D.Rousseff prisidėjo prie virtinės lyderių, pašalintų iš postų per oficialius apkaltos procesus arba atsistatydinusių dėl teisinių iššūkių.

61 iš 81 balsavusio brazilų senatoriaus pripažino anksčiau nuo pareigų nušalintą lyderę kalta dėl neteisėtų manipuliacijų valstybės biudžeto rodikliais.

Ne visi pasaulyje surengti apkaltos procesai buvo sėkmingi. Bene geriausiai žinomas laimingasis – buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, 1999 metais išsilaikęs poste, nors jį mėginta atstatydinti dėl sekso skandalo.

Pašalinti parlamento:

– Venesuela, 1993 m.

Tuometis prezidentas Carlos Andresas Perezas buvo apkaltintas valstybės lėšų grobstymu ir neteisėtu praturėjimu ir nušalintas 1993 metų gegužę. Jo atstatydinimą Kongresas patvirtino 1993 metų rugpjūčio 31 dieną.

Dabartinis Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro kovoja prieš pasiūlymą surengti referendumą dėl valstybės vadovo atstatydinimo.

– Ekvadoras, 1997 ir 2005 m.

Prezidentas Abdala Bucaramas, apkaltintas viešųjų lėšų pasisavinimu, buvo pašalintas iš pareigų 1997 metų vasario 6 dieną dėl „fizinio ir protinio nepajėgumo“, praėjus šešiems mėnesiams nuo jo prisaikdinimo.

2005 metų balandį Ekvadoro prezidentas Lucio Gutierrezas buvo apkaltintas, kad vykstant liaudies sukilimui prastūminėjo į šalies aukščiausiąjį teismą savo šalininkus, ir buvo pašalintas iš posto.

– Peru, 2000 m.

Prezidentas Alberto Fujimori 2000 metų lapkričio 21 dieną, būdamas Tokijuje, faksu informavo apie savo sprendimą atsistatydinti. Jis gavo Japonijos pilietybę, nes yra japonų imigrantų sūnus.

Kongresas atsisakė pripažinti jo atsistatydinimą ir nubalsavo pašalinti A.Fujimori iš posto bei uždrausti 10 metų dirbti valstybės tarnyboje. 2006-aisiais jis atvyko į Čilę, kur buvo suimtas, o kitais metais – išduotas Peru. A.Fujimori buvo nuteistas kalėti 25 metus už įsakymus žudyti civilius ir už korupciją.

– Indonezija, 2001 m.

Abdurrahmanas Wahidas, apkaltintas nekompetencija ir korupcija, buvo pašalintas iš posto 2001 metų liepos 23 dieną.

– Lietuva, 2004 m.

2004 metų balandžio 6-ąją prezidentas Rolandas Paksas buvo pašalintas iš posto, kai buvo apkaltintas suteikęs Lietuvos pilietybę savo dosniausiam rėmėjui – Rusijos verslininkui Jurijui Borisovui. Lietuvoje jam uždrausta dirbti valstybės tarnyboje, bet R.Paksas 2009 metais buvo išrinktas į Europos Parlamentą.

– Paragvajus, 2012 m.

Fernando Lugo buvo pašalintas iš prezidento posto 2012 metų birželio 22 dieną dėl aplaidaus pareigų vykdymo. Šis sprendimas buvo susijęs su šalies vadovo vaidmeniu viename ginče dėl žemės, nusinešusiame 17 žmonių gyvybių.

Priversti atsistatydinti

– Brazilija, 1992 m .

Korupcija apkaltintas Fernando Collor de Mello atsistatydino iš prezidento posto 1992 metų gruodžio 29 dieną, kai Senatas pradėjo svarstyti jo apkaltos bylą.

– Izraelis, 2000 ir 2007 m.

Kilus mokesčių slėpimo ir korupcijos skandalui prezidentas Ezeras Weizmanas atsistatydino 2000 metų liepą, vengdamas tikėtinos apkaltos.

2007 metų birželį prezidentas Moshe Katsavas (Mošė Kacavas) atsistatydino pagal susitarimą su prokurorais, kai buvo apkaltintas išžaginimu ir kitais lytiniais nusikaltimais. 2011 metais jam skirta septyneri metai laisvės atėmimo.

– Vokietija, 2012 m.

Federalinis prezidentas Christianas Wulffas atsistatydino 2012-ųjų vasarį, kai buvo apkaltintas prekyba įtaka ir neteko teisinės neliečiamybės. Vėliau jis buvo išteisintas.

– Gvatemala, 2015 m.

Prezidentas Otto Perezas buvo apkaltintas priklausęs pareigūnų tinklui, ėmusiam kyšius iš bendrovių mainais už leidimą importuoti prekes, nemokant importo muitų. 2015 metų rugsėjo 1 d. parlamentas atėmė iš jo teisinę neliečiamybę. Iškilus apkaltos grėsmei, šalies vadovas po dviejų dienų pasitraukė iš posto.

Žlugusios procedūros

Kai kurie kiti valstybių vadovai buvo atsidūrę apkaltos procesų taikiklyje, bet jų bylos subliūško.

Tokioje padėtyje 1999 metais buvo atsidūręs Rusijos prezidentas Borisas Jelcinas, Paragvajaus vadovas Luisas Gonzalezas Macchi – 2003-aisiais, Pietų Korėjos prezidentas Roh Moo-hyunas – 2004-aisiais, o Madagaskaro lyderis Hery Rajaonarimampianina – 2015 metais.

Jungtinių Valstijų prezidentas Richardas Nixonas atsistatydino 1974 metų rugpjūtį, kad išvengtų beveik neabejotinos apkaltos dėl Votergeito („Watergate“) skandalo.

Dviem kitiems JAV prezidentams Atstovų Rūmai buvo pradėję apkaltos procesus. Pirmasis iš šių lyderių buvo prezidentas Andrew Johnsonas – 1868 metais, o antrasis – B. Clintonas 1999-aisiais. Jie abu vėliau buvo išteisinti Senato.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)