F. Castro, vienų šlovinamas kaip didvyris, o kitų – smerkiamas kaip diktatorius, yra vienas naujausių laikų istorijos milžinų.

Per 48 metus valdžioje jis vadovavo Havanos priešpriešai su dešimčia JAV prezidentų. Vis dėlto, jam atsistatydinus, Kuba per dešimtmetį tapo kitokiu pasauliu, ir jos komunistinis režimas oficialiai nebelaiko Jungtinių Valstijų savo priešininkėmis.

Kovotojas

F. Castro, dabar jau žilabarzdis ir trapios sveikatos, buvo kovingas 32 metų vyras, vilkintis žalią karišką uniformą, kai vadovavo sukilėlių pajėgoms, 1959-aisiais nuvertusioms diktatorių Fulgencio Batista.

Šio revoliucijos kario, atakuojančio iš kalnų su šautuvu rankoje, įvaizdis pakerėjo jo šalininkų vaizduotę. Tačiau F.Castro komunistinė politika ir negailestingas susidorojimas su varžovais užtraukė Jungtinių Valstijų ir kitų Vakarų šalių priešiškumą.

Jo balsas aidėdavo Havanoje, kai Kubos lyderis rėždavo ištisas valandas trunkančias kalbas. Mūsų dienomis jis jau retai begirdimas, nors jo veidas tebesišypso iš nesuskaičiuojamos daugybės plakatų šioje Karibų jūros saloje.

Jokių oficialių F. Castro jubiliejaus renginių nebuvo suplanuota. Buvęs prezidentas, dabar daugiausiai dienas leidžiantis užsidaręs namuose, irgi kol kas nieko nepaskelbė.

Vis dėlto jo draugai ir priešai Havanos gatvėse ir kitur puikiai suvokia, kokia reikšminga ši data.

Neatmetama, kad gimtadienio proga F.Castro aplankys jo svarbus sąjungininkas regione – socialistas Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro.

„Švęsime nemirtingo žmogaus 90-ąjį gimtadienį“, – sakė N. Maduro.

Komunistinės salos valstybiniai laikraščiai jau kelias pastarąsias dienas skelbė F. Castro nuotraukas ir straipsnius apie 90-ąjį gimtadienį sutinkantį buvusį lyderį. Jo garbei taip pat rengiami koncertai.

„Diktatorius“

Fidelis Castro pasitraukė iš viešojo gyvenimo 2006 metais, pašlijus sveikatai. Jis oficialiai perdavė prezidento pareigas savo broliui Rauliui 2008-aisiais.

Tačiau Fidelis tebedaro „netiesioginę įtaką per režimo veikėjus, kuriems nepatinka Raulio įvykdytos reformos“, sako Oksfordo universiteto politologas Kevinas Casas-Zamora.

85 metų Raulis palaipsniui didino Kubos ekonomikos ir užsienio politikos atvirumą. Jis taip pat atkūrė diplomatinius santykius su nesutaikomomis Fidelio priešininkėmis – Jungtinėmis Valstijomis.

Šios reformos atrodė neįsivaizduojamos per Šaltąjį karą, kai Kuba tebebuvo Sovietų Sąjungos sąjungininkė Jungtinių Valstijų pašonėje.

Neturtingos salos gyventojams Fidelis suteikė nemokamą sveikatos apsaugą, būstą ir švietimą.

„Fidelis yra viskas. Jis yra sportas; jis yra kultūra. Jis yra sukilimas. Kubiečiai yra maištininkai tik Fidelio dėka“, – sakė 48 metų stiklius Manuelis Bravo.

Tačiau žmogaus teisių organizacijos kaltina buvusio prezidento režimą žiauriomis represijomis prieš disidentus, oponentų kankinimu ir kalinimu.

„Visada prisiminsiu jį kaip diktatorių“, – sakė 71 metų Martha Beatriz Roque, viena iš 75 F.Castro oponentų, įkalintų per 2003-ųjų „juodąjį pavasarį“.

„Jį galima apibūdinti trimis „E“: egomaniakas, egoistas, egocentrikas, – pridūrė ji. – Nežinau, ar galėsiu palinkėti jam laimingo gimtadienio.“

„Didvyris“

Kaip pranešama, pastaraisiais metais F. Castro kentėjo nuo vidurių negalavimų, bet jokios oficialios informacijos apie jo būklę neskelbiama.

Viešumoje jis paskutinį kartą pasirodė balandžio 19-ąją, baigiantis Kubos komunistų partijos suvažiavimui.

Tąsyk buvęs lyderis vilkėjo mėlyną sportinį kostiumą, kalbėjo drebančiu balsu ir atrodė su visais atsisveikinantis.

„Greitai man sukaks 90 metų“, – F. Castro sakė per vieną ilgiausiai trukusių viešų pasirodymų pastaraisiais metais.

„Greitai mane ištiks tas pat, kaip ir visus kitus. Laikas ateis mums visiems“, – pridūrė jis.

Kai šių metų kovą Kuboje apsilankė JAV prezidentas Barackas Obama, Fidelis Castro prisiminė ilgai trukusią savo salos priešpriešą su Amerika, taip pat ir Vašingtono palaikymą 1961 metais surengtai nesėkmingai invazijai į Kubą Kiaulių įlankoje.

Fidelio rūstybė dėl to nepavykusio JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) sąmokslo tapo vienu iš veiksnių, atvedusių pasaulį prie branduolinio karo slenksčio per Kubos raketų krizę 1962-aisiais. Tąsyk Sovietų Sąjunga patenkino jo prašymą atsiųsti į Kubą balistinių raketų.

„Daugumai lotynų amerikiečių Fidelis Castro simbolizuoja didvyrišką pasipriešinimą hegemonijai ir Jungtinių Valstijų kontrolei“, – sakė tarptautinių reikalų ekspertas Peteris Hakimas, dirbantis strateginių tyrimų institute „Inter-American Dialogue“.

„Vis dėlto nemanau, kad jis dar labai ilgai bus laikomas didvyriu. ... Šiuolaikinis pasaulis jį ir Kubą paliko praeityje“, – pridūrė analitikas.