Spalio 3 dieną surengta oro ataka į prancūzų labdaros ligoninę per puolamąją Talibano operaciją Kundūzo mieste pražudė mažiausiai 30 žmonių ir sukėlė laviną smerkimo visame pasaulyje bei privertė šią įstaigą uždaryti.

„Tragišką bet galėjusią būti išvengtą nelaimę sukėlė, pirmiausia, žmogiška klaida“, – sakė generolas Johnas Campbellas žurnalistams NATO pajėgų štabe Kabule ir dar pridūrė, kad labiausiai su šiuo incidentu susiję asmenys yra nušalinti nuo pareigų.

Jis iš dalies kaltino JAV karių nuovargį; jie penkias paras be pertraukų kovėsi su puolančiais talibais. Generolas dar pridūrė, kad klaidą lėmė „procesinės ir įrangos klaidos“.

Specialiųjų operacijų orlaivis AC-130 smogė į ligoninę vietoj gretimo afganų žvalgybos bloko, kuriame, kaip manyta, šeimininkavo trumpai jį užėmę Talibano kovotojai, sakė J. Campbellas.

„Medicinos įstaigą taikiniu palaikė JAV personalas, kuris buvo įsitikinęs, kad smogiama į kitus, už kelių šimtų metrų esančius pastatus, kuriuose, kaip buvo pranešta, esą buvo talibai“, – nurodė J. Campbellas.

Asmenys, prašę paramos ir vykdę smūgį, „nesiėmė atitinkamų priemonių, kad įsitikintų, jog tas objektas yra tikrai karinis taikinys“, – sakė jis.

Antskrydis pradėtas 2 val. 8 min, vietos laiku, pasakojo J. Campbellas, 2 val. 20 min, JAV kariškiams paskambino MSF ir pranešė, kad yra atakuojami.

„Štabe ir JAV specialiųjų operacijų vadavietėje ši fatališka klaida buvo suvokta iki 2 val. 37 min. Tiesa, tuo metu AC-130 jau buvo baigęs antskrydį. Smūgiai truko apie 29 minutes“, – pridūrė jis.

Antradienį MSF paskelbė 14 žuvusiųjų per tą antskrydį savo narių biografijas; tarp jų buvo ir gydytojų, ir seselių, ir valytojų, ir sargybinių. Jie buvo pasišventę savo darbui ir savo šaliai.