Tai lėmė Švedijos ir Didžiosios Britanijos teisiniai žingsniai, pareiškė nepriklausoma JT darbo grupė.

Ekspertai paragino abiejų šalių vyriausybes pasirūpinti, kad J. Assange'as galėtų laisvai judėti. Be to, jam esą už priverstinai Ekvadoro ambasadoje Londone praleistą laiką turi būti sumokėta kompensacija.

J. Assange'as yra pareiškęs, kad jei JT darbo grupė priims jam nepalankų sprendimą, jis pasiduos policijai. Tačiau jei laimėtų, jis tikisi, kad iš karto atgaus savo pasą. Be to, esą tokiu atveju turėtų būti nutraukti visi bandymai jį suimti.

44-erių J. Assange‘ui gresia ekstradicija į Švediją dėl kaltinimų išprievartavimu, kuriuos jis neigia. 2012 m. jis kreipėsi į Londone esančią Ekvadoro ambasadą dėl prieglobsčio suteikimo, rašo BBC.

JT darbo grupė nesankcionuoto sulaikymo klausimais teigia, kad J. Assange‘as JK yra kalinamas savavališkai.

Švedijos prokurorai savo ruožtu tikina, kad JT darbo grupės išvada negali turėti jokio teisinio poveikio vykdomam tyrimui, o JK policija tikina, kad J. Assange‘ui vis dar gresia areštas.

Švedija nesutinka su JT komisijos išvada

Švedija pareiškė nesutinkanti su Jungtinių Tautų komiteto penktadienį paskelbta išvada, kad trukdymas vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui išvykti iš Ekvadoro ambasados Londone, kurioje jis slapstosi jau kelerius metus, prilygsta „neteisėtam laisvės suvaržymui“.

„Vyriausybė nesutinka su įvertinimu, kurį pateikė Darbo grupės dauguma“, – sakoma Švedijos užsienio reikalų ministerijos laiške JT komisijai.

Ministerija pridūrė, kad JT darbo grupė neturi teisės „kištis į vis dar tiriamą bylą, už kurią atsakingos Švedijos valstybės institucijos“.

Tuo tarpu pranešta, kad per balsavimą JT darbo grupėje dėl savavališko sulaikymo vienas iš penkių jos narių nesutiko su daugumos pozicija dėl J.Assange'o atvejo. Toks nuomonių išsiskyrimas yra labai neįprastas.

JT žmogaus teisių biuro pareigūnas Christophe'as Peschoux sakė, kad tas narys buvo ukrainietis Vladimiras Točilovskis.

Darbo grupės išvada buvo priimta trimis balsais prieš vieną, nes viena jos narė nusišalino nuo svarstymo, argumentuodama, kad ji, kaip ir J.Assange'as, turi Australijos pilietybę.

Darbo grupės išvadoje pažymima, kad J.Assange'o laisvės varžymas turi būti nutrauktas, jam turi būti užtikrintas fizinis neliečiamumas ir judėjimo laisvė bei garantuota jo teisė gauti kompensaciją.

J. Assange 'as jau ilgiau negu trejus metus slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londono vakariniame rajone, vengdamas būti išduotas Švedijai, kuri jį įtaria išprievartavimu, nors aktyvistas tuos kaltinimus neigia.

Australas „WikiLeaks“ įkūrėjas baiminasi, kad jis galiausiai būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, norinčioms jį teisti dėl šimtų tūkstančių įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų nutekinimo.

2014 metų rugsėjį jis pateikė skundą prieš Švediją ir Britaniją JT darbo grupei dėl savavališko sulaikymo, teigdamas, kad trukdymas jam laisvai palikti ambasadą prilygsta neteisėtam kalinimui.

J. Assange'as ragina Britaniją ir Švediją įgyvendinti nurodymą nevaržyti jo laisvės

J. Assange'as penktadienį paragino Didžiąją Britaniją ir Švediją „įgyvendinti“ Jungtinių Tautų darbo grupės paskelbtą nutarimą, kad jam turėtų būti leista netrukdomai palikti Ekvadoro ambasadą Londone, kur šis aktyvistas slapstosi nuo 2012 metų.

„Dabar Švedijai ir Jungtinei Karalystei tenka užduotis visiškai įgyvendinti tą nutartį“, – sakė J.Assange'as per tiesioginę vaizdo transliaciją iš ambasados pastato.

J. Assange 'as jau ilgiau negu trejus metus slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, vengdamas būti išduotas Švedijai, kuri jį įtaria išprievartavimu, nors aktyvistas tuos kaltinimus neigia.

Australas baiminasi, kad jis galiausiai būtų išduotas Jungtinėms Valstijoms, norinčioms jį teisti dėl šimtų tūkstančių įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų nutekinimo.