„Moteris tvarkė tą vietą, kur gyveno migrantai, – Rusijos valstybinei televizijai drebančiu balsu pasakoja V. Schmidt, – tačiau jai nutiko kai kas siaubingo. Jie ją ne tik nužudė, bet prieš tai ją dar vaikų akivaizdoje išprievartavo“.

Jos vyras vokietis, Hanoverio gyventojas, tvirtina išleidžiantis ją iš namų tik tada, jeigu ji su savimi turi pipirines dujas. Ji tvirtina, kad netrukus gali būti priversta iš pavojingos migrantų užtvindytos Vokietijos bėgti ieškoti saugumo į tėvynę Rusiją.

Maskvos televizijos kanale „Zvezda“ parodytame 26 minučių reportaže, pavadintame „Europa: tolerancijos paradoksas“, pateikiamas gąsdinantis Europos migrantų krizės portretas: kaukėti migrantai šaudo virš galvų į naktinį dangų, įžeidinėja ir fiziškai smurtauja prieš moteris, despotiškai elgiasi su policija.

Tačiau kas yra ta Viktoria Schmidt? Ar mes galime tikėti jos istorija?

Maskvoje įsikūrusi interneto tyrimų svetainė „The Insider“, kuriai vadovauja vyriausias redaktorius Romanas Dobrochotovas atsako: „Ne“. Sausio 26 dieną išspausdintame straipsnyje moteris, vardu Natalija, kaltinama tuo, kad apsimetė V. Schmidt ir mainais už pinigus padėjo sufabrikuoti naujienas Rusijos valstybinėms televizijos stotims.

Kaltinimams pagrįsti „The Insider“ išplatino pokalbių su dviem rusais Havoveryje – Natalija ir operatoriumi Olegu Čerkasovu – įrašus. Pasak šios svetainės, jos atstovai apsimetė atstovaujantys Rusijos valstybinės televizijos stočiai, kuri ruošia reportažą apie migraciją Vokietijoje, ir ji sutiko įgarsinti sufalsifikuotas naujienas, kurių scenarijus rašomas Maskvoje.

Pirmame įraše „The Insider“ klausia Natalijos: „Mes galime parašyti apytikrį tekstą ir jūs jį išreikšite žodžiais, gerai?“ Moteris atsako teigiamai: „Jokių problemų, jeigu norite, aš galiu įgarsinti. Ilgai ten gyvenau. Esu ištekėjusi už Vokietijos piliečio. Galiu pasakyti viską, ką tik norite“.

Moteris aiškina turinti savo operatorių ir už vaizdo įrašą ima apie 500 eurų, o Rusijos televizija tada jį gali redaguoti kaip panorėjusi.

Garso įrašus lydinčioje Natalijos nuotraukoje moteris panaši į V. Schmidt, nors nėra iki galo aišku, ar tai tas pats asmuo. R. Dobrochotovas tvirtina, kad „The Insider“ patvirtino tikrąją V. Schmidt tapatybę apklausęs kitus Hanoveryje gyvenančius rusus. Pasak jo, Natalija sausio 14 dieną eteryje pasirodžiusį „Zvezda“ reportažą pateikė kaip savo darbo pavyzdį.

„Esu įsitikinęs, kad jeigu būtume tęsę paieškas, būtume radę tokių žmonių kiekviename Vokietijos mieste, – įsitikinęs R. Dobrochotovas. – Mes įrodėme, kad tokie dalykai vyksta, o dabar turime judėti prie kitų temų“.

Neaišku, apie kokią mirtį ir išprievartavimą V. Schmidt kalba „Zvezda“ reportaže. Ji neužsimena, kada tai nutiko, be to, šis incidentas nebuvo plačiai nušviestas Rusijoje. R. Dobrochotovas tvirtina: „Mes to nepatikrinome, tačiau 99 procentų tikimybė, kad to nebuvo“.

„Politinė propaganda“

„The Insider“ tvirtinimai pasirodė likus dienai iki to, kai Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris sausio 27 dieną apkaltino Rusijos žiniasklaidą ir pareigūnus „politine propaganda“ ir mėginimais „komplikuoti ir daryti įtaką ir taip sunkioms diskusijoms apie migraciją Vokietijoje“.

F. W. Steinmeieris įspėjo Rusiją po to, kai jos valstybinė televizija pranešė apie tariamai sausio viduryje Berlyne migrantų išprievartautą trylikametę rusaitę. Ši žinia, dar pakurstyta tvirtinimų, kad policija bandė nutildyti nukentėjusiąją, sukėlė pasipiktinimą ir gatvių protestus tarp pakankamai didelės Vokietijos rusų mažumos.

Rusijos pareigūnai, tarp jų ir užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, buvo raginami pareikalauti „tiesos ir teisingumo“ ir išreiškė viltį, kad Vokietijos valdžia „neslėps tikrovės dėl kokios nors vidaus, politiškai korektiškos priežasties“.

Pasipiktinimas nutilo, ypač po to, kai Berlyno prokuroro atstovas spaudai pranešė, kad mergaitė apklausos metu pripažino suklastojusi šią istoriją, tačiau vis tiek buvo padaryta reali žala. Berlyno atvejis Vokietijos miestuose paskatino prieš migrantus nukreiptus protestus, kuriuose dalyvavo didelė rusakalbių bendruomenė.

„The Insider“ Hanoverio rusus pakalbino apie šiuos protestus ir vienas jų prisipažino, kad jis „Facebook“ gavo šešis raginimus rusų kalba dalyvauti mitinguose. Viena iš žinučių skambėjo: „Tiems, kurie tai ignoruos, tebus šis išprievartavimas ant jūsų sąžinės“.

R. Dobrochotovas mano, kad Rusijos valstybinė televizija pastaruoju metu specialiai nusitaikė į Vokietiją, mat paskutinius 2015 metų mėnesius dažniausiai buvo kalbama apie Sirijos bombardavimą.

„Situacija pasikeitė. Dabar, kai rusai jau persisotino Sirijos klausimu, Rusijos televizijos pateikia mažiau medžiagos apie tai, todėl pereita prie Europos – kaip čia viskas blogai. Pirmiausiai tai medžiaga apie migrantus. Tai galinga propagandos kampanija, kai kasdien pateikiamos temos apie Vokietiją, migrantus ir smurtą“, – konstatuoja R. Dobrochotovas.