Tiesa, oficialiai Rusijos lyderio kišenės ne tokios jau pilnos. Balandžio 15 d. Kremliaus pateiktais duomenimis, 2015 m. V. Putinas uždirbo 8,9 mln. rublių (117 866 eurų), užpernai jo pajamos buvo 7,6 mln. rublių (101 914 eurų), informuoja rferl.org.

Neminimas baroko stiliaus pajūrio vasarnamis Geležniko mieste. Kremlius neigia, kad jis priklauso V. Putinui. Rusijos lyderis deklaravo tik 77 kvadratinių metrų dydžio butą, 1 500 kvadratinių metrų ploto žemės sklypą ir 18 kvadratinių metrų ploto garažą. Deklaracijoje nurodyta, kad jis naudojasi 153 kvadratinių metrų butu.

V. Putinas nedeklaravo ir prabangių užsienietiškų automobilių, taip mėgstamų Rusijos politinio ir finansinio elito. Deklaruoti tik du reti sovietinių laikų automobiliai, Rusijoje gamintas „Lada Niva“ ir priekaba jachtai. Beje, V. Putinas nedeklaravo, kad turi jachtą, nors 2012 m. opozicijos lyderio Boriso Nemcovo (kurį pernai nušovė prie Kremliaus) ataskaitoje rašyta, jog V. Putinas naudojasi keturiomis jachtomis, iš kurių viena turi fontaną ir vyno rūsį.

Nors deklaruojamos gana kuklios pajamos, V. Putino turtas stipriai saugomas, ypač nutekėjus finansiniams ir teisiniams dokumentams apie jo artimų bendražygių finansinius sandorius.

„Panamos dokumentai“ rodo, kad artimas jo draugas Sergejus Rolduginas turėjo slaptų užjūrio bendrovių, per kurias cirkuliavo 2 mlrd. dolerių (1,7 mlrd. eurų).

Dokumentuose V. Putinas neminimas, tačiau Kremliaus kritikai spėja, kad jis irgi galėjo turėti naudos iš šitos ir kitų užjūrio bendrovių. Kremlius šiuos spėjimus kategoriškai neigia.

JAV iždo departamentas pranešė, kad V. Putinas tur investicijų „Gunvor“ kompanijoje, anksčiau priklausiusioje rusų milijardieriui Genadijui Timčenkai. „Gunvor“ ir Kremlius tai neigia.

Sausį JAV iždo departamento sekretorius terorizmo ir finansinių nusikaltimų klausimais Adamas Szubinas sakė BBC, kad Rusijos lyderis slapčiomis kaupia turtą.

„Jo metinis atlyginimas – maždaug 110 000 dolerių, – sakė A. Szubinas. – Tai ne visai teisingas jos turto įvertinimas, jis jau seniai moka užmaskuoti savo tikrą turtą.“

Dmitry Peskov and Vladimir Putin

2015 m. V. Putino pajamų deklaracija rodo, kad finansiškai metai jam buvo prastesni už kitus Rusijos pareigūnus, net ir už jo atstovą spaudai Dmitrijų Peskovą.

D. Peskovas pernai sulaukė kritikos už 600 000 eurų vertės rankinį laikrodį, prabangių sklypų pirkimą, brangias atostogas ir kt.

2015 m. D. Peskovas uždirbo 36,7 mln. rublių (489 631 euras). Jo žmonos, olimpinės dailiojo čiuožimo čempionės Tatjanos Navkos pajamos buvo 89 mln. rublių (1,1 mln. eurų).

Kad ir kokios kuklios būtų V. Putino pajamos, jis turi labai turtingų giminaičių. Jo žentas Kirillas Šamalovas būdamas 34 metų amžiaus tapo jauniausius Rusijos milijardieriumi.