Į renginį per socialinius tinklus pakviesti buvę B.Nemcovo bendražygiai, Lietuvos politikai, tarptautinės politikos ekspertai, rusų, ukrainiečių, gruzinų išeivija Lietuvoje. Minėjimą organizuoja Lietuvoje gyvenantis politinis pabėgėlis iš Rusijos Michailas Maglovas.

Boriso Nemtsovo draugai ir bendražygiai susirinks Vilniuje pagerbti šviesaus jo atminimo, prisiminti jį besišypsantį. Taip pat priminti Rusijos valdžios institucijoms, kad mes nepamiršime šios tragedijos ir reikalausime nešališko nužudymo bylos ištyrimo bei nusikaltimo vykdytojų ir užsakovų atskleidimo“, – teigiama kvietime.

M.Maglovas BNS sakė apie renginį informavęs Vilniaus miesto savivaldybę.

Boriso Nemcovo nužudymo metinės Vilniuje paminėtos į dangų paleidžiant pusšimtį baltų balionų ir Lietuvos politikų pažadu organizuoti „Rusijos laisvės šeštadienius“.

Apie tokią idėją Vilniuje, Lukiškių aikštėje vykusiame mitinge, skirtame prisiminti prieš metus Maskvoje nušautą B.Nemcovą, užsiminė partijos Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai vadovas europarlamentaras Gabrielius Landsbergis.

„Siūlau Vilniuje organizuoti Rusijos laisvės šeštadienius“, - šeštadienį minėjime, į kurį susirinko beveik porą šimtų vilniečių, pareiškė jis.

Pasak europarlamentaro, iš Lietuvos turi sklisti demokratiją ir laisvę remintis balsas.

Vėliau BNS jis teigė, kad partija rūpinsis, jog ši idėja nebūtų užmiršta ir toks visuomeninis judėjimas, remiantis Rusijos opozicijos ir demokratinius siekius, būtų organizuojamas.

Į renginį per socialinius tinklus buvo pakviesti buvę B.Nemcovo bendražygiai, Lietuvos politikai, tarptautinės politikos ekspertai, rusų, ukrainiečių, gruzinų išeivijos Lietuvoje atstovai Lietuvoje.

Minėjimą organizavęs nuo 2008 metų B.Nemcovą pažinojęs Lietuvoje dvejus metus gyvenantis politinis pabėgėlis iš Rusijos Michailas Maglovas tvirtino, kad šūvis į šį Rusijos opozicionierių prilygsta pasikėsinimui ir į visą opoziciją, ir į demokratiją. „Jie ne tik šovė į Nemcovą, bet ir į mus“, - teigė jis.

Jis taip pat akcentavo, kad B.Nemcovo mirties metinės yra minimos ir Rusijoje, tačiau pabrėžė, kad rengiant šiuos renginius susiduriama su sunkumais - B.Nemcovo bendražygiai yra persekiojami.

Vilniaus miesto tarybos narys konservatorius Mindaugas Majauskas perskaitė tarybos rezoliuciją, įpareigojančią priimti sprendimą dėl B.Nemcovo vardo Vilniuje įamžinimo - siūloma pavadinti gatvę arba skverą.

Renginio pabaigoje į dangų buvo paleista apie pusšimtis baltų balionų. Renginio organizatorių tvirtinimu, šią spalvą B.Nemcovas labai mėgo, ji asocijuojasi su novatoriškumu ir yra pozityvumo simbolis.

Šeštadienį B.Nemcovo atminimas bus paminėtas ir Rygoje, Maskvoje, Londone, Jaroslavlyje, Berlyne, kituose miestuose.

Vienas garsiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikų B.Nemcovas buvo nušautas 2015 metų vasario 27-osios vakarą Maskvoje, ant tilto per Maskvos upę, netoli Kremliaus.

Penkiems čečėnams, tarp jų – tos Šiaurės Kaukazo respublikos Vidaus reikalų ministerijos pajėgų bataliono vado pavaduotojui, buvo pateikti kaltinimai dėl B.Nemcovo nužudymo, bet šios žmogžudystės užsakovai nebuvo sulaikyti.

Kremliaus kritiką pagerbė ir JAV ambasarodius

JAV ambasadorius Rusijoje Džonas Teftas šeštadienį padėjo vainiką ant vieno Maskvos tilto, kur prieš metus buvo nužudytas iškilus Kremliaus kritikas Borisas Nemcovas.

Boris Nemtsov

„Aš kartu su savo pavaduotoju ir aukščiausias pareigas užimančiais ambasados darbuotojais čia atstovauju (JAV) prezidentui ir Amerikos liaudžiai, kad prisimintume žmogų, kurį pažinojome kaip valstybės pareigūną, politiką, o daugeliui amerikiečių – draugą“, – sakė J.Tefftas.

„Norime pagerbti jo atminimą ir vertybes, kurias jis gynė, taip pat reiškiame viltį ateičiai, kad kai kurios Boriso Nemcovo svajonės bus išpildytos Rusijoje“, – pridūrė jis.

Ant vainiko, kurį padėjo ambasadorius, juostos buvo užrašyta „Nuo Amerikos žmonių“.

Opozicijos palaikymas Maskvoje

Maskvoje opozicijos lyderiai ir aktyvistai šeštadienį pradėjo rinktis į eitynes, organizuojamas minint iškilaus Kremliaus kritiko Boriso Nemcovo nužudymo pirmąsias metines.

B. Nemcovo atminimui surengtos eitynės Maskvoje

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentai, daug žmonių susirinko Sopulingosios (Strastno) bulvare Rusijos sostinės centre. Akcijos dalyviai nešėsi gėles, plakatus, politinių organizacijų, tokių kaip „Solidarumas“, PARNAS, „Jabloko“ ir Pažangos partija, vėliavas, taip pat Rusijos trispalves su gedulo kaspinais.

Daugelis taip pat laikė B.Nemcovo, nužudyto pernai vasario 27 dieną ant vieno tilto šalia Kremliaus, portretus. Norintys patekti į akcijos vietą žmonės yra tikrinami metalo ieškikliais.

B. Nemcovo atminimui surengtos eitynės Maskvoje

Vėliavas ir plakatus nešantys demonstrantai nukreipiami į specialią palapinę, kur patikrinamas užrašų turinys. Daug žmonių pradėjo rikiuotis į eitynių koloną, laukdami demonstracijos pradžios.