Kosovo sostinėje Prištinoje esantis butikas „Hillary“ ir jo filialas „Hillary 2“ – neblėstančios Kosovo meilės ne tik Jungtinėms Valstijoms, bet ir Clintonų porai, įrodymas.

„Mes labai norėjome savo verslu pagerbti Clintonų šeimą“, – teigia 33 metų butiko šeimininkė Elda Morina Ymeraga. Pirmoji šeimai priklausanti drabužių parduotuvė duris atvėrė Billo Clintono bulvare, visai greta buvusio Amerikos prezidento skulptūros, kuri čia atsirado kaip padėka už jo paramą Kosovui kovoje dėl nepriklausomybės nuo Serbijos.

68 metų Hillary Clinton – puikus pavyzdys Kosovo moterims (dauguma jų – musulmonės), įkvėpimo šaltinis nenuleisti rankų ir siekti užsibrėžtų tikslų.

„Ji ne vien tik žmogus, kuris kartu su visa šeima labai padėjo Kosovui šalies kovoje už nepriklausomybę, ši moteris turi nepriekaištingą skonį drabužiams, turi savo išskirtinį stilių“, – teigia parduotuvėje „Hillary 2“, kuri įsikūrusi nykiame sovietiniame pastate, kalbinta E. Morina Ymeraga. Parduotuvės viduje galima trumpam užsimiršti, kur esi – aplinkui kabo daug griežto kirpimo kelnių kostiumėlių, ryškiaspalvių palaidinių ir elegantiškų suknelių.

„Štai kodėl mes Kosove pradėjome propaguoti H. Clinton stilių. Vietos moterims mes siūlome drabužius, kokius mielai vilkėtų ir pati Amerikos politikė“, – įsitikinusi dviejų parduotuvių savininkė.

2010 metais E. Morina Ymeraga sulaukė ypatingos staigmenos ir nemokamos reklamos – lankydamasi Kosovo sostinėje, į jai priklausančią parduotuvę netikėtai užsuko pati H. Clinton.

Abiejų parduotuvių sienas puošia svarbią dieną menančios nuotraukos. Žvelgdama į jas, verslininkė teigia kiekvieną kartą iš naujo išgyvenanti tą svarbų susitikimą.

„Visi vietos pirkėjai pirmiausia užeina iš smalsumo. Visus pirmiausia domina, apie ką tuomet kalbėjausi su Hillary. Praėjo tikrai daug laiko, bet žmonių smalsumo patenkinti vis nepavyksta“, – šypsosi dvi drabužių parduotuves valdanti verslininkė.

Poreikis keistis

E. Morinos Ymeragos tėvas pirmąją „Hillary“ parduotuvę atidarė 2002 metais – praėjus keleriems metams po 1998-1999 metų karo, į kurį pietuose įsitraukė Serbijos ginkluotosios pajėgos ir etniniai albanai.

Po 11 savaičių trukusios NATO operacijos Serbija iš Kosovo pasitraukė. Aljanso kampaniją aktyviai rėmė tuometinis Amerikos prezidentas Billas Clintonas. Vėliau jis išreiškė ir tvirtą paramą 2008 metais Kosovo paskelbtai nepriklausomybei – žingsniui, kurio Belgradas nepripažįsta po šiai dienai.

B. Clintonas buvo „pirmasis, kuris pasisakė už pokyčius Kosove ir poreikį kuo skubiau pasirūpinti, kad Serbija liautųsi kontroliavusi albanus“, – pasakoja verslininkė, kuri daugumą drabužių parduotuvėms atsiveža iš Turkijos, tačiau tikisi, kad vieną dieną išsipildys jos svajonė, ir ji turės savo drabužių liniją „Hillary“.

Pristatydama buvusią JAV pirmąją ponią kaip sektiną stiliaus ikoną – daugiausia dėl politikės taip mėgstamų kelnių kostiumėlių – parduotuvių savininkė teigia formuojanti vietos moterų skonį: tokį stilių jau pamėgo valstybės tarnautojos, politikės ir kitos veiklios moterys iš viso Kosovo, kurios ir sudaro didžiąją dalį klienčių.

Raudonos spalvos komplektą – švarką, sijoną ir kelnes – už 50 eurų išsirinkusi 46 metų Miradije Salihu, dirbanti finansų konsultante, teigia norėjusi įsigyti drabužių, kurie būtų universalūs: tiktų tiek darbui, tiek vakarui.

„Jeigu H. Clinton puikiai sekasi daryti karjerą vilkint tokio stiliaus drabužius, kodėl tokia apranga negalėtų pasitarnauti ir man?“, – šypsosi pirkiniais patenkinta moterys.

Moterys ir karjera

Jeigu H. Clinton laimės lapkritį vyksiančius Amerikos prezidento rinkimus, ji taps pirmąją moterimi, atsakinga už Baltuosius rūmus. Kosovas į prezidento postą moterį išsirinko prieš penkerius metus – ja tapo 41 metų Atifete Jahjaga. Jos kadencija baigėsi prieš mėnesį.

Šiuo metu Kosovo ambasadoriaus Jungtinėse Valstijose pareigas užima moteris. Be to, remiantis Kosovo Konstitucija, 30 proc. vietų parlamente turi atitekti dailiajai lyčiai. Šiuo klausimu Kosovas lenkia Jungtinę Karalystę ir Prancūziją.

Nepaisant gražios statistikos, lygios teisės šalyje vis dar išlieka siektinas tikslas: 2014 metais atlikta darbo jėgos apklausa atskleidė, kad dirba vos 21,4 proc. darbingo amžiaus Kosovo moterų (ir net 61,8 proc. darbingo amžiaus vyrų).

Sociologė, šalies užsienio reikalų ministerijos tarnautoja ir buvusi televizijos žinių vedėja Ulpiana Neziri-Lama sako, kad ši problema Kosovo provincijoje dar didesnė, tačiau diskriminacija nesvetima ir miestuose gyvenančioms moterims.

„Visa viešoji erdvė užteršta seksistiniais komentarais“, – AFP pasakoja U. Nerizi-Lama ir sako, kad tokie įžeidinėjimai labai paplitę.

Kosove gyvenančioms moterims reikia naujų galimybių, o H. Clinton ryžtas patekti į Baltuosius rūmus pasitarnaus kaip reikiama paskata nenuleisti rankų.

„Visos Kosovo moterys iš jos turėtų imti pavyzdį. Ji niekada energijos nestokojanti moteris, kuriai nestinga kompetencijos“, – sako prie „Hillary“ butiko kalbinta 22 metų studentė Mimoza Nishori.