Daugelį rusų 38 metų pulkininkės leitenantės Irinos Volk (kurios pavardė rusiškai reiškia „vilkas“) paskyrimas sutrikdė. Ar ji turėtų simbolizuoti gražiąją Rusijos policijos pusę ar destruktyviąją? O gal abi kartu?

Neseniai Rusijos valdžia paskyrė I. Volk Užsienio reikalų ministerijos atstove ryšiams su žiniasklaida ir pilietine visuomene. Ir internete netruko pasirodyti daugybė I. Volk nuotraukų: ji pozuoja vilkėdama peršviečiamą palaidinę, mūvinti aptemptus džinsus, vilkinti atvirą suknelę, apnuoginančią jos pečius ar seksualiai prisišliejusi prie sienos. Jos lūpos šiek tiek pravertos, veidą įrėmina varno juodumo plaukai ir griežti antakiai.

Policijos reputacija Rusijoje yra prasta. Praėjusiais metais VTSIOM atliktos visuomenės apklausos rezultatai parodė, kad beveik pusė (46 proc.) šalies gyventojų nepasitiki Vidaus reikalų ministerija. Po to, kai 2012 metais policijos nuovadoje Kazanėje buvo žiauriai išprievartautas ir nužudytas vyras, apie policijos pareigūnų smurtą prakalbo dešimtys kitų aukų.

Irina Volk
Mėgindama gerinti savo, kaip korumpuotos ir brutalios institucijos, reputaciją, Rusijos vidaus reikalų ministerija ėmė aktyviai naudotis socialiniais tinklais ir „pardavinėti save masėms“ naudodama patrauklių moterų įvaizdžius. Jauna gražuolė rusė policininkės uniforma, patruliuojanti metro, jau tapo Maskvos gyvenimo dalimi.

„Aš manau, kad Vidaus reikalų ministerija paskyrė I. Volk, kad į teisėsaugos sistemą pritrauktų daugiau vyrų“, – dienraščiui „The Daily Beast“ sakė politinių aktyvistų organizacijos „Rusija už grotų“ lyderė Olga Romanova.

Iš tiesų, kaip manoma, I. Volk paskyrimas yra dalis platesnės viešųjų ryšių kampanijos, kuria siekiama įsiteikti vyrams. Moterys Rusijoje užima tik 5,7 proc. aukščiausių vadovaujančių postų. Tačiau pastaraisiais metais į tokias pozicijas buvo paskirtos kelios jaunos ir iš pažiūros protingos moterys.

Tolimuosiuose Rytuose vietinis Tyrimų komiteto padalinys paskelbė išvaizdžios vyriausiojo tyrėjo regione pavaduotos Auroros Rimskajos nuotraukas.

Prieš dvejus metus, pačiame Krymo krizės įkarštyje, Kremliaus „rusų pasaulio“ ideologijos gerbėjai gyrėsi, kokia 33 metų gražuolė Natalija Poklonskaja buvo paskirta aneksuoto Krymo prokurore.

Tuomet naujienų kanalo „Russia Today“ antraštė buvo verta net britų bulvarinio laikraščio „The Sun“ pirmojo puslapio: „Ji aneksuoja jūsų širdis!“

Tai buvo prieštaringai vertinamas pareiškimas, ypač atsižvelgiant į tai, kad nemažai ukrainiečių ir vietinių Krymo totorių kentė naujosios valdžios smurtą ir žmogaus teisių pažeidimus.

Natalija Poklonskaja

Verta paminėti, kad Ukrainos saugumo pajėgos siekė sulaikyti N. Poklonskają, tačiau dabar ji turi užnugarį Kremliuje. Ir tarsi norėdama pademonstruoti savo išvaizdos svarbą, ji nusifotografavo sėdinti ant raudonos sofos vilkėdama trumputę juodą suknelę ir avėdama raudonus aukštakulnius.

Valentina Matvijenko
Tokios „kietos“ ir seksualios moterys dabar užima itin matomas pareigas, kurias iki šiol užėmė apdribę ir lengvai pamirštami vyrai arba, kartais, gana ekscentriškai atrodanti matrona, kaip pavyzdžiui, įtakingiausia 2013 metų moterimi vadinta Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko, garsėjanti savo sovietinės eros šukuosenomis ir konservatyviais kostiumėliais.

Dar prieš kelerius metus niekas ir negalėjo įsivaizduoti, kad Rusijos užsienio reikalų ministerijoje dirbanti ilgakojė blondinė galėtų skelbti nuotrauką, kurioje užfiksuota vilkinti trumpą juodą suknelę. Tačiau, taip, diplomatija taip pat keičia savo veidą.

Praėjusių metų rugpjūtį pirmą kartą Rusijos užsienio reikalų ministerijos istorijoje jos atstove spaudai buvo paskirta moteris – Marija Zacharova. Kiek anksčiau M. Zacharova „Facebooke“ paskelbė nuotrauką iš savo penkiametės dukters gimtadienio. Joje ji užfiksuota stovinti saulėlydžio fone vilkinti gana dviprasmišką suknelę be petnešėlių.

Nuo tada M. Zacharovos darbas buvo informuoti žurnalistus apie įvykius Ukrainoje, Sirijoje, taip pat apie kitus užsienio politikos reikalus. Ir jos išvaizda gerokai sugriežtėjo.

Ji buvo šalta kaip plienas kreipdamasi į JAV valstybės departamento atstovą Marką Tonerį po to, kai jis pasakė, jog atėjo laikas Rusijai nustoti bombarduoti Sirijos prezidento Basharo al-Assado politinius oponentus ir kovoti prieš „Islamo valstybę“. Rusija žadėjo tai daryti, tačiau retai pildė savo pažadą.

M. Toneris tuomet pareiškė: „Nežinau, kaip tai geriau pasakyti, nei: „Atėjo laikas susitaikyti arba užsičiaupti“.

„Markas geriau pasakytų savo paties kolegoms užsičiaupti, jeigu toks bendravimo stilius yra priimtinas amerikiečių diplomatams“, – savo atsakyme parašė M. Zacharova.

Marija Zacharova
Konservatyviosios Rusijos vyrai suskubo reikšti savo pasididžiavimą M. Zacharova. „Būtų sunku varžytis su jaunomis, nesustabdomomis ir energingomis moterimis, kaip aštrialiežuvė M. Zacharova. Informaciniame kare jos yra tobulos, – laikraščiui „The Daily Beast“ sakė prokremliškas politikos analitikas Jurijus Krupnovas. – Baltųjų rūmų komunikacijos vadovė Jen Psaki tikrai pralaimėtų šiame grožio konkurse.“

Tačiau J. Krupnovas pažymėjo, kad Rusijos reputacija ir vaidmuo pasaulyje tikrai nepagerės tiesiog demonstruojant, kad Rusijos moterys yra gražesnės už kai kurias Vakarų politikes. „Deja, mūsų politika degradavo. ... Net gražios moterys yra naudojamos nurungti konkurentą“, – sakė jis.

Rusijos valdininkijos „supermoterys“, kaip ir galima tikėtis, labai mėgsta asmenukes. Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai M. Zacharova ir toliau dalinasi nuotraukomis, kuriose ji užfiksuota pasipuošusi seksualiomis suknelėmis.

Vienoje tokioje nuotraukoje jos trumputė suknelė, ilgos kojos ir bateliais su spygliais įdomiai kontrastuoja su šiltu ir kiek apdriskusiu opozicijos mėgstamiausios radijo stoties „Echo Moskvy“ redaktoriumi.

Kelios grožio konkursų dalyves primenančios moterys į valstybės tarnybos postus buvo paskirtos ir nuo Ukrainos bei Moldovos atskilusiose respublikose, kas sukėlė įvairių spekuliacijų. „Greičiausiai jos yra kieno nors meilužės. Tai seniai žinoma praktika“, – leidiniui „The Daily Beast“ sakė rusų politinis analitikas Stanislavas Belkovskis.

Policijos pulkininkė leitenantė I. Volk prieš savo paskyrimą dirbo skyriuje, tiriančiame ekonominius nusikaltimus, taip pat rašė detektyvinius trilerius apie valstybės paslaptis, nužudymus ir pareigūnų korupciją. I. Volk taip pat mėgo mados pasirodymus ir net kartais padirbėdavo modeliu.

„Ji aukšta, turi ilgus plaukus, jos antakiai tatuiruoti, – sakė TV kanalo „Dožd“ informacijos direktorė Marija Makejeva. – Nepaisant jos peršviečiamų palaidinių, ji nespinduliuoja šviesos. Iš tiesų matai tik jos griežtumą. Bet policininkams galbūt tai ir patinka.“

Kalbėdama apie I. Volk, prabangius renginius rusų turtuoliams Londone rengianti Jelena Gorbunova sakė, kad „ji prastai rengiasi, bet jos akys atrodo brangiai“.

„Kai gražuolė pigių romanų rašytoja paskiriama į oficialų postą, tai atrodo nekaip, – sakė Nižnij Novgorodo socialinės plėtros centro direktorius Vladimiras Chrykovas. – I. Volk mėgsta demonstruotis mados renginiuose, tačiau jos paskyrimas nė kiek nepadidins visuomenės pasitikėjimo Vidaus reikalų ministerija.“