B. Nemcovas, kuris Boriso Jelcino vyriausybėje dirbo premjero pavaduotoju, buvo nušautas prieš pat vidurnaktį 2015 metų vasario 27 dieną, kai su savo drauge – ukrainiete manekene – ėjo per Maskvos upės tiltą šalia Kremliaus.

„Baudžiamosios bylos tyrimas baigtas“, – sakoma Tiriamojo komiteto pranešime, kuriame nurodoma, kad šioje byloje kaltinimai dėl nužudymo organizavimo ir ginklų kontrabandos pateikti penkiems įtariamiesiems.

Tie penki asmenys, tarp jų – Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“) ir kuris, kaip teigiama, paleido šūvius į B. Nemcovą, dabar laukia teismo. Kiti keturi – Šadidas ir Anzoras Gubaševai, Temirlanas Eskerchanovas ir Chamzatas Bachajevas.

Tyrėjai sako, kad tai buvo užsakytas ir kelis mėnesius kruopščiai planuotas nužudymas.

Pasak tyrėjų, į įtariamuosius buvo kreiptasi 2014 metų rugsėjo pabaigoje – maždaug penki mėnesiai iki B. Nemcovo, buvusio vicepremjero, nužudymo, už kurį buvo pasiūlytas 15 mln. rublių (235 tūkst. JAV dolerių) atlygis.

Šią sumą pasiūlė „Ruslanas Muchudinovas ir dar kiti asmenys“, – nurodė tyrėjai.

Byla prie tuos nenustatytus asmenis dar nebaigta, priduriama pranešime.

R. Muchudinovas, remiantis pranešimais, taip pat tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“), kuris palaikė Kremliui ištikimą Ramzaną Kadyrovą, vadovaujantį neramiai Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze.

Nuo 2015 metų gruodžio mėnesio jis yra įvardinamas kaip šio nusikaltimo organizatorius.

B. Nemcovo šalininkai ir duktė reikalauja, kad tyrėjai apklaustų patį R. Kadyrovą dėl įtarimų, jog nužudymą užsakė jis pats arba jam artimas asmuo.

R. Kadyrovas kalbėdamas palaikė kaltinamuosius ir atmetė bet kokius įtarimus, kad gali būti prisidėjęs prie šio nusikaltimo.

Pasak R. Kadyrovo, B. Nemcovas buvo nužudytas už tai, kad palaikė prancūzų satyrinį leidinį „Charlie Hebdo“, kuris išspausdino pranašo Mohameto karikatūras ir prieš kurio redakciją buvo įvykdytas išpuolis 2015 metų sausį.

Tiriamasis komitetas vis tik padarė išvadą, kad religinio motyvo B. Nemcovo nužudyme nėra, todėl „Charlie Hebdo“ versija „gali būti visiškai atmesta“.

Šeštas įtariamas nusikaltimo bendrininkas, Beslanas Šavanovas, „susiprogdino“ siekdamas išvengti arešto 2015 metų lapkritį, nurodė komitetas.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pirmadienį pranešė, kad B. Nemcovas buvo nušautas iš savadarbio ginklo, kuris buvo surinktas iš kontrabanda į Rusiją iš užsienio patekusių dalių.

Opozicijos duomenimis, R. Kadyrovas dabar asmeniškai kontroliuoja apie 30 tūkst. kovotojų, kurie formaliai pavaldūs Rusijos VRM, bet iš tikrųjų ištikimi tik respublikos prezidentui.