„Su vyru Philipu nuvažiavusi nedidelį atstumą iki Dauningo gatvės, Th. May įeis į 10 numeriu pažymėtą namą kaip ministrė pirmininkė. Ten ministrų kabineto sekretorius trumpai jai papasakos apie tai, kas įvyks branduolinės atakos atveju. Tada ji pradės darbą, – teigiama straipsnyje.

Tačiau ko gali tikėtis Didžioji Britanija ir Europa iš šios santūrios, beveik drovios anglės, kuri pradeda eiti premjerės pareigas tada, kai jai patikėta šalis yra labiausiai gluminančioje situacijoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų? Štai šešis dalykai, kuriuos reikia žinoti apie naująją aukščiausią Didžiosios Britanijos vadovę“.

1. „Daugiau jokios Noting Hilo kompanijos“

„Pirmąja Th. May užduotimi 10 numeriu pažymėtame name taps savo naujojo ministrų kabineto paskyrimas“, – primena straipsnio autorius.

Žmonės, kuriuos ji pasirinks, pateks į vyriausybę tik todėl, kad jie gali geriau už visus kitus susidoroti su šiuo darbu, – pasakė vienas ministras iš Konservatorių partijos, glaudžiai bendradarbiaujantis su Th. May. – Mes išvysime grįžimą prie tikro vyriausybės kabineto. Žmonėms tai patiks, nes jie pajaus, kad gali padaryti pažangą. Ji neturi artimojo rato“.

„Kitaip nei Davidas Cameronas, Borisas Johnsonas ir George'as Osbourne'as, Th. May neturi jokios „kompanijos“, – teigiama straipsnyje.

2. „Darbas moterims“

„Sunku įsivaizduoti, kad Th. May vyriausybėje pagrindiniuose postuose nebūtų daugiau moterų, – tvirtina autorius ir primena, kad 2005 metais Th. May įkūrė judėjimą „Women2Win“, kurio tikslas – siekti, kad į parlamentą būtų išrinkta daugiau moterų. Per dešimt metų Th. May tapo dešimčių konservatorių kandidačių „mentore“.

3. „Įkvepia didžiulį atsidavimą“

„Th. May sulaukė palaikymo praktiškai iš kiekvieno, su kuriuo kada nors dirbo vyriausybėje. Pasak jos sąjungininkų, tai byloja apie jos, kaip lyderės, savybes“, – teigia autorius.

Vienas iš ministrų, dirbusių su Th. May, pasakė: „Sulaukti jos pasitikėjimo pavyksta ne iš karto, tačiau kai tik tau pavyksta tai padaryti, ji stoja už tave kaip uola. Tuo pat metu mane apstulbino, kaip greitai žmonės pradeda jausti jai milžinišką pagarbą. Ateini į darbą, o ji jau ten. Išeini – ji dar ten“.

4. „Griežta, bet teisinga“

„Ties užsispyrimo riba balansuojančiu atkaklumu“ Th. May susiformavo reputaciją, dėl kurios ji jau lyginama su Margaret Thatcher, teigiama straipsnyje.

„Th. May šalininkai pripažįsta, kad priėmusi sprendimą ji tampa nepajudinama“, – sako straipsnio autorius.

Tuo pat metu Th. May nėra „automatiškai reaguojanti konservatorė“. Liberalūs demokratai giria ją už tai, kad ji palaikė tos pačios lyties santuokas, tačiau pasisakė prieš šiuolaikinę vergovę ir neteisėtą žmonių pervežimą, taip pat policijos reformą.

5. Patvirtino savo įsipareigojimus

Dėl savo paskutinės kalbos, pirmadienį pasakytos vidaus reikalų ministrės poste, Th. May faktiškai užsitikrino sau premjerės pareigas. Ji paragino suformuoti pramonės vystymo strategiją ir teikti daugiau paramos paprastoms šeimoms, „o ne vien privilegijuotai mažumai“.

„Malonu matyti, kad Th. May patvirtina savo įsipareigojimus 2015 metų rinkimų manifestui, – pažymėjo buvusio leiboristų lyderio Edwardo Milibando „politinis guru“ Stewartas Woodas. – Ypač jeigu tai leiboristų manifestas“.

6. „Konservatorė iki kaulų smegenų“

Pasak straipsnio autoriaus, kad ir ką kalbėtų naujoji konservatorių lyderė apie šalies suvienijimą, ji nori sutriuškinti Leiboristų partiją, kurios priešininke yra nuo jaunystės.

„Th. May nuo universiteto laikų kryptingai siekė tapti ministre pirmininke. Labiau už viską ji tiki kompetentinga vyriausybe ir laiko ją nesuderinama su leiboristų valdymu“, – tvirtina straipsnio autorius.

