Valstybinė Rusijos televizija nuolat reiškė simpatijas D. Trumpui, ypač po to, kai jis pažėrė komplimentų Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. Tačiau akivaizdžiai liaupsinti D. Trumpą televizija pradėjo tik praėjusią savaitę, rašo BBC.

Kovo 13 dieną oficialioje televizijoje „Rossija 1“ vesdamas dviejų su puse valandos trukmės apžvalginę naujienų laidą, Dmitrijus Kiseliovas užsipuolė tariamą JAV politikos elito sąmokslą sužlugdyti D. Trumpo Baltųjų rūmų ambicijas.

Jis pareiškė, kad D. Trumpas yra „nesisteminis“ kandidatas, kuris išsiskiria Respublikonų partijos hierarchijoje savo noru palaikyti gerus santykius su V. Putinu.

„Štai kodėl D. Trumpas yra nepageidaujamas ir net laikomas žalingu“, - teigė laidos vedėjas.

D. Kiseliovas yra iškili figūra Kremliaus kontroliuojamoje žiniasklaidoje. Be to, kad valstybinėje televizijoje veda svarbią aktualijų laidą, jis dar vadovauja vyriausybės finansuojamai tarptautinei naujienų agentūrai „Rossija Segodnia“ („Russia Today“).

Jis taip pat garsėja atvirais antpuoliais prieš Jungtines Valstijas. Bent kelis kartus jis gyrėsi Rusijos pajėgumais paversti JAV „radioaktyviais pelenais“.

„Kylanti žvaigždė“

Prieš savaitę D. Kiseliovas „nesisteminį“ D. Trumpą pagyrė dar įspūdingesniais žodžiais, pavadindamas jį „kylančia JAV politikos žvaigžde“.

Valstybinė Rusijos televizija dažnai pašaipiai vertina turtingų verslininkų bandymus daryti politinę karjerą. Tačiau minėtam televizijos laidos vedėjui D. Trumpo turtai, regis, virto privalumu.

„Kalbant jo paties žodžiais, jis yra vienintelis kandidatas, samdęs žmones iš savo paties pinigų. Kitaip tariant, jis davė žmonėms darbo. Amerikoje tai vertinama“, – teigė D. Kiseliovas.

Laidos vedėjo pagyros D. Trumpui aplenkė kontroversiškesnes šio kandidato pažiūras, pavyzdžiui, pasiūlymus uždrausti musulmonams įvažiuoti į Jungtines Valstijas ar pasienyje su Meksika pastatyti sieną.

Tačiau šis Niujorko verslininkas taip pat turi daug šalininkų tarp kraštutinių Rusijos nacionalistų, įskaitant Aleksandrą Duginą, palaikantį ryšius su Europos partijomis, kurios pasisako prieš musulmonus ir imigrantus.

Viename po svarbiojo antradienio pasirodžiusiame „YouTube“ vaizdo įraše A. Duginas savo laužyta anglų kalba išreiškė skambią paramą JAV nekilnojamojo turto milijardieriui, pareikšdamas, kad „mes pasitikime Trumpu“ („In Trump we trust“).

Jis taip pat kur kas aiškiau už D. Kiseliovą paaiškino, kodėl Maskvai reikėtų remti D. Trumpo kandidatūrą.

„D. Trumpas yra tikros dešiniojo sparno Amerikos, kuriai iš esmės nerūpi užsienio politika ir Amerikos hegemonija, balsas“, – sakė jis.

Šiame vaizdo įraše A. Duginas taip pat liejo panieką D. Trumpo varžovams respublikonams ir kritikams. Jis homofobiškais išsireiškimais užsipuolė Floridos senatorių Marco Rubio, o senatorių Johną McCainą, garsėjantį V. Putino kritika, pavadino „pamišėliu“ ir „neįgaliu“.