Renginio programoje – gėlių padėjimas prie nežinomo kario kapo, fotosesija Raudonojoje aikštėje ir susitikimas su šalies prezidentu Vladimiru Putinu.

Išlydėtuvėse dalyvavo septynių sporto šakų – bokso, šiuolaikinės penkiakovės, rankinio, stalo teniso, gimnastikos, tinklinio ir lengvosios atletikos – atstovai. Kartu su kitais olimpiečiais gėles prie kario kapo dėjo ir lietuvišką pasą į rusišką iškeitusi penkiakovininkė Donata Rimšaitė.

Linkiu visiems pasirodyti taip, kad pasaulis būtų sukrėstas ir kad Rusijos himnas Rio skambėtų be paliovos visose varžybose.
Jelena Isinbajeva, dukart olimpinė čempionė
Paradoksalu, kad beveik pusę renginio dalyvių sudarė lengvaatlečiai – sportininkai, kuriems Tarptautinės lengvosios atletikos federacija (IIAF) užkirto kelią į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes dėl įsisenėjusio dopingo skandalo.

Iš 114 renginio dalyvių net 49 buvo „atstumtieji“ lengvaatlečiai, tarp kurių ir nesėkmingai Rusijos sportininkų teises Tarptautiniame sporto arbitražo teisme Lozanoje bandžiusi ginti olimpinė čempionė Jelena Isinbajeva.

Pastaroji išlydėtuvių Kremliuje metu praktiškai puolė į kojas V. Putinui.

„Mes šiandien susidūrėme su beprotiška neteisybe. Linkiu visiems pasirodyti taip, kad pasaulis būtų sukrėstas ir kad Rusijos himnas Rio skambėtų be paliovos visose varžybose. Mes jumis labai tikime, mes jus labai mylime. Ačiū už palaikymą. Mes turime nubausti visus, kurie prie to prasidėjo“, – trimiavo dukart olimpinė čempionė.

Galutinis į Rio vykstančių rusų olimpiečių skaičius turėtų paaiškėti šiandien vakare – atskirų sporto šakų tarptautinėms federacijoms patikėta pačioms atrinkti sportininkus, kurie atitinka kriterijus ir galės vykti į Rio. Ypač griežta šiuo aspektu buvo Tarptautinė irklavimo federacija (FISA), iš sąrašų išbraukusi net 22 iš 28 kelialapius į Rio iškovojusių rusų.

Tuo metu pats V. Putinas, artėjant susitikimui su sportininkais, padarė viešą pareiškimą apie susiklosčiusią situaciją ir viešai sukritikavo sprendimą dėl Rusijai taikomų sankcijų.

„Netoliaregiški politikieriai nepalieka ramybėje ir sporto, nors kaip tik sportas turi suartinti tautas ir sumažinti tarp valstybių iškylančius prieštaravimus“, – pareiškė jis.

Anot V. Putino, „masinis rusų sportininkų šalinimas iš Rio jau peržengia visus sveiko proto rėmus“.

„Tiesiogiai prieš Rusiją nukreipta kampanija, kurios taikiniu tapo mūsų atletai, neturi nieko bendro su sportu. Čia taikomi dvigubi standartai, paminamos visos sąžiningumo ir elementarios teisės normos, olimpiniai principai, taikomas kolektyvinės atsakomybės principas. Tai – tiesioginė diskriminacija, prasilenkianti su sveiku protu“, – dėstė šalies vadovas.

Tiesa, V. Putinas tvirtino, kad visi, kurie Rusijoje prisidėjo prie rusus nugramzdinusios dopingo istorijos „turės prisiimti atsakomybę, nepaisant jų rango“. Anot šalies vadovo, Rusija prašys Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) ir Tarptautinės antidopingo agentūros, kad atliekant dopingo testus visiems būtų taikomi vienodi standartai, procesas taptų atviresnis.

Tuo metu kreipdamasis į pačius rusų sportininkus V. Putinas paragino nenuleisti galvos.

„Nepaisant visų politikų bandymų diskredituoti Rusijos sportininkus, aš jus noriu užtikrinti, kad milijonai sporto aistruolių iš įvairių pasaulio šalių, įskaitant ir Rusiją, išskirtinai palaiko mūsų rinktinę. Žinoma, aistringiausiai jus palaikys patys rusai, ir aš manau, jūs tai jaučiate. Kuo didžiausios sėkmės jums Rio de Žaneire“, – linkėjo V. Putinas.

Primename, kad Rio neleista startuoti visai Rusijos lengvosios atletikos rinktinei, išskyrus šuolininkę į tolį Dariją Klišiną.

Pats V. Putinas neplanuoja vykti į Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atidarymą, kuris Lietuvos laiku vyks ankstyvą rugpjūčio 6-osios rytą.

„Ne, planų apie tokią prezidento kelionę nėra. Turime visiškai kitokį darbų grafiką“, – žurnalistų paklaustas, ar prezidentas vyks į Rio, atsakė oficialus V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. Jis negalėjo tiksliai atsakyti, ar šalies vadovas apskritai vyks į Braziliją.

„Aš kol kas tikrai nežinau, kokį sprendimą priims prezidentas“, – oficiali rusų naujienų agentūra TASS cituoja D. Peskovą.

Pagal pirminį sumanymą, rusų palydėtuvės į Rio turėjo vykti praėjusį penktadienį, tačiau Rusijos olimpinis komitetas dėl laukiamo Tarptautinio olimpinio komiteto sprendimo jas nukėlė.

Jau anksčiau TOK pranešė, kad Rusijos sporto ministrui Vitalijui Mutko, ant kurio taip pat krito dopingo istorijos šešėlis, nebus suteikta akreditacija į Rio.

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės startuos jau po 9 dienų – rugpjūčio 5-ąją Brazilijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1271)