Briuselis ruošiasi akistatai su „kieta“ būsimąja D. Britanijos premjere

Briuselio pareigūnai kaskart pamini žodį „kieta“, kalbėdami apie savo patirtį bendraujant su Theresa May – Didžiosios Britanijos vidaus reikalų sekretore, kuri trečiadienį taps ministre pirmininke ir vadovaus deryboms dėl šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos, rašo Briuselio nepriklausomas interneto leidinys „EUobserver“.

Diplomatai ir pareigūnai ES sostinėje turėjo progų susipažinti su ta gerai pasiruošusia derybininke, dalyvaudavusia posėdžiuose Briuselyje pastaruosius šešerius metus.

„Ji pragmatiška, – sakė vienas pareigūnas, nepanoręs viešinti savo vardo. – Ji yra žmogus, su kuriuo galime dirbti.“

Kito ES pareigūno, pažįstančio Th. May iš vidaus reikalų ministrų tarybos posėdžių, įvertinimas buvo panašus: „Ji kieta. Ji labai iškalbi ir atkakliai gina savo poziciją.“

Pareigūnai Briuselyje sakė, kad Jungtinė Karalystė yra išsiderėjusi nesilaikyti daugelio ES vidaus reikalų ir teisingumo politikos nuostatų, bet Th. May dalyvaudavo visuose ministrų pasitarimuose ir būdavo labai aktyvi.

Ji spaudė didinti bendradarbiavimą saugumo srityje, taip pat ragino bloko nares nustatyti tvarką, kad būtų renkami ES vidaus skrydžių keleivių vardai.

Pasak vieno šaltinio, būtent ji pirmoji pavartojo dabar jau mantra tapusią frazę migracijos politikoje: „Išardyti žmonių kontrabandininkų verslo ratą.“

Kiti šaltiniai vieningai tvirtino, kad Th. May yra racionali, kalbanti be užuolankų ir dalykiškai, rimta ir šalto būdo. Jie sutinka su mintimi, kad tapusi premjere Th. May bus nenuolaidi derybų partnerė.

„Per posėdžius ji būdavo gerai informuota ir jausdavosi patogiai“, – sakė vienas šaltinis, pridūręs, kad dėl šių savybių ji pelnydavo partnerių pagarbą prie derybų stalo.

Šis ES pareigūnas pridūrė, kad netgi tuo atveju, jeigu Jungtinė Karalystė nevykdydavo kurios nors bendro ES politikos priemonės, Th. May dalyvaudavo ministrų diskusijose, mėgindama padėti pasiekti bendrą sutarimą.

„Ji elgėsi kaip šeimos narė“, – sakė šaltinis.

„EUObserver“ pašnekovai taip pat atrodė jaučiantys palengvėjimą, kad nauja Britanijos lydere taps moteris, kuri gerai išmano ES darbą ir kuriai nereikės daug laiko nuspręsti, ką įmanoma ir ko neįmanoma pasiekti.

„Ji pažįsta ES institucijas, kontekstą, užkulisius. Ji suvokia visus sudėtingus aspektus, ir tai yra privalumas Britanijai bei ES-27 būsimose derybose“, – aiškino vienas Bendrijos diplomatas. Jis taip pat pripažino, kad būtent dėl bloko reikalų išmanymo Th. May Europos Sąjungoje buvo laikoma „pageidautina kandidate“ perimti vadovavimą Britanijos toriams.

Theresa May

„Silpnoji vieta“

Antradienį jau nebebuvo tiesioginių Europos Komisijos raginimų, kad Th. May kuo greičiau inicijuotų Britanijos išstojimo iš bloko procedūrą pagal ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį pasiųst laišką Theresai May.

Šaltiniai sakė, kad tas laiškas bus įprastas pasveikinimas, siunčiamas naujiems Bendrijos šalių premjerams.

„Tai tebus pasveikinimas“, – pabrėžė vienas šaltinis, pridūręs, kad laiške nebus kokio nors kvietimo arba raginimo inicijuoti procedūrą pagal 50-ąjį straipsnį.

Paklaustas žurnalisto, ar Komisijos vadovas sugebės palaikyti gerus darbo santykius su Th. May, kurią torių įstatymų leidėjas Kenas Clarke'as anksčiau yra pavadinęs „velniškai sunkia moterimi“, Komisijos vyriausiasis atstovas spaudai Margaritis Schinas šyptelėjo: „Esu tikras, kad Jeanas-Claude'as Junckeris susidoros.“

Th. May taip pat yra žinoma Briuselyje, anot vieno diplomato, dėl savo „spalvingų, įdomių“ batelių. Būsimoji Britanijos premjerė pati yra sakiusi, kad aistra ekscentriškiems bateliams yra jos „silpnoji vieta“, pridūrė diplomatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (517)