„Jeigu bus būtina, mes siųsime sausumos pajėgas“, – sakė A. Davutoglu interviu televizijai „Al-Jazeera“, paklaustas, ar Turkija svarsto savo pajėgų siuntimo į Siriją galimybę, džihadistams jau kelias savaites apšaudant raketomis Turkijos teritoriją.

„Esame pasiruošę imtis visų reikiamų priemonių Turkijoje ir už jos ribų, kad užtikrintumėme savo pačių saugumą“, – cituodama ministrą rašo „Al-Jazeera“ turkiška interneto svetainė.

Turkijos pasienyje esančiame Kiliso regione, kuris yra prie „Islamo valstybės“ (IS) kontroliuojamų Sirijos rajonų, nuo sausio mėnesio nuo džihadistų raketų žuvo jau 20 žmonių.

Turkijos artilerija atsakydama taip pat per sieną apšaudo IS džihadistus, tačiau nekalba apie savo pajėgų siuntimą.

JAV vadovaujamos su IS kovojančios koalicijos bepiločiai taip pat vykdo misijas iš Indžirliko oro bazės Turkijos pietinėje dalyje, bombarduodami IS taikinius.

Paklaustas, ar Turkija galėtų vienašališkai imtis veiksmų prieš IS, A. Davutoglu sakė, kad Turkija turi teisę gintis nuo šios džihadistų grupuotės, kaip numato JT rezoliucijos.

„Bet mes vis tiek esame linkę į tarptautinį sutarimą. Kadangi IS yra problema, kuri liečia visą pasaulį“, – pridūrė jis.

Anksčiau Turkija ne kartą sakė esanti pasiruošusi pradėti antžemines operacijas Sirijoje, tačiau norėtų tai daryti bendradarbiaudama su sąjungininkėmis Vakaruose ir Persijos įlankoje.

JAV: kovos su IS aljansas turi daryti daugiau

Jungtinės Valstijos ragina aljanso partneres aktyviau kovoti su „Islamo valstybe“ (IS). „Koalicija turi ir gali daryti daugiau“, – Vokietijos Štutgarto mieste pareiškė JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris. Čia jis dalyvavo susitikime su dešimties šalių, priklausančių kovos su IS aljansui, gynybos ministrais, informuoja agentūra dpa.

Kovos su IS aljansui priklauso daugiau kaip 60 valstybių, kurių indėlis yra labai skirtingas. Aljansas, jo pačio duomenimis, Sirijoje ir Irake surengė beveik 12 000 oro antskrydžių prieš IS. 9 000 jų teko amerikiečių ginkluotosioms pajėgoms. Tačiau IS pozicijas bombardavo ir Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Saudo Arabijos, Jordanijos, Emyratų, Turkijos ir kitų valstybių naikintuvai.

A. Carteris sakė, kad tarptautinio aljanso dar laukia ilga kova. „Šios kovos pabaigos dar nematyti. Be to, yra didelių rizikų“, – kalbėjo jis. Antradienį per mūšį su IS netoli Šiaurės Irako Mosulo miesto žuvo amerikiečių kareivis. Atsakydamas į klausimą, ką galėtų padaryti NATO, A. Carteris paminėjo galimą „Awacs“ žvalgybinių lėktuvų misiją.

JT pasiuntinys: neužtikrinus paliaubų Alepe 400 tūkst. pabėgėlių gali patraukti į Turkiją

Jungtinių Tautų pasiuntinys Sirijai trečiadienį paragino nutraukti kautynes antrajame didžiausiame tos šalies mieste Alepe, perspėdamas, kad priešingu atveju pasekmės gali būti „katastrofinės“.

„Alternatyva iš tikrųjų yra katastrofinė, nes galima pamatyti, kaip 400 tūkst. žmonių patraukia sienos su Turkija link“, – pasiuntinys Staffanas de Mistura sakė po derybų Berlyne su Prancūzijos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrais.

Derybos Berlyne, kuriose taip pat dalyvavo Sirijos pagrindinės opozicijos koalicijos lyderis Riadas Hijabas, tęsė pastarąją savaitę vykdytas karštligiškas diplomatines pastangas, derybininkams mėginant išgelbėti žlungančias paliaubas.

S.de Mistura pabrėžė, kad taikos sugrąžinimas priklausys nuo to, ar bus laikomasi paliaubų.
„Dabartinis išbandymas yra Alepas“, – perspėjo jis.