Vasarį Jungtinių Tautų (JT) darbo grupės paskelbtos išvados, kad J. Assange'o buvimas Ekvadoro ambasadoje Londone yra „savavališkas jo kalinimas“, neatitinka faktų ir turi būti peržiūrėtos iš naujo, pareiškė Užsienio reikalų ministerija. Jungtinė Karalystė esą niekada savavališkai neįkalino J. Assange'o.

Priešingai, jis „savanoriškai“ vengia būti suimtas, nes nepalieka Ekvadoro ambasados. Didžioji Britanija ir toliau yra teisiškai įsipareigojusi išduoti J. Assange'ą Švedijai.

Savo išvadas vasario 5-ąją paskelbusi JT darbo grupė kartu pareiškė, kad už savavališką kalinimą Londonas ir Stokholmas turi sumokėti J. Assange'ui kompensaciją.

J. Assange'as, slapstydamasis nuo teisėsaugos, 2012 metų birželį pabėgo į Ekvadoro ambasadą Londone. Nuo tada jis čia gyvena ankštoje patalpoje su lova, kompiuteriu ir balkonu.

Jis negali išeiti iš ambasados teritorijos, nes britų žemėje jam gresia areštas ir perdavimas Švedijai. Čia australas turėtų būti apklaustas dėl kaltinimų išprievartavimu 2010 metais.

J. Assange'as jam keliamus kaltinimus vadina politiškai motyvuotais. Jis baiminasi būti išduotas JAV, kur jam gresia procesas dėl paslapčių išdavimo.