Kaip praneša lenta.ru, šturmanas pabrėžė, kad išėjęs iš ligoninės ketina paprašyti vadų palikti jį aviacijos bazėje Sirijos Latakijos provincijoje.

Lakūnas patikino norintis ir toliau vykdyti „kovos su teroristais“ užduotis.

„Turiu atiduoti skolą už vadą“, – sakė K. Murachtinas.

Jo teigimu, turkų kariai nesusisiekė su „Su-24“, kuriuo jis skrido.

„Turkai dėl nieko neįspėjo ir ryšio neužmezgė“, – patikino rusų pilotas.

K. Murachtinas taip pat pareiškė nematęs pačios turkų F-16 paleistos raketos „oras-oras“, kuri šešių tūkstančių metrų aukštyje numušė rusų bombonešį.

„Iš tikrųjų jokių perspėjimų nebuvo – nei radijo ryšiu, nei vizualiai, apskritai nebuvo jokio kontakto. Todėl mes į kovinį kursą sukome kaip įprasta“, – aiškino jis.

„Reikia suprasti, koks yra bombonešio greitis, ir koks naikintuvo F-16,– tęsė jis. – Jeigu būtų norėję mus perspėti, galėjo parodyti save, pasirinkę lygiagretų kursą, bet šito nebuvo“.

„Be to ir raketa pataikė į mūsų lėktuvo uodegą netikėtai, iš esmės. Mes net vizualiai jos nematėme, kad spėtume padaryti priešraketinį manevrą“, – žurnalistams bazėje Sirijoje tvirtino K.Murachtinas.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ rašo esą „Su-24“ ekipažas pažinojo rajoną, kuriame įvyko katastrofa, kaip savo penkis pirštus.

K. Murachtinas patikino, kad negali būti net teorinės galimybės, kad rusų lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę.

„Ne, tai neįmanoma, neabejoju nė vienos sekundės, be to, skridome apie 6 tūkstančių metrų aukštyje, dangus buvo giedras, aš kontroliavau visą mūsų skrydį iki raketos sprogimo momento“, – K. Murachtino žodžius cituoja naujienų agentūra ITAR-TASS.

Kiek anksčiau trečiadienį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad Rusijos ir Sirijos specialiosios pajėgos išvadavo Turkijos numušto Rusijos karo lėktuvo antrąjį pilotą. Jis dabar yra vienoje oro pajėgų bazėje Sirijoje.

„Operacija baigėsi sėkmingai. Antrasis pilotas buvo pargabentas į mūsų bazę. Jis gyvas ir sveikas“, – sakė ministras.

„Norėčiau padėkoti visiems mūsų vaikinams, kurie dirbo naktį, smarkiai rizikuodami, ir baigė šį darbą apie 3 val. 40 min. (Maskvos, 2 val. 40 min. Lietuvos laiku)“, – Š.Šoigu sakė interviu televizijai.

Prezidentas Vladimiras Putinas vėliau patvirtino, kad antrasis pilotas buvo išgelbėtas ir kad „jis bei kiti dalyviai, įskaitant gelbėjimo operacijos (komandą), gaus valstybės apdovanojimus“.

Kitas numušto lėktuvo pilotas, kuris buvo nukautas ugnies nuo žemės, bus po mirties apdovanotas aukščiausiu Rusijos apdovanojimu už narsą – Rusijos didvyrio medaliu, pridūrė V.Putinas.

S.Šoigu taip pat sakė, kad Rusija pasiųs į savo oro pajėgų bazę Sirijoje moderniausių zenitinių raketų kompleksų S-400, kad sustiprintų oro erdvės gynybą karo nuniokotoje šalyje.

„Priešlėktuvinių raketų sistema S-400 bus dislokuotas Hmeimimo oro pajėgų bazėje“, – ministro žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros.

DELFI primena, kad Turkijos naikintuvai antradienį numušė Rusijos karo lėktuvą Su-24 prie sienos su Sirija, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad tai buvo „dūris į nugarą, įvykdytas teroristų pagalbininkų“.

Turkija teigia, kad Rusijos lėktuvo pilotai, pažeidę šalies oro erdvę, per 5 minutes buvo įspėti 10 kartų, bet Maskva tvirtina, kad lėktuvas niekada nebuvo palikęs Sirijos oro erdvės.