Išvakarėse R. Kadyrovas buvo pareiškęs, kad jo laikas jau baigėsi, ir pasiūlė surasti naują Čečėnijos vadovą.

Apie šį pilietinį forumą praneša Čečėnijos respublikos administracijos svetainėje. Teigiama, kad forumas vyko Grozne, tačiau tiksli jo vieta nenurodoma.

Neįvardijamas ir delegatų skaičius, nepaminimas nė vienas kalbėtojas. Beje, publikacijoje yra Magomedo Daudovo – Čečėnijos parlamento vadovo ir vieno iš artimiausių R. Kadyrovo bendražygių, kuris jau paragino R. Kadyrovą pasilikti poste – fotografija, rašo newsru.com.

Teigiama, kad forume dalyvavo visuomeniniai ir religiniai regiono veikėjai, savivaldybių įstaigų ir jaunimo judėjimų atstovai. Rezoliucija buvo priimta vienbalsiai – „pripažįstant atsakomybę už taiką, stabilumą ir sutarimą Čečėnijos Respublikoje“.

Rezoliucijoje rašoma, kad R. Kadyrovas yra visos liaudies turtas ir kad jis turi paklusti jos valiai: „Visuomenė nemato alternatyvos Ramzanui Achmatovičiui Kadyrovui Čečėnijos Respublikos Vadovo poste, ir apie jokius įpėdinius negali būti kalbos. Netgi pati klausimo formuluotė dėl galimo Ramzano Achmatovičiaus Kadyrovo pasitraukimo iš užimamų pareigų respublikoje sukėlė didžiulį, nerimą keliantį rezonansą. Kartu su čečėnų liaudimi visų regiono teritorijoje gyvenančių tautybių atstovai vienu balsu skelbia: „Ramzanas Kadyrovas – liaudies turtas! Liaudis pati sprendžia, kas vadovaus respublikai“.

Delegatai nusprendė kreiptis Rusijos prezidentą V. Putiną, kad jis palaikytų R. Kadyrovo kandidatūrą.

Paties R. Kadyrovo reikalaujama „pratęsti veiklą regiono vadovo poste, nes Čečėnijos Respublikos liaudis ne tik nepanaikins jo, kaip nacionalinio lyderio, įgaliojimų, bet ir išreikš gilų įsitikinimą, kad jo dalyvavimas politinėje arenoje yra būtinas“.

Rezoliucijoje užsimenama apie informacinį karą prieš Rusiją, artėjančius rinkimus į Rusijos Dūmą, ir būtinybę dėti pastangas kovoje su ekstremizmu ir terorizmu.

Rezoliucija užbaigiama tokiais žodžiais: „Mes, vieninga Čečėnijos Repsublikos tautų šeima, nesakome: „Ramzanai, neišeik!“. Mes sakome: „Ramzanas neišeis!“. Manome, kad jis, kaip ištikimas čečėnų liaudies sūnus, musulmonas ir Didžiosios Rusijos patriotas, privalo paklusti liaudies valiai! Dievas visų didesnis!“.

Sekmadienį rusiškajame „Twitter“ buvo sukurta grotažymė „#RamzanNeUchodi“. Joje galima išvysti prašymų, kad R. Kadyrovas pasiliktų savo poste, taip pat kritikos ir pokštų. Ši grotažymė išplito ir socialiniame tinkle „Instagram“, kur politikas turi populiaresnę paskyrą.

DELFI primena, kad Rusijos Čečėnijos respublikos autoritarinis lyderis R. Kadyrovas šeštadienį pareiškė, kad norėtų atsistatydinti, kai balandį baigsis jo kadencija.

Šiuo komentarus jis išsakė duodamas interviu valstybinei televizijai tą pačią dieną, kai Rusijos opozicija minėjo Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymo Maskvoje pirmąsias metines.

R.Kadyrovas šeštadienį sakė, kad „šalies vadovybei reikia susirasti kitą žmogų, kad mano vardas nebūtų naudojamas prieš mano liaudį“.

55 metų B.Nemcovas, buvęs premjero pavaduotojas ir griežtas prezidento Vladimiro Putino kritikas, pernai vasario 27 dieną buvo nužudytas ant tilto šalia Kremliaus keturiais šūviais į nugarą.

Jo nužudymu įtariami penki čečėnai, tarp jų Zauras Dadajevas, kuris anksčiau tarnavo Rusijos vidaus reikalų ministerijos čečėnų batalione „Sever“ („Šiaurė“), yra suimti.

B.Nemcovo šeima ir Rusijos liberaliosios opozicijos aktyvistai tvirtina, kad pareigūnai nepatraukė atsakomybėn šio nusikaltimo sumanytojų ir kaltina Maskvos remiamą R.Kadyrovą bei patį Kremlių.

R.Kadyrovas tuo kaltinimus griežtai neigia.

„Nemcovas man apskritai niekaip netrukdė. Ne mano lygis“, – tvirtino Čečėnijos lyderis, duodamas interviu, kurio anonsas buvo paskelbtas televizijos NTV portale.

V.Putinas kliovėsi R.Kadyrovu, kad stabilizuotų padėtį Čečėnijoje po dviejų separatistinių karų, faktiškai padarydamas jį neatskaitingą federalinėms institucijoms. Dėl precedento neturinčių privilegijų ir savavaldžiavimo R.Kadyrovas įgijo daug priešų Rusijos teisėsaugos struktūrose, kurių vadovai spaudė jį atstatydinti.