Ir socialistinės šalies vadovybės oponentai, ir jos šalininkai paragino savo rėmėjus antradienį susirinkti prie Nacionalinės Asamblėjos, kurios kontrolę pirmą kartą per 17 metų perims opozicija, pernai gruodį vykusiuose rinkimuose užsitikrinusi daugumą.

Prezidentas Nicolas Maduro, kuriam parlamento kontrolės praradimas tapo iki šiol rimčiausiu iššūkiu jo valdžiai, pirmadienį vėlai vakare ėmėsi žingsnių sumažinti įtampą, pareiškęs, jog nurodė saugumo pajėgoms užtikrinti, kad antradienio ceremonija vyktų taikiai.

N.Maduro nurodė, kad valdžia ir opozicija aptarė saugumo priemones siekiant užtikrinti, kad demonstrantai galėtų „ateiti, dainuoti ir skanduoti savo šūkius turėdami pakankamai vietos, ir kad nebūtų apribotas patekimas į Nacionalinę Asamblėją“.

Kvietimai į mitingus pakurstė būgštavimus dėl naujų neramumų šioje naftos turtingoje, krizę išgyvenančioje valstybėje, kurioje pernai per susirėmimus antivyriausybinių protestų metu žuvo 43 žmonės.

Įtampa, tvyranti dėl antradienio ceremonijos, atspindi „politinės konfrontacijos atmosferą ir vyriausybės nestabilumą“, rašo venesuelietis analitikas Diego Moya-Ocamposas, dirbantis tyrimų organizacijoje IHS.

„Ginkluotosios pajėgos atliks svarbų vaidmenį užkulisiuose“, - mano jis.

N.Maduro pirmadienį taip pat sakė, kad sieks užsitikrinti parlamento paramą naujam ekonomikos gelbėjimo planui. Tačiau šios pastangos gali virsti dar vienu rimtu politiniu susidūrimu.

Plati opozicijos koalicija „Demokratinės vienybės apvalusis stalas“ (Mesa de la Unidad Democratica, MUD) gruodžio 6 dieną vykusiuose rinkimuose pirmą kartą nuo 1999 metų, kai į valdžią atėjo velionis socialistų prezidentas Hugo Chavezas, užsitikrino daugumą parlamente.

H.Chavezo įpėdinis N.Maduro ėmėsi teisinių veiksmų, siekdamas sumažinti opozicijos dviejų trečdalių superdaugumą.

Gruodžio pabaigoje parlamentas neeilinės sesijos metu paskyrė naujus teisėjus į 32 narius turintį Aukščiausiąjį Teismą, kuris patenkino prezidento prašymą dėl įtariamo balsų klastojimo suspenduoti trijų naujai išrinktų įstatymų leidėjų prisaikdinimą.

Be šių trijų deputatų opozicija nebeturi 112 vietų „superdaugumos“ 167 įstatymų leidėjus turinčiame parlamente.

Opozicija nori imtis konstitucinių veiksmų, kad pašalintų N.Maduro iš posto, tačiau mažai tikėtina, jog jai tai pavyktų padaryti neturint „superdaugumos“.