janas C. Behrendsas. „Turime įveikti tuos promaskvietiškus santykius. Rytų politika negali būti tik Rusijos politika, ji turi būti ir Ukrainos politika“, – aiškino jis.

Angela Merkel, Frankas-Walteris Steinmeieris, Sigmaras Gabrielis

Tačiau nei socialdemokratų darbo grupės raginimai, nei koalicijos partnerių krikščionių demokratų kritika S. Gabrielio nepaveikė. „Būtų prasminga rasti galimybių žingsnis po žingsnio atšaukti sankcijas, jei Rusija žingsnis po žingsnio prisidėtų prie Minsko susitarimo sėkmės“, – Vokietijos žinių agentūrai dpa po mėnesio kartojo vicekancleris. Tuomet, birželį, jis kaip tik ruošėsi vizitui į Maskvą, kurį teko atidėti dėl „Brexit“ balsavimo rezultatų.

Drauge su Vokietijos užsienio reikalų ministru dedame pastangas, kad po Krymo aneksijos Rusijai paskelbtos sankcijos būtų žingsnis po žingsnio atšauktos, ir būtent tokiu mastu, kokį lems patikima pažanga įgyvendinant Minsko susitarimą.
S. Gabrielis

O ir į pastarąjį vizitą vicekancleris leidosi su tais pačiais ketinimais: „Drauge su Vokietijos užsienio reikalų ministru dedame pastangas, kad po Krymo aneksijos Rusijai paskelbtos sankcijos būtų žingsnis po žingsnio atšauktos, ir būtent tokiu mastu, kokį lems patikima pažanga įgyvendinant Minsko susitarimą,“ – sakė S. Gabrielis prieš skrydį į Maskvą.

Ekonominiai ryšiai – tvirčiausias tiltas net ir politinių santykių sunkmečiu

Vokietijos ūkio ministro vizito išvakarėse iš Maskvos sklido neįprastai taikūs, geranoriški tonai: rugsėjo 17 d. Vladimiras Putinas tikino, kad Rusija esanti pasiruošusi bet kokiems kontaktams su Kijevu, kad tik būtų užbaigtas Rytų Ukrainos konfliktas. S. Gabrieliui tie signalai žadėjo palankią derybinę atmosferą.

Vokietijoje turime daug draugų. Ir nežiūrint visų sunkumų, iškylančių politiniame lygmenyje, mūsų draugai ir liks mūsų draugai.
V. Putinas

Trečiadienio vakarą Kremliuje įvykusiame susitikime V. Putinas negailėjo gerų žodžių Vokietijos adresu: „Federalinė Vokietija ir toliau liks svarbus prekybos partneris“. Jis apgailestavo, kad abipusė prekyba mažėja, tačiau liko optimistiškas: „Vokietijoje turime daug draugų. Ir nežiūrint visų sunkumų, iškylančių politiniame lygmenyje, mūsų draugai ir liks mūsų draugai“. Būtent tuo teigiamu potencialu remiantis, bus rasti sudėtingų klausimų sprendimai, ir kuo greičiau – tuo geriau.

Vokietijos ir Rusijos ekonomika vėl patiria tarpusavio suartėjimą – dar gegužės mėnesį vokiečių savaitraščiui „Wirtschafts Woche“ diagnozavo AHK viceprezidentas Vladimiras Nikitenka. Vokietijos firmos, pasak jo, žvelgia į Rusiją kaip į didžiausią Europos rinką su milžinišku modernizavimo poreikiu ir didžiuliu gyventojų vartotojišku polinkiu.

Propagandiniam rusų portalui „Sputniknews“ duotame interviu vokiečių-rusų užsienio prekybos rūmų vadovas Matthias Scheppas abipusius Vokietijos ir Rusijos ekonominius santykius pavadino „stipriausiu tiltu“, tvirtai stovinčiu net ir politinių įtampų laikais. Vizito Maskvoje metu Vokietijos ūkio ministras ir jį lydinti verslininkų delegacija stengėsi sustiprinti šio sankcijų kiek išklibinto tilto pastolius.

Propagandiniam rusų portalui „Sputniknews“ duotame interviu vokiečių-rusų užsienio prekybos rūmų vadovas Matthias Scheppas abipusius Vokietijos ir Rusijos ekonominius santykius pavadino „stipriausiu tiltu“, tvirtai stovinčiu net ir politinių įtampų laikais.

Koalicijos partneriai ir Žalieji kritikuoja S. Gabrielio vizitą

Tiek koalicijos partneriai, tiek ir opozicija kritikuoja Sigmaro Gabrielio viešnagę Kremliuje.

Pasak krikščionių demokratų (CDU) užsienio reiklų politiko Karlo Georgo Wellmanno, vicekanclerio vizitas Maskvoje „Europos sankcijų kontekste yra visiškai neteisingas signalas“. Tačiau S. Gabrielis galėjo pasinaudodamas proga išsakyti protestą dėl Rusijos priimto draudimo kai kuriems Vokietijos parlamentarams įvažiuoti į šalį. Vienas tokių, dėl savo kritikos Rusijos adresu į nepageidaujamų asmenų sąrašą patekusiųjų, yra ir pats K. G. Wellmannas.

„S. Gabrielio apsilankymas pas V. Putiną rodo, jog nėra aišku, kas vykdo Vokietijos užsienio reikalų politiką: gal jis mėgina kaip Angela Merkel sutelkti Europą, ar kaip Frankas Walteris Steinmeieris vyksta parsivežti garbės daktaro titulo, ar kaip ūkio ministras nori parduoti vokiečių karo pramonės produkciją, o gal jam, kaip Horstui Seehoferiui, rūpi tik politinis šou?“ – sarkastiškai replikavo Žaliųjų parlamentinės frakcijos vadovė Katrin Göring-Eckardt dienraštyje „Bild“.

S. Gabrielio apsilankymas pas V. Putiną rodo, jog nėra aišku, kas vykdo Vokietijos užsienio reikalų politiką: gal jis mėgina kaip Angela Merkel sutelkti Europą, ar kaip Frankas Walteris Steinmeieris vyksta parsivežti garbės daktaro titulo, ar kaip ūkio ministras nori parduoti vokiečių karo pramonės produkciją, o gal jam, kaip Horstui Seehoferiui, rūpi tik politinis šou?
Žaliųjų parlamentinės frakcijos vadovė K. Göring-Eckardt
Sigmaras Gabrielis, Angela Merkel

„Kalbėtis yra svarbu, tačiau glaustymosi kursas – nepriimtinas, – pridūrė ji. „Naudodamasis savo susitikimu su V. Putinu, S. Gabrielis turėjo pareikalauti išvesti rusų kariuomenę iš Rytų Ukrainos bei Krymo ir baigti Rusijos intervenciją Sirijoje. Tuomet Rusijos ekonomika ir bendri prekybos santykiai ir vėl ilgam pagerėtų.“

Kritiškas Žaliųjų požiūris į socialdemokratų vykdomą Rytų politiką S. Gabrieliui turėtų būti ypač nemalonus, kadangi į Žaliuosius jau žvelgiama kaip į potencialius raudonai raudonai žalios koalicijos partnerius būsimoje šalies vyriausybėje. Apie tokią – socialdemokratų, kraštutinių kairiųjų ir Žaliųjų – koaliciją po krikščionių demokratų nuosmukio regioniniuose rinkimuose vis dažniau pakalbama. Tokiu atveju Vokietijos kancleriu taptų S. Gabrielis. V. Putino žodžiais – vienas iš Rusijos draugų Vokietijoje.

Apie tokią – socialdemokratų, kraštutinių kairiųjų ir Žaliųjų – koaliciją po krikščionių demokratų nuosmukio regioniniuose rinkimuose vis dažniau pakalbama. Tokiu atveju Vokietijos kancleriu taptų S. Gabrielis. V. Putino žodžiais – vienas iš Rusijos draugų Vokietijoje.

S. Gabrielis: kritika dėl vizito į Maskvą yra kvailystė

Vokietijos žinių televizijos kanalui n-tv ketvirtadienį duotame interviu kritiką dėl kelionės į Maskvą vicekancleris pavadino kvailyste. Jis nemano, kad vizitą V. Putinas galėtų panaudoti propagandiniais tikslais. Juk ne V. Putinas jį pasikvietė, o pats S. Gabrielis savo iniciatyva vyko į Rusiją, atsižvelgdamas į Vokietijos pramonės pageidavimus bei interesus.

„Rusijoje turime 5500 Vokietijos verslininkų, kurie ten ir toliau investuoja sunkiomis sąlygomis ir kurių ekonominė sėkmė prisideda prie darbo vietų jų tėvynėje, Vokietijoje, išsaugojimo, – argumentavo ūkio ministras. – Tai ir buvo šios kelionės priežastis. Yra gerai ir tai, kad šiais klausimais galėjome pasikalbėti su Rusijos prezidentu.“

„Sankcijų pabaigos galima tikėtis tik tuo atveju, jei mums pavyks pasiekti taikos proceso Ukrainoje sėkmės. Tai yra sankcijų panaikinimo sąlyga. Drauge su šalies užsienio reikalų ministru mes pasisakome už tai, kad šiame taikos procese sankcijos būtų atšaukiamos žingsnis po žingsnio. Tačiau prielaida tam turi būti aiški pažanga,“ – patikino S. Gabrielis.