Kilus susišaudymui talibai nukovė tris žmones – du afganus ir vieną užsienietį – o likusius paėmė įkaitais po orlaivio sudužimo antradienį, sakoma Afganistano Gynybos ministerijos pranešime.

Moldovos premjero pareigas einantis Gheorghe Brega nurodė, kad minėtame sraigtasparnyje buvo ir trys moldavai.

Kaip rodo Moldovos vyriausybės dabar turima informacija, orlaivyje buvo 21 žmogus, tarp jų trys įgulos nariai – du pilotai ir borto inžinierius, kurie visi yra Moldovos piliečiai“, – premjero pareigas einantis Gheorghe Brega sakė žurnalistams po nepaprastojo vyriausybės posėdžio Kišiniove.

Jis nenurodė, ar tie trys moldavai žuvo, ar yra gyvi sučiupti. Tuo tarpu Afganistano Gynybos ministerija pranešė apie nelaisvėje laikomus du užsieniečiai ir kažkiek afganų karių.

Sraigtasparnis nukrito Paštun Koto rajone šiaurinėje Fariabo provincijoje, iš dalies Talibano kontroliuojamoje vietovėje netoli sienos su Turkmėnija.

Anot Gh.Bregos, orlaivis Mi-17 priklausė privačiai Moldovos bendrovei „Valan ICC“ ir buvo išsinuomotas Afganistano armijos.

Gynybos ministerijos pranešime sakoma, kad šis sraigtasparnis „dėl techninių priežasčių“ turėjo avariniu būdu tūpti netoli Mainamos, Fariabo provincijos administracinio centro.

„Vėliau jie įsitraukė į mūšį su priešu. Žuvo du kariai ir vienas užsienietis, likusius 18 sulaikė ginkluoti vyriausybės priešininkai“, – nurodoma pranešime bet nepatikslinama, ar visi skridusieji buvo kariai.

Tuo tarpu bendrovė „Valan ICC“ pranešė, kad jos sraigtasparnis buvęs numuštas.

„Buvo gautas įgulos siųstas nelaimės signalas. Įgula informavo klientą, kad sraigtasparnis buvo atakuotas, į jį šaudyta, tada jis nukrito ir degė. Tai buvo avarinis tūpimas“, – sakė bendrovės vadovas Aleksandras Zagrebelnas.

Pasak jo, JAV valstybės departamento prašymu šiuo sraigtasparniu buvo gabenami 18 Afganistano saugumo pajėgų karių.

Jis neigė, kad būtų buvusi kokia nors techninė problema. „Praktiškai tai naujas sraigtasparnis, idealios būklės“, – pažymėjo A. Zagrebelnas.

Talibanas savo tinklalapyje pranešė, kad trečiadienį jo kovotojai numušė sraigtasparnį. Jie nurodė nukovę penkis ir laiko dar 15 žmonių, bet neužsimena apie jokius užsieniečius įkaitus.

Pasak talibų, sučiuptieji „nugabenti į saugią vietą ir tardomi“.

JAV vadovaujama NATO koalicija, kuri tebelaiko Afganistane 13 tūkst. užsieniečių karių, kol kas nekomentavo šio įvykio.

Fariabo provincijoje pastaraisiais mėnesiais vyko įnirtingos kautynės tarp afganų saugumo pajėgų ir islamistų kovotojų, kurie vis aktyviau veikia Afganistano šiaurėje.