Rusijos prezidento perspėjimas Čečėnijos vadovui – kaip reta griežtas: V. Putinas prieš televizijos kameras netgi du kartus pakartojo, kad R. Kadyrovas privalo užtikrinti Rusijos įstatymų vykdymą visose gyvenimo srityse – visose.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į būtinybę glaudžiau koordinuoti veiksmus su federaliniais organais, ypač dėl saugumo“, – šie V. Putino žodžiai yra užuomina, kad net galingosios Maskvos specialiosios tarnybos prarado kontrolę Grozne.

R. Kadyrovas yra gyręsis, kad pirmą rusą nukovė būdamas šešiolikos, bet per antrą Čečėnijos karą su tėvu perėjo į V. Putino pusę. Kai 2007—aisiais jo tėvas buvo susprogdintas, V. Putinas tą pačią dieną skyrė R. Kadyrovą vadovauti Čečėnijai, nors buvo per jaunas. Stabilumą jis užtikrino, bet represijų kaina — čia galioja islamo teisė ir kalnų papročiai, R. Kadyrovui vienam ištikima daugiatūkstantinė kovotojų armija, visi valstybės tarnautojai moka jam duoklę.

Pernykščio Boriso Nemcovo nužudymo pėdsakai iškart nuvedė į Čečėniją, bet R. Kadyrovas užstojo įtariamuosius ir trukdo Maskvos specialiosioms tarnyboms veikti.

Nors R. Kadyrovas nuolat deklaruoja ištikimybę Putinui, bet šis žino, kad tik nuo jo lojalumo priklausys svarbiausia vidaus politikos pergalė Čečėnijoje. Tad Kremlius konfrontacijos vengė ir siuntė milijardus rublių, nors, pasak paties R. Kadyrovo, pinigus jam duoda Alachas. Balandžio penktąją besibaigianti kadencija suteikė V. Putinui progą juo atsikratyti, bet alternatyvos neturintis Kremliaus vadovas jį paliko laikinai eiti pareigas.