Lenkijos naujos dešiniosios vyriausybės užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis trečiadienį paskelbtame interviu tvirtina, kad šitą sutartį būtina atšaukti, nes ji nustato „nelygybę“ tarp naujųjų ir senųjų NATO narių.

1997 metų dokumente sakoma, kad senosios NATO narės „neturi ketinimų, planų ir priežasties dislokuoti branduolinius ginklus naujųjų narių teritorijose“ – pavyzdžiui, Lenkijoje arba Baltijos šalyse.

Rusija jau seniai tvirtina, kad ši sąlyga taip pat draudžia steigti šiame regione nuolatines Aljanso bazes arba nuolat dislokuoti pajėgas.

Paklaustas, ar norėtų, kad 1997 metų sutartis būtų panaikinta, W.Waszczykowskis atsakė liberalios pakraipos dienraščiui „Gazeta Wyborcza“: „Taip. Ta sutartis buvo politinio pobūdžio; ji nėra teisiškai įpareigojanti ir buvo sudaryta esant kitokiam tarptautiniam kontekstui.“

Witoldas Waszczykowskis
„Mes reikalaujame vienodo saugumo lygio“ visoms senosioms ir naujosioms NATO narėms, pridūrė jis.

„NATO negali turėtų dviejų saugumo lygių, vieno – Vakarų Europai, su JAV kariais, karinėmis bazėmis ir gynybos sistemomis, o kito – Lenkijai, be visų šių elementų, – kalbėjo W.Waszczykowskis. – Lenkija yra Rusijos kaimynė ir todėl mes apie tai garsiai kalbame“.

W.Waszczykowskis yra naujosios „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos vyriausybės narys. Ši partija, kuriai anksčiau vadovavo Jaroslawas Kaczynskis, garsėja savo griežtu požiūriu į Rusiją.

Ministras pabrėžė Lenkijos stiprius ekonominius ryšius su viena stipriausių ES prekybos partnerių Vokietija ir pažadėjo, kad „Varšuva nedarys nieko, kas galėtų šiuos santykius sugriauti“.

Vis tik jis pridūrė, kad esama „tam tikrų klausimų, dėl kurių mūsų nuomonės skiriasi“, ir tai daugiausia yra saugumo klausimai.

„Vokiečiai mano, kad tai (1997 metų sutarties panaikinimas) sukels įtampą santykiuose su Rusija. Mes klausiame: ką labiau norite nuraminti? Valstybę, kuri yra jūsų sąjungininkė NATO ir ES, ar jiems nepriklausančią šalį, kuri įsivėlė į trečią karą: su Gruzija, Ukraina, o dabar – ir Sirija“, sakė W.Waszczykowskis